İstanbul’un Bağcılar ilçesindeki lüks bir konut projesinin çocuk parkı inşaatında, çocukların kanser başta olmak üzere birçok hastalığa yakalanmasına neden olan tehlikeli kimyasallardan yapılmış zemin kaplama maddesi ele geçirildi.
800 metrekaresi sitenin çocuk parkları ile yürüyüş yollarına döşendiği belirlenen malzemenin peşine düşen İstanbul polisi, düzenlediği baskında tehlikeli kimyasallardan 4 ton daha ele geçirdi. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’nın talebi ile Bakırköy Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla yapılan aramalarda ele geçirilen kimyasal maddelere el konuldu.
Ünlü markayı taklit etmişler
Yapılan incelemede, sahtecilerin tehlikeli kimyasalları, kimya sektöründe faaliyet gösteren Safic-Alcan firmasının distribütörlüğünü yaptığı çocuk oyun park ve spor zeminleri konusunda lider Alman Melos GmbH markasının ürün ve ambalajlarını taklit ederek pazarladıkları tespit edildi.
Merkezi Fransa’da bulunan 169 yıllık Safic-Alcan firmasının Türkiye Ofisi İnterplast Mühendislik Plastikleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin marka tecavüzü başvurusu üzerine başlatılan operasyon devam ediyor. Polis, sahte kimyasalları üreten A…. Ticaret Sanayi Dahili Taahhüt firmasının sahibi S.K. ile bağlantılı şahısları arıyor.
Tahlil için Almanya’ya gönderilen numuneler kanserojen çıktı!
İnterplast Mühendislik Plastikleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Ayhan Güler, yaptığı açıklamada, çocuk parkına döşenirken suçüstü yapılan sahte ürünleri daha detaylı inceleme için Melos’un Almanya’daki laboratuvarlarına gönderdiklerini ve yapılan tahlillerde içerisinde kanserojen maddeler başta olmak üzere zararlı kimyasalların bulunduğunu söyledi.
Çocuk oyun alanları ile yürüyüş yollarının zemin kaplamasında kullanılan güvenilir Melos markasının Türkiye’de satış ve dağıtımını yapan tek yetkili firma olduklarını belirten İnterplast Genel Müdürü Ayhan Güler, sahte ürünlerin neden olduğu tehlikeler hakkında şu bilgileri verdi:
Kansere neden oluyor!
“Bilerek ya da bilmeyerek çocuk parklarına, yürüyüş yollarına ve spor alanlarına döşenen araba lastiğinden ve diğer zararlı maddelerden yapılmış sahte ürünlerdeki ftalatlar (bunlar hormonları etkileyen kimyasallar), polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’ler), uçucu organik bileşikler (VOC’ler) ve sağlık üzerinde olumsuz etki yapan diğer bazı kimyasallar içeriyor. Örneğin, PHA’ler petrol, gaz, kömür ya da çöp atıkları yandığında ortaya çıkan doğal ya da insan yapımı kimyasallar. PAH’lerle kirlenmiş bir havayı solumak kişinin kansere yakalanma riskini arttırıyor. Kişinin hem kansere yakalanma riskini hem de yeni doğan bebeklerdeki doğum kusurları riskini arttırıyor. Bu kimyasallara maruz kalmak yetişkinlere göre çocuklara daha çok zarar veriyor.
25 derecede bile havaya karışıyor
Sahte ürünlerin içerdiği PAH’ler sıcağın etkisiyle havaya karışabilen maddelerden oluşuyor. Bu da çocukların bu maddeleri solunum yoluyla vücutlarına alma riskini doğuruyor. Bu kimyasalların 60 derece yerine 25 derecede bile havaya karışması mümkün. Bu kimyasallar ayrıca astıma sebep oluyor, deriyi ve gözleri tahriş ediyor.”
Sağlık ve çevre standartlarına uymayanlar yasaklanmalı
Çocuklar başta olmak üzere insan sağlığının her şeyden önce geldiğini vurgulayan İnterplast Genel Müdürü Güler, uluslararası sağlık ve çevre standartları belgelerine sahip olmayan çevreyi ve halk sağlığını tehdit eden ürünlerin tamamen yasaklanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Sinek ve böcek ilaçları ölüm saçıyor!
Kozmetik ürünlerin kanserojen zararları var mı?
Bugüne kadar zehirli meyve sebze mi tükettik?