Okul fobisini yenmek için 3 önemli tavsiye

Okul fobisi, çocuklarda sıkça karşılaşılan bir durum. Annesi yanında olmadan derse girmek istemeyenler, evden uzaklaşmak ya da öğretmeninin kendisine kızmasından korkanlar… Bugünlerde birçok anne baba, okula yeni başlayacak çocuklarının kaygılarıyla başa çıkmaya çalışıyor.okul-fobisi

ERA Kolejleri PDR Bölüm Koordinatörü Psikolog Aslı Kanizi, miniklerin kafasındaki korku filmini tersine çevirmenin yolunun okulun ilk gününe dair yeni bir senaryo yazmak olduğunu söylüyor.

Çocukların okula dair endişeleri birbirinden oldukça farklı… Çoğu zaman, okula gitmekten değil, ailelerinin onları almak için geri dönmeyeceğinden endişeleniyorlar. Okulun ilk günü, bilinmezlerle dolu olduğundan onları gerçekte neyin korkuttuğunu bulmak özen istiyor. Psikolog Aslı Kanizi, çocuklara daha önce yaşamadıkları okul gününü önce zihinlerinde deneyimletmek gerektiğini söylüyor: “Görsel olarak zihinde canlandırma yöntemi, çocukların okulla ilgili kaygılarını zihinde yaşatarak normalleştirmeyi sağlıyor. Endişeleri bulmak ve olumlu duygulara çevirmek için birkaç basit adımı takip etmek yeterli. İlk adım bir senaryo oluşturmak ve doğru sorularla gerçek kaygıları ortaya çıkartmak. Son aşama ise endişeleri pozitif duygulara dönüştürmek”.


1. Adım: Senaryo Oluşturun:

Okulun ilk günü için çocuğun kaygılarına yönelik, hayali bir senaryo hazırlanır. Senaryo, çocuğun uyandığı saatten okul çıkışına kadar sürer. Okula gidiş saatindeki olaylarla güne başlanır. Sabah yataktan kalkış, kahvaltı, okul kıyafetlerinin giyilmesi, okula varış, sınıfa giriş anı, öğretmenle ve okul arkadaşlarıyla karşılaşma anı zihinde canlandırılır. Bunları çocukla birlikte hayal ederken “Görebiliyor musun?” şeklinde sorularla çocuğun yoğunlaşmasına yardım edilir. Okulun ilk günü zihinde oluşturulurken her ayrıntının konuşulması ve zihinde canlandırılması önemlidir. Gözler kapatılarak zihinsel canlandırma yapılabilir. Bu yöntem ile görsel algısı gelişmiş çocuklarda daha başarılı sonuçlar alınabilir.


2. Adım: Kaygı Anlarına Yoğunlaşın:

Kademeli olarak çocukta önceden belirlenen kaygı anına geçilir. O an hayalde açıklanarak, “Peki bu durum olsaydı nasıl davranırdın?” şeklinde sorular ile çocuğun o durumda vereceği tepkiyi önceden öğreniriz. Çocuğa kaygısını artıracak sorular sormaktan kaçınmak gerekir. Mevcut resmi görmeye çalışarak pozitif cümlelerle yaklaşmak önemlidir. Çocuğu rahatsız eden hayali olayları dinleyip, empati kurarak, onu kısıtlamadan duygularını ifade etmesi istenir.okul fobisi-ailenin önemi

3. Adım Olaya Dışarıdan Bakmasına Yardım Edin:

Çocuğun korkularına çözüm bulmasına yardım etmek için olaya dışarıdan bakabilmesi gerekir. Bu noktada etkili yöntemlerden biri, kaygı verici durumu bir arkadaşının yaşadığını hayal etmesini istemektir. “Arkadaşının nasıl davranması gerekirdi?”, “Sen onun yerine olsan nasıl davranırdın?” gibi sorularla çocuk çözüm bulmaya teşvik edilir. Bu canlandırmalarla hayali senaryo için çocuğun olumsuz duygularını olumluya dönüştürecek bir versiyon oluşturulur. Bu çalışma, okul fobisi, okul değişimi, sınav kaygısı ve anksiyete yaşayan çocuklarda da kullanılabilir. Böylece çocukta çözümleyici benlik algısı yükselir, yaşadığı farklı kaygılarda da çözüm bulmayı öğrenir.


Anaokuluna başlayacak çocuk için özgüvenin önemi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.