Yunanistan’a sığınan askerlerin üçünün sığınma talebi reddedildi

15 Temmuz darbe girişiminden sonra helikopterle Yunanistan’a sığınan sekiz askerden üçünün sığınma talebi reddedildi.

Yunanistan'a sığınan askerlerin üçünün sığınma talebi reddedildi

Türkiye’nin darbe girişiminde yer almakla suçladığı ve iadesini istediği askerlerin sığınma başvurusu siyasi iltica komisyonu tarafından incelendi.

Yunan medyasındaki haberlere göre, diğer beş askerin sığınma talebi gelecek hafta yapılacak mülakatta değerlendirilecek.

Darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan askerler Times’a konuştu

15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Sikorsky tipi askeri helikopterle Yunanistan’ın Dedeağaç Havalimanı’na inen sekiz askerin rütbeleri sökülmüştü.


Dedeağaç mahkemesi tarafından ülkeye yasa dışı yollardan girme suçundan ikişer ay tecilli hapis cezasına çarptırılan askerler gözaltında tutuldukları Ferecik Hapishanesi’nden güvenlik gerekçesiyle önce Kavala’ya, sonra da Atina yakınlarındaki bir kampa nakledilmişti.

8 asker Dedeağaç’ta çıkarıldıkları mahkeme tarafından ‘ülkeye kaçak yollardan girmekten’ suçlu bulunarak ikişer ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mahkeme hapis cezasını üç yıl süreyle ertelemiş ve sığınma talebinde bulunan askerlerin bu talepleri sonuçlanıncaya kadar gözaltında tutulmalarına karar verilmişti.

Sığınma talepleri kabul edilmeyen askerlerin, bir üst komisyon ya da Yunan mahkemelerinde kararı temyiz haklarının bulunduğu kaydedildi.


Askerler Times’a konuştu: “Darbe girişiminden haberimiz yoktu”

Askerler Times gazetesinde yaptıkları açıklamada, ’emirle gönderildikleri görev sırasında darbe girişiminden haberlerinin olmadığını’ söylediler.

Times askerlerin kendilerini, ‘Ordudaki her tür İslamcı kontrole karşı çıkan laik Kemalistler’ olarak tanımladıklarını ve ‘tanınan günah keçilerine dönmekten korktuklarını’ belirttiklerini yazdı.

Times, ‘Türkiye’de bulunan aile üyelerine misilleme yapılacağı korkusuyla adını söylemediğini belirttiği’ bir askerin gazeteye, “Biz suçlu değiliz. Suçlu gibi muamele görmemeliyiz” dediğini aktardı.

Bu asker gazeteye ayrıca, “Bizi neyin beklediğini biliyoruz. Türkiye’de ne olduğunu biliyoruz. İşkence göreceğiz” dedi.


Yine adını açıklamayan bir başka asker ise “İstanbul’da bir yere uçmamız ve bazı yaralı askerleri toplamaya yardım etmemiz emredildi. Ancak buraya vardığımızda polis tarafından yoğun ateş altına alındık. Ormanlık alandaki güvenli bir yere ininceye kadar ne olduğunu bilmiyorduk ve haberleri kontrol etmek için bir iPad çıkarttık. Ne olduğunu anladığımızda kaçışımız bir ölüm kalım meselesi haline gelmişti.” diye konuşmuştu.

Şalteri indirin emri: Darbe girişimini o emir mi engelledi?

Darbe girişimini önceden bilen astrolog

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu’nda konuştu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.