Kadıköy’ün bıçkın kedisi Tombili’nin artık heykeli de var!

Oturuşu dünyaca meşhur olan Kadıköy’ün bıçkın kedisi Tombili’nin heykeli İstanbul’un Kadıköy ilçesinde açıldı.

Oturuşu dünyaca meşhur olan Kadıköy'ün bıçkın kedisi Tombili'nin heykeli İstanbul'un Kadıköy ilçesinde açıldı.

Kadıköy Ziverbey’de bir kaldırım taşında verdiği pozuyla fenomen haline gelen kedi Tombili’nin heykeli tamamlandı. 1 Ağustos’ta hayatını kaybeden Tombili’nin, Change.org’da heykelinin yapılması için düzenlenen kampanyaya 17 bin imza atılmıştı.

Bıçkın kedinin heykelinin yapılması talebine olumlu yanıt veren Kadıköy Belediyesi çalışmalara başlamıştı. Heykeltıraş Seval Şahin tarafından gönüllü olarak yapılan heykel tamamlandı. Şahin tarafından yorumlanan Tombili’nin heykeli Ziverbey’in kaldırımlarında unutulmaz pozunu verdiği yere dikildi.


4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü’nde açılan Tombili heykeline mahaleliler yoğun ilgi gösterdi. Konuya ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Başar Necipoğlu yaklaşık 17 bin hayvan dostunun sosyal medya üzerinden yapılan çağrı sonucu çalışmalara başlandığını belirterek “Öncelikle Kadıköylü dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Bugün 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü. Bir farkındalık yaratmak, Kadıköy’deki hayvan dostlarımızı mutlu etmek ve Kadıköy’deki hayvan dostu sevgisini tüm Türkiye’ye yayılması dileğiyle bugünü özellikle seçtik” dedi.

Hayvan dostu Kadıköy

Kadıköy, sokak hayvanlarının bakımı konusunda örnek ilçelerden biri. Binlerce gönüllü Kadıköy Belediyesi işbirliği ile sokak hayvanlarının bakımını üstleniyor.

Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi, Kadıköy’de yaşayan sokak hayvanlarını korumak, yaşama haklarına saygı gösterilmesini sağlamak için 1998 yılında kuruldu. Sokak hayvanlarının muayene, tanı, tedavi, operasyon, aşılama, kısırlaştırma gibi hekimlik faaliyetlerinin yürütüldüğü merkezde tedavisi tamamlanan sokak hayvanları tekrar yaşadıkları ortama bırakılıyor. Yaşadığı ortama bırakılamayacak durumda olan hayvanların ise sahiplendirilmesi veya Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi’nde bakımı sağlanıyor.

Bir yıl içinde ortalama beş bin hayvanın aşılandığı Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi’nde sekiz bin civarında hayvan tedavi ediliyor. Düzenli olarak sokak hayvanlarının bakım ve tedavisini yapan Kadıköy Belediyesi Veteriner Ekipleri geçtiğimiz yıl 4.720 sokak kedisinin aşı ve bakımını yaptı ve 3.764 kediyi de kısırlaştırdı.

Sokak hayvanları için periyodik olarak mama dağıtımı yapan Kadıköy Belediyesi gönüllülerle birlikte çeşitli kampanyalar da düzenliyor.


Bunlardan bir kaçı şöyle:

Satın Alma Sahiplen: Sokak hayvanlarının sahiplenilmesi için yürütülen “Satın Alma Sahiplen” kampanyası ile pet shoplardan hayvan satın alınması yerine barınaklardaki hayvanların sahiplenilmesi için farkındalık çalışmaları yapılıyor. Gönüllülerle birlikte yapılan çalışmalar sayesinde yılda 750 kedi ve köpek sahiplendirilerek sıcak bir yuva sağlanıyor.

Kedi Evi Projesi: Sokak kedilerinin özellikle kış aylarında barınmasını sağlamak için yapılan Kedi Evleri ilçedeki parklara yerleştiriliyor.

Kaputa Vur: Kış aylarında otomobil kaputuna saklanan kedilere ilişkin farkındalık yaratmak için görsel iletişim çalışmaları yapılıyor.

Frene Bas: Trafikte özellikle sokak hayvanlarına dikkat çekmek için görsel iletişim çalışmaları yapılıyor.

Susuyoruz Ama Söylemiyoruz: Yaz aylarında sokak hayvanlarının su ihtiyacına farkındalık yaratmak için görsel iletişim kampanyası


Sabit Suluk: Sokak hayvanlarının su ve mama ihtiyaçlarının karşılanması için parklara mama kabı ve suluk koyan Kadıköy Belediyesi sabit suluk uygulamasıyla caddelerdeki sokak hayvanların su ihtiyacının karşılamayı hedefliyor.

Süpermarketten hayvan barınaklarına örnek proje


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.