Çanakkale 1915 Köprüsü ile Batı Yol projesi çarpıcı rapor!

Çanakkale 1915 Köprüsü ile İstanbul’u Balıkesir’e bağlayacak Batı Yol projesi toplam 25 milyar TL’ye mal olacak. Raporda kamulaştırılan tarım arazilerindeki vatandaşın otoyola bağlı farklı geçim kaynaklarına yönlendirileceği vurgusu dikkat çekti.

Çanakkale 1915 Köprüsü ile Batı Yol projesi 25 milyar TL'ye mal olacak

Başbakan Yıldırım, köprü geçiş ücretini açıkladı

Batı Yol projesi görüşe açıldı. Otoyol bölümü 9 milyar 843 milyon liraya köprüsü ise yaklaşık 15 milyar liraya mal olması beklenen proje için 6.3 milyar metrekare arazi kamulaştırılacak. Batı Yol (Kınalı – Tekirdağ – Çanakkale – Savaştepe Otoyolu) projesi, Çanakkale 1915 Köprüsü’nü de kapsıyor ve yap-işlet-devret modeliyle yapılacak.

Bir milyar 762 milyon metrekare ormanlık alan kamulaştırılacak

Yeni otoyol güzergahının sağında ve solundaki 100’er metrelik alan, koruma bandına alınıp kamulaştırılacak. Askıya çıkan projenin tanıtım dosyasındaki bilgilere göre, 4 milyar 518 milyon metrekarelik tarım alanı, bir milyar 762 milyon metrekarelik ormanlık/çalı/otsu bitki alanı ve 91 milyon metrekarelik mera alanı kamulaştırılacak.


Tarımdan otoyol iş olanaklarına

Otoyol projesinin geçtiği güzergahlarda gelir artışı sağlayacağı vurgulanan raporun şu kısmı dikkat çekici: Kamulaştırma işlemleri, arazisi kamulaştırılan hak sahiplerinin geçim kaynaklarında değişikliğe, gelir kaynağında kayıplara sebep olabilecek. Dolayısıyla hak sahipleri farklı geçim kaynakları, iş olanaklarına yönlendirilecek.”

çanakkale 1915 köprüsü batı yol projesi

1915 Çanakkale Köprüsü ne zaman yapılacak? Geçiş ücreti ne kadar?

18 Mart 2017’de temeli atılacak olan ‘Çanakkale 1915 Köprüsü’nün projedeki gibi olması bekleniyor. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, yaptığı açıklamada ayak açıklığı 2 bin 23 metre olacak Çanakkale 1915 Köprüsü için de ihale duyurusuna bu ay çıkacaklarını belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım: Köprü geçiş ücreti 15 Euro + KDV

Başbakan Yıldırım, Çanakkale Köprüsünün geçiş ücretinin 15 Euro + KDV olacağını söyledi. Başbakan şöyle konuştu:

“Köprü açıklığı 2023 metre olacak. Viyadüklerle toplandığı zaman 5 km’den fazla bir uzunluğa erişiyoruz. Buna ilaveten de 100 kilometrelik bir otoyol var.Bunun ağırlıklı kısmı Gelibolu’dan başlayıp Malkara’ya kadar devam eden oradan da İstanbul’a uzanan bir otoyol. İnşallah ihalesi gerçekleşecek ve yapımına da en kısa sürede başlamak. Hedefimiz 2023 yılına kadar bitirmek. Yaklaşık 5 yıl ön görülüyor yapım süresi. 18 Mart’ta da temel atmayı hedefliyoruz.”


çanakkale batı yol otoyol projesi yenice köyü
Yenice Köyü, Çanakkale otoyol projesine dahil olan köyler arasında.

Batı Yol projesinden hangi köyler etkilenecek?

“Çevresel etki değerlendirmesi raporu”, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından kabul edilen projeyle ilgili görüş ve öneriler için vatandaşlar İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat edilebilecek.

Raporda, İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir illerini kapsayan yeni otoyol güzergâhından etkilenecek olan köyler de belirtilmiş. Projeden etkilenecek köyler İstanbul sınırından başlamak üzere sırasıyla şöyle: Karaevli, Nusratfakı, Yenice, Ahievren, Ballı, Yülüce, Bolayır, Güneyli, Sındal, Hacıgelen, Hurma, Süle, Navruz, Seyvan, Umurlar, Başkoz, Gündoğdu, Havutbaşı, Çakallar.

"1/100 binlik Çevre Düzeni Planı: Çanakkale'nin sonu"

“1/100 binlik Çevre Düzeni Planı: Çanakkale’nin sonu”

2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çanakkale ve Balıkesir illerini kapsayan 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı, TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir ve Çanakkale Şubesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından davalık olmuştu.

STK’lar Edremit Körfezi’nden Bandırma’ya kadar olan tüm kıyının, Bozcaada ve Gökçeada da dahil olmak üzere, yapılaşmaya ve sanayi alanlarına teslim edileceği ifade edilerek, “Bu plan rant odaklıdır” yorumunu yapmışlardı. Planın bu haliyle onaylanmasının “Çanakkale ve bölgenin sonu” olacağı ifade ediliyor.

TEMA Vakfı: Yeşil Yol tehdidi geri geldi


Filyos Çayı’na yapılan liman projesi doğal yaşamı tehdit ediyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.