Cumhuriyet gazetesi operasyonu: Kimler gözaltına alındı?

Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyonda gözaltı kararlarına tepki gösteren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gazetenin Ankara bürosuna, milletvekillerinden oluşan heyetle destek ziyaretinde bulundu.

Cumhuriyet gazetesi operasyonu: Kimler gözaltına alındı?

Kılıçdaroğlu, “FETÖ’yü ülkeye musallat edenler hala ülkenin başında dururken, işini yapan gazetecileri FETÖ gerekçesiyle tutuklamak abesle iştigaldir” açıklamasında bulundu.

Yönetici ve yazarlarının gözaltına alınmasından sonra Cumhuriyet gazetesinin AnkaraBürosu’ne CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından bir ziyaret gerçekleştirildi. Kılıçdaroğlu’nu gelişinde gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül karşıladı. Kılıçdaroğlu Ankara bürosunda gazete yetkilileriyle buluştu. Gazetecilerin görüntü almasının ardından görüşme basına kapalı olarak devam etti. Kılıçdaroğlu, “FETÖ’yü ülkeye musallat edenler hala ülkenin başında dururken, işini yapan gazetecileri FETÖ gerekçesiyle tutuklamak abesle iştigaldir” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesi Ankara Bürosu’nda yaptığı görüşmenin ardından şu açıklamayı yaptı: “15 Temmuz darbesine hepimiz ortak tavır sergiledik. Bunu genişletmemiz gerekirken bir karşı darbe olayı şile karşı karşıya kaldık. Darbe fırsatçılığı yapıp medya üzerinde baskı kurmak gibi bir olayla karşı karşıya kaldık. Parlamentodan alınan yetkilerle KHK çıkartarak bir anlamda anayasal düzen değiştirilmek istendi. Türkiye bugün bununla karşı karşıya ise sorumluluklardan biri de AYM’ye aittir. AYM eski içtihadında direnebilseydi bugün bunlar yaşanmayacaktı.”


CHP İstanbul Milletvekilleri, Cumhuriyet gazetesi Şişli’deki merkez binasını ziyaret etti

CHP İstanbul Milletvekilleri, Cumhuriyet gazetesi Şişli'deki merkez binasını ziyaret etti

CHP İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Selina Doğan, Ali Şeker, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Erdoğan Toprak ve CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat’ın yer aldığı heyet de Cumhuriyet gazetesinin Şişli’deki merkez binasına destek ziyaretinde bulundu.

“Hedef alınan sadece muhalifler değil, Cumhuriyet’tir”

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyona sert tepki göstererek, “PKK ve FETÖ ile ilişkili, intisaplı birileri aranıyorsa bunlar AKP ve yöneticileridir” dedi. Hedef alınanın sadece muhalifler değil, ‘Cumhuriyet’ olduğunu vurgulayan Yılmaz, “AKP Türk siyasetinin ‘yüz karası’ ise Cumhuriyet Gazetesi Türk basının ‘yüz akıdır’ dedi. Cumhuriyet’e uygulanan siyasi bir operasyondur. Bu faşist dalgayı Cumhuriyet değerlerine sahip çıkanlarla birlikte aşacağız” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Erinç gazete binasında

Bu arada evinde arama yapılan ve yaşı sebebiyle gözaltına alınmadığı öğrenilen Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve İmtiyaz sahibi Orhan Erinç saat 10:00’da gazeteye geldi. Erinç, arka kapıdan gazeteye giriş yapıp, odasına çıktı. Orhan Erinç’in evinde de arama yapıldı.

Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyonda kimler gözaltına alındı?

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu

Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay

Yazar Hikmet Çetinkaya

Yazar Aydın Engin

Yazar Güray Öz

Karikatürist Musa Kart


Avukat Bülent Utku (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi)

Avukat Mustafa Kemal Güngör (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi)

Önder Çelik (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi)

Bülent Yener (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul eski üyesi)

Mali Müşavir Eser Sevinç (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi)

Cumhuriyet gazetesi operasyonunda yakalama kararı çıkarılanlar:

Can Dündar, Akın Atalay, Eser Sevinç, Hakan Kara, Hikmet Çetinkaya, Nebil Özgentürk, Musa Kart, Bülent Utku, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Müslüm Özışık, Murat Sabuncu, Bülent Yener, Turhan Günay, Aydın Engin, Kadri Gürsel, Günseli Özaltay

Gazetenin 18 yazar ve yöneticisi hakkında gözaltı kararı bulunduğu duyuruldu. Operasyonun özellikle vakıf yönetim kurulu üyelerine yönelik olduğu bildiriliyor.

Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi. Ankara’da gözaltına alınan Güray Öz’ün İstanbul’a getirileceği öğrenildi.

İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay yurtdışında olduğu için hakkında gözaltı kararı verildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan isimlerden Nebil Özgentürk‘ün de yurtdışında olduğu öğrenildi. Muhasebe müdürü Günseli Özaltay hakkında da gözaltı kararı çıkartıldı.

Kadri Gürsel’e de yakalama kararı

Bu arada Cumhuriyet Gazetesi Yayın danışmanı Kadri Gürsel hakkında da gözaltı kararı olduğu ve evinde arama yapıldığı öğrenildi. Kadri Gürsel, Twitter’dan paylaştığı mesajda “Hakkımda yakalama kararı varmış, evimde arama yapılıyor. Evime gidiyorum. Cumhuriyet’e yapılan operasyonun devamı olduğunu sanıyorum” dedi.


Cumhuriyet gazetesine operasyon: Birçok gazeteci gözaltında


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.