Cumhuriyet gazetesine operasyon: Murat Sabuncu gözaltında

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Güray Öz, Hakan Kara ve Turhan Günay gözaltına alındı. Can Dündar’ın evinde arama yapılıyor. Gözaltına alınan Cumhuriyet yazar ve yöneticilerine beş gün boyunca avukat yasağı konuldu, bu süre boyunca avukatlarıyla görüştürülmeyecekler.

Cumhuriyet Gazetesine Operasyon: Murat Sabuncu gözaltında

Cumhuriyet gazetesine operasyon

Cumhuriyet gazetesi’nin 15 yöneticisi ve yazarı hakkında gözaltı kararı alındı.

Cumhuriyet gazetesi’nin internet sitesi aracılığıyla duyurduğu habere göre, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu gözaltına alınan isimler arasında.


Gazetenin yönetici ve yazarları Fethullah Gülen yapılanması ve PKK ile ilişkili olmakla suçlanıyor.

Cumhuriyet Gazetesine Operasyon: Murat Sabuncu gözaltında

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan basın açıklamasında, “FETÖ/PDY ve PKK/KCK örgütlerine üye olmamakla birlikte ‘örgüt adına suç işlemek’ suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında soruşturma başlatılmıştır” deniyor.

Musa Kart, gazete binası önünde yaptığı kısa açıklamada “Teslim olmaya gidiyorum. Saklanacak bir şey yok” dedi.

Cumhuriyet Gazetesine Operasyon: Murat Sabuncu gözaltında

Hakkında gözaltı kararı olan isimler

Murat Sabuncu         Musa Kart                Bülent Utku

Güray Öz                    Müslüm Özışık                Önder Çelik

Akın Atalay                Turhan Günay                  Mustafa Kemal Güngör

Aydın Engin               Nebir Özgentürk             Hikmet Çetinkaya

Can Dündar               Eser Sevinç                       Hakan Kara

Turhan Günay ve Hakan Kara’nın evindeki bilgisayar ve laptoplara el konularak Vatan Emniyete götürüldü.

Akın Atalay hakkında gözaltı kararı 


Can Dündar’ın yanı sıra yine yurtdışında bulunan gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay hakkında da gözaltı kararı bulunuyor. Atalay’ın evinde arama sürüyor.

Güray Öz İstanbul’a getiriliyor 

Ankara’da gözaltına alınan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Güray Öz Ankara Terörle Mücadele’den İstanbul’a getiriliyor. Öz’ün evinde arama sürüyor.

Hakkında gözaltı kararı bulunan çizer Musa Kart’ın evinde arama sürüyor.

Hakkında gözaltı kararı bulunan Cumhuriyet çalışanları: Önder Çelik, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Eser Sevinç, Müslüm Özışık, Nebil Özgentürk

Beş gün süresince avukat yasağı 

Gözaltına alınan Cumhuriyet yazar ve yöneticileri hakkında beş gün boyunca avukat yasağı konuldu.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar yurtdışında olduğu için hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Cumhuriyet Gazetesine Operasyon: Murat Sabuncu gözaltında

Can Dündar, Twitter hesabından paylaştığı mesajda gözaltı kararlarına tepki göstererek “Son kaleye saldırıyorlar” dedi.

Başsavcılıktan yapılan açıklama

Darbeye ilk karşı çıkan gazete olan Cumhuriyet gazetesi’ne açıklamada FETÖ/PDY suçlaması yapıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan soruşturmayla ilgili yapılan açıklama şöyle: “Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi (Cumhuriyet gazetesi) ve gazetenin imtiyaz sahibi konusundaki Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, PKK/KCK ve FETÖ/PDY Terör örgütlerine müzahir olduklarına, 02.04.2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca ‘FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18.08.2016 tarihinde soruşturma başlatılmıştır.

Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işlemlerine devam edilmektedir”.


Mahremiyet, medya ve demokrasi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.