Kurban Bayramı’nda dengeli beslenme nasıl olmalı?

Kurban Bayramı’nda et ve tatlı tüketimi ne kadar sağlıklı? Kurban etini ne kadar dinlendirmek gerekir? Bayramlar aileleri bir araya getiren, çok özel günlerdir. Zengin sofralar kurulur, bol miktarda et ve tatlı tüketilir. Peki bayramda et ve tatlı yiyebilir miyiz? 

dengeli beslen harekete gec

Bayramda et ve tatlı yiyebilir miyiz?

‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Kampanyası Proje Danışmanı Uzman Diyetisyen Olcay Barış “bayramda et ve tatlı yiyebilirsiniz” diyor ve ekliyor: “Dengeli beslenmeyi kesinlikle unutmayın. Porsiyonlarınızı küçük tutun.” Bayramda ister evde isterseniz tatilde olun, bol bol et ve tatlı tüketeceksiniz. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen et ve tatlılara hayır dememek için yapmanız gerekenleri Uzman Diyetisyen Olcay Barış, şöyle sıralıyor:

Et tüketimini çok abartmayın

Et yerken yanında bol salata ve sebze yemeyi ihmal etmeyin. Çünkü etin içerisindeki demir emilimini arttıran C vitaminidir. Ayrıca etin yanında pirinç pilavı veya dolma yerine 3-4 yemek kaşığını geçmeyecek miktarda bulgur pilavı veya kepekli makarna tercih edin. Bayram sofralarınızda besin gruplarının dengeli dağılımına da dikkat edilmelidir. Tavuk, balık, gibi protein kaynaklarının da sofralarda yer alması özellikle ürik asit ve üre değerleri yüksek olan kişiler için önemlidir ve sağlıklı alternatiflerdir.


Kurban etini sınırlı tüketin

Kurban etlerinin kesinlikle çiğ tüketilmemesi gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Olcay Barış, ayrıca yeni kesilmiş kurban etinin sindirim sistemini çok zorladığına dikkat çekti. Kurban etlerinin 24 saat dinlendirildikten sonra yenmesinin sindirimi rahatlatmak için önemli olduğunu ifade eden Diyetisyen Barış, “Etleri tüketirken sağlık açısından kızartma-kavurma yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirilmesi tercih edilmelidir” diye konuştu.

Et tüketim miktarının da çok önemli olduğuna vurgu yapan Olcay Barış, “kırmızı et tüketiminin fazla olması kolesterol ve hipertansiyonu olanlar için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Bu kişilerin tüketecekleri et miktarını ayarlamalı, etin yağlı kısımlarını yememeli ve eti fazla tuzlamamaları gerekir” diye konuştu.

Ağır tatlılardan uzak durun, hareket edin

Bayramların vazgeçilmezi olan tatlılar konusunda da uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Olcay Barış, “bu dönemde tatlı tercihinizi şerbetli ve hamur işi değil sütlü tatlılardan veya meyveden yana kullanın” dedi. Barış, şerbetli tatlıların sindiriminin zor olduğunu hatırlattı. Bayramda yenilen yemeklerin ve tatlıların rahat bir şekilde sindirilmesi için hareketin çok önemli olduğunu vurgulayan Olcay Barış, “Bayram ziyaretlerine mümkün olduğunca yürüyerek gidin. Hafif tempoda 45 dakika yürümek sindirimi çok kolaylaştıracak ve sizin daha aktif olmanızı sağlayacaktır” diye konuştu.

Bayram sonrasında beslenme nasıl olmalı?

Bayram boyunca etleri, yemekleri ve tatlıları yediniz. Peki bayram bitince vücudunuzu ve sindirim sisteminizi dinlendirmek için ne yapmanız gerekiyor? Diyetisyen Olcay Barış bu konuda da önerilerde bulunuyor:

– Hafif bir kahvaltıyla güne başlayın

Gece uykuda yavaşlayan metabolizmanın ardından günün ilk öğünü olan kahvaltı metabolizmayı harekete geçirmek için çok önemlidir. Kahvaltı içeriğinde poğaça, börek, kızartma gibi mideyi yoracak besinlerden uzak durun, tam buğday ekmeği, peynir, zeytin, yumurta, mevsim yeşillikleri tercih edin.


 – Bol bol su için

Yemek sırasında su içmek sindirimi yavaşlatabilir. Yemekle beraber su içildiğinde çiğneme esnasında başlayan hazım işlemi zarar görür, yemeklerin hazmedilmesi zorlaşır. Yemekten önce su içmek ise midede hacim kaplayacağından tokluk hissi yaratabilir ve böylece daha çabuk doygunluk hissine ulaşırsınız.

saglikli beslenme

– Günde en az 4-5 öğün yaparak metabolizmanızı hızlandırın.

Gün içerisinde ana ve ara öğünlerden oluşan bir beslenme kan şekerini dengeleyerek vücudun dinç kalmasına yardımcı olur. Bu yüzden 3-4 saat ara ile öğünlerinizi programlayarak ana öğünlere çok aç girmeyi önleyebilirsiniz.

– Meyveyi dikkatli tüketin.

Meyveler vitamin, mineral, posa-lif açısından oldukça yararlıdırlar fakat aşırı tüketiminin fazla enerji ve şeker fazlalığına yol açar. Sağlıklı bir kişi gün içinde 3-4 porsiyon kadar tüketilmelidir. 1 porsiyona denk gelen meyvelere örnek verecek olursak 30 adet küçük üzüm, bir orta boy şeftali, bir küçük boy elma veya yarım adet muz.

– Hareketli olun.

Fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkileyen spor haftada 150 dakika düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Fiziksel aktivitenin kan şekerini dengelediği, kolesterol düşürmeye yardımcı olduğu, kilo kontrolüne destek sağladığı ve barsak düzenine yardımcı olduğu unutulmamalıdır.

Sağlık İçin, Dengeli Beslenip Harekete Geçin…

Yapılan araştırmalar Türkiye’de erkeklerin yüzde 25’inin kadınların da yüzde 41’inin obez ya da aşırı kilolu olduğunu gösteriyor. Dünya’daki çocukların yüzde 20-25’inin obez olduğu ve bu çocukların yüzde 70’inin erişkinlikte de obez oldukları biliniyor. Obezitenin dünyayı olduğu kadar Türkiye’yi de tehdit ettiği gerçeğinden yola çıkan ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ kampanyası büyük bir sosyal sorumluluk projesi başlattı.  Kampanya, ailelerinin beslenmesi konusunda kilit rol üstlenen kadınların dengeli beslenme ve egzersizin önemi konusunda bilinçlendirilmesini hedefliyor.


Tatilde sağlıklı beslenme önerileri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.