Dink’in katili Samast görüntülerde anlatıyor: “Bilgi almaya çalışıyorlardı”

Gazeteci Hrant Dink’in katili Ogün Samast, Kanal 24 tarafından servis edilen görüntüler için, “Olay yerinde cinayet öncesi beni takip eden kişilerin çektiği takip görüntüleridir. Trabzon ve İstanbul’da görev yapan jandarma ve polis memurlarından kimleri tanıdığım konusunda bilgi almaya çalışıyorlardı” dedi.

ogün samast

Ogün Samast: “Tanıdığım jandarma ve polisleri sordular”

Hükümete yakınlığıyla bilinen Kanal 24 tarafından servis edilen görüntülerde Samast yanında birkaç kişiyle birlikte Samsun Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nin çay ocağında olduğu görülüyordu.

Dink cinayetinin ardından çıkan bu ilk görüntülerde de Samast’ın elinde bayrakla fotoğraflarının bulunması tartışma yaratmıştı.


AA’nın haberine göre, savcılık ifade tutanağında, söz konusu görüntüler soruşturma dosyasında bulunmadığı için zanlı bilgisine başvurulmak üzere İstanbul cumhuriyet başsavcılığına getirildi.

Samast, cinayetten sonra İstanbul’dan Trabzon’a seyahat ettiği otobüsün Samsun otogarına girdiği sırada, polis ve jandarma tarafından saat 23:00 sıralarında yakalandığını belirterek şöyle konuştu: “Hemen üst aramam yapıldı. Üzerimde olayda kullandığım silah, mermiler, iki bıçak, yine olay sırasında başıma taktığım bere, Ahmet İskender’in olay sonrasında aramamı söylediği telefon numaralarının yazılı olduğu bir kağıt parçası, kot pantolonumun çakmak bölümünde bulunan üç simkart ile yine Yasin Hayal’in olay sonrasında, şayet olay yerinden kaçmak zorunda kalırsam aramamı istediği bir numaranın yazılı olduğu kağıt parçası da vardı. Bütün bunlara üst aramam sonrasında el konuldu.”

‘Ramazan ağabey mi, Akyürek mi?’

Dink’in katili Samast görüntülerde anlatıyor: "Bilgi almaya çalışıyorlardı”

Samast, daha sonra bir bıçak ve telefon numaralarının yazılı olduğu kağıt parçalarının tutanaklara geçmediğini gördüğünü öne sürerek şunları anlattı: “Konuşmaların geçtiği görüntüler, aslında yaklaşık iki buçuk saat. Görüntüleri iki kişi çekmişti. Bir tanesi resmi jandarma kıyafetli rütbeli bir personeldi. Hatta başındaki jandarma kepini apoletinin altına sokmuştu. Apoletinde yıldız vardı ama kaç tane olduğunu hatırlamıyorum. Başka bir kişi de küçük bir el kamerasıyla görüntüleri oturduğu yerden çekiyordu. Çekim açısına göre burada izlediğim görüntüler rütbeli jandarma personelinin çektiği görüntülerdir.


Bütün çekim sırasında yönlendirmeleri bu kişi ve benim yanımda oturup benimle sürekli konuşan top sakallı, telefonda ‘Ramazan ağabey mi?’ diyen kişi yapıyordu. Ayrıca kamera çekimi yapan resmi kıyafetli jandarma personeli, odada bulunan diğer jandarma personellerinden de, polis yeleği giymelerini istedi. Bu çekim sırasında kendisi de polis yeleği giydi. Görüntülerde izlendiği gibi yanımda oturan ve telefonu çaldığı sırada, ‘Ramazan ağabey mi?’ diyen kişi, bir süre sonra benim yanımdan kalkarak bulunduğumuz odanın kapısına kadar yürüdü. Orada yine telefonla görüşürken ‘Ramazan ağabey mi, Akyürek mi, Akyürek mi?’ diye konuştuğunu duydum. Bu görüntülerde bana, solumda bulunan şahsın cep telefonunda bazı görüntüler izlettiği ve bana, ‘Ne kadar sert bakıyormuşsun’ gibi şeyler söylediği de görülmektedir.”

‘Olaya ilişkin sordukları herhangi bir şey yoktu’

Savcılıkta kendisine izlettirilen görüntülerin kesilmiş, çok kısa görüntüler olduğunu aktaran Samast, şöyle devam etti: “Görüntülerin tamamında bir sürü konuşmalar ve isimler geçmektedir. Buradaki isimlerden kastım, benim çevremde bulunan görevlilerin telefonla yaptıkları görüşmeler sırasında, olayla ilgisi olabileceği düşünülen kişilerin isimleridir. Benimle görüşenler daha çok benim Trabzon ve İstanbul’da görev yapan jandarma ve polis memurlarından kimleri tanıdığım konusunda bilgi almaya çalışıyorlardı. Olaya ilişkin sordukları herhangi bir şey yoktu.”

Darbe girişiminin ardından Dink cinayeti soruşturması hız kazanmıştı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Dink cinayetiyle ilgili gözaltı ve tutuklamalar hız kazanmıştı.


Soruşturma kapsamında Albay Ali Barış S. ile birlikte bugüne kadar toplam 10 kişi tutuklandı: Jandarma görevlisi uzman çavuş Abdullah Dinç, eski uzman jandarma Yusuf Bozca, dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinden Ergün Yorulmaz, eski astsubay Emre Cingöz, Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli  Volkan Şahin, Şeref Ateş, Okan Şimşek, Hüseyin Yılmaz ve Gazi Günay.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.