Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2016 sonunda orta noktası yüzde 7,5 olmak üzere yüzde 7 ile yüzde 8 aralığında, 2017 sonunda ise orta noktası yüzde 6,5 olmak üzere yüzde 5 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı

Enflasyon Raporu’nun açıkladığı toplantıda TCMB Başkanı Çetinkaya’nın açıklamaları

Çetinkaya, yılın 4’üncü Enflasyon Raporu’nun açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, enflasyonu düşürmeye odaklı ve temkinli bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5’lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını ifade etti.

Çetinkaya, “2016 yılında yüzde 7,5 olarak gerçekleşeceğini, 2017 yılında ise yüzde 6,5’e geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2016 yılı sonunda yüzde 7 ile yüzde 8 aralığında (orta noktası yüzde 7,5), 2017 yılı sonunda ise yüzde 5 ile yüzde 8 aralığında (orta noktası yüzde 6,5) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.


Temmuz Enflasyon Raporu sonrası dönemde Türk lirasının dalgalı bir seyir izlediğine işaret eden Çetinkaya, petrol fiyatlarının ise yükseldiğini kaydetti.

Çetinkaya, gelecek dönemde Türk lirası cinsinden ithalat fiyatı varsayımlarında, önceki rapor dönemine kıyasla yukarı yönlü güncelleme yaptıklarını belirterek, yakın dönemde yaşanan yurt içi gelişmelerin özellikle kısa vadede iç talebi sınırlayacağı öngörüsünden yola çıkarak çıktı açığına dair tahminlerini ise aşağı yönlü güncellediklerini ifade etti. Bu çerçevede, 2016 yılı için enflasyonu aşağı ve yukarı yönlü etkileyen faktörlerin birbirini telafi etmesinden dolayı enflasyon tahminini değiştirmediklerini belirten Çetinkaya, “2017 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminini ise toplam talep ve gıda enflasyonundaki aşağı yönlü güncellemeye rağmen ithalat fiyatlarından kaynaklanan yukarı yönlü etkiler nedeniyle bir önceki rapora göre 0,5 puan yukarı yönlü güncelledik” dedi.

Yeni Başlayanlar için Ekonomi Meselesi

“Gıda konusu, dezenflasyon sürecini yavaşlatan yapısal unsurlardan sadece biri”

Murat Çetinkaya, konuşmasında, yapısal konulardaki gelişmeler hakkında da bilgi vererek, şunları kaydetti:


“Fiyat istikrarına kalıcı olarak ulaşmanın kurumlararası iş birliğiyle mümkün olacağını daha önce vurgulamıştım. Ayrıca, enflasyonun halen hedefin üzerinde seyretmesinde ve belirli ürünlerdeki fiyat oynaklığında yapısal faktörlerin etkili olduğunu ifade etmiştim.

Bu konulara ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz ay Gıda Komitesi’nin yeniden yapılandırılmasına ve sekretaryasının TCMB tarafından yürütülmesine karar verildi. Komite, başbakan yardımcısı başkanlığında toplanacak ve gıda fiyatlarına ilişkin tedbirler etkin bir şekilde değerlendirilecektir. Komite yeni yapısıyla ilk toplantısını gerçekleştirdi ve çalışmalara başladı.

Gıda ürünlerinde arz ve fiyat hareketlerini yakından izleyerek zamanında tedbir almaya imkan sağlayacak bir erken uyarı sistemi kurulması, gerektiğinde dış ticaret mekanizmalarının sektör dengeleri de gözetilerek devreye sokulması, toptan ve perakende gıda piyasasında rekabet koşullarını iyileştirecek düzenlemeler yapılması, fire oranlarını azaltacak lojistik tedbirlerin alınması ve etkin tarım finansman modelleri geliştirilmesi Gıda Komitesi’nin başlıca gündem maddeleri arasında yer alıyor.”

Çetinkaya, Gıda Komitesi kapsamında yapılan çalışmaların, Türkiye’de kalıcı fiyat istikrarına ulaşılması konusunda kurumların gösterebileceği ortak çabaya dair değerli bir örnek teşkil ettiğini vurguladı.


Gıda konusunun dezenflasyon sürecini yavaşlatan yapısal unsurlardan sadece biri olduğuna işaret eden Çetinkaya, enflasyonda katılığa yol açan diğer yapısal konulara ilişkin çalışmaları da aşamalı olarak kamuoyunun gündemine sunacaklarını bildirdi.

Merkez Bankası Ekim ayı faiz kararını açıkladı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.