İş hayatına dönüş: Tatil sendromu nasıl giderilmeli?

Psikolojik ve fizyolojik sorunlar ağırlıkla tatil sonrası yaşanıyor. ID Coaching Koç Eğitmeni ve Profesyonel Koç Hatice Yıldıran, çalışanların yeniden işlerine adapte olması sürecinde yöneticilere büyük iş düştüğünü belirterek, “Liderlik tarafını geliştiren yöneticiler, çalışanların değerlerine ve duygularına odaklanarak, onları sisteme adapte edebilirler” diyor…

Tatil sendromu nasıl giderilmeli?

Tatilin ve yaz döneminin sonuna geldik. Tatilciler artık işlerinin, masalarının başına dönüyorlar. Araştırmalara göre tatile gidenlerin yüzde 50’si dönüşte kendisini kötü hissediyor. Ayrıca en çok istifa da bu dönemde yaşanıyor. Tatil dönüşü sadece adaptasyon sorunu baş göstermiyor. Aynı zamanda baş ağrısı, uykusuzluk, sindirim problemi, iştahsızlık ve sabahları uyanamamak gibi problemler de kişilerin karşılaştığı sorunlar arasında.

Yöneticiler, tatil dönüşü işe başlayan insanların, kapıldıkları rehavetten çıkmaları için kilit rol oynuyor. Koç Eğitmeni ve Profesyonel Koç Hatice Yıldıran, çalışanların iş disiplinine tamamen adapte olmalarının bir aylık bir süre zarfında gerçekleştiğini anlatıyor. Yöneticilere vurgu yapan Yıldıran, “Yöneticiler, lider olurlarsa eğer, çalışanlar rehavetten çabuk çıkar. Liderlik tarafını geliştiren yöneticiler, çalışanların duygularını anlayarak, onları işe yavaş yavaş adapte edebilirler. İş yöneticide bitiyor. Yönetici liderlik ve koçluk becerilerini kullanarak, çalışanları tekrardan sisteme nasıl dahil edebileceklerini bulabilir” diyor.


Ortak vizyon rehaveti yok eder

Yöneticilerin işbaşı yapan çalışanlarla diyalog kurması gerektiğine değinen Yıldıran, “Çalışanların, tatil dönüşü iş yerindeki temposunun düşmesi halinde,  yöneticinin koçluk yaklaşımı sergilemesi ve biz ruhunu canlandırması gerekir. Eğer bir kurumda gerçekten “biz ruhu” varsa, paylaşılan bir vizyon varsa, bu rehavetler çok uzun sürmüyor. İnsanlar çalıştıkları kurumu sahiplendiğinde, tatildeyken bile işe dönmeyi isterler. Ancak böyle düşünen çok insan yok. Koçluk sistemi çalışanları kurumun vizyonuna entegre ettiği için başka bir açıdan da kazanç sağlıyor” açıklamasını yapıyor.


Tutum değişikliği şart

Kurumların insanı makine ya da kaynak olarak değil, değer olarak görmesi gerektiğinin altını çizen Yıldıran, bu sağlandığında kişilerin stresi yönetebildiğini, rehavetten çabuk sıyrılabildiğini ve hem psikolojik hem de fizyolojik sorunları aşabildiğini anlatıyor. “Tutum değişikliği” kavramını vurgulayan, Yıldıran, yönetici yetiştiren programların hep bilgi ve beceri odaklı olduğunu not düşerek, şöyle diyor: “Tutum değiştiren bir süreç yok o eğitimlerde. Tutumu değiştiren tek sistem koçluk sistemi. Tutumu değiştirdin mi işe bakış açısı da, dünyaya bakış açısı da değişiyor. Tutumu değiştirmek de kişinin kendisini geliştirmesiyle ilgili.”


Çalışma Hayatımızın Vazgeçilmezi: İş Sağlığı ve Güvenliği


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.