Orionid meteor yağmuru nedir? Ne zaman başlıyor?

Orionid meteor yağmuru, her yıl Ekim ayında gerçekleşen bir gökyüzü şöleni… En iyi gözlem tarihi ne zaman? Nasıl izlenebilir?

Orionid meteor yağmuru nedir? Ne zaman başlıyor?

Orionid meteor yağmuru başladı

Orionid meteor yağmuru, her yıl Ekim ayında gerçekleşen bir gökyüzü şöleni… Bu yıl 2 Ekim – 7 Kasım tarihleri arasında gerçekleşiyor. En iyi gözlem tarihi ise 20 Ekim’i 21 Ekim’e bağlayan gece…

Orionidlerin bu adla anılmalarının nedeni, Orion (Avcı) takımyıldızından geliyorlarmış gibi görünmelerinden kaynaklanıyor. 20 Ekim gecesi en yoğun döneminin yaşanacağı Orionid meteor yağmuru gözlemi ile ilgili sıkça sorulan sorular için küçük bir hatırlatma yapalım.


Orionid meteor yağmuru ne zaman izlenebilir?

Orionidler her sene hemen hemen aynı tarihlerde gezegenimize misafir oluyorlar. Bu yılki göktaşları 2 Ekim civarında Dünya’ya ulaşmaya başladı ve 7 Kasım‘a kadar görülmeye devam edilmeleri olası. Ancak gökyüzünde kayan yıldız görmek isteyenlerin şansının en yüksek olacağı tarihlerin 20 ve 22 Ekim tarihleri olacak. Özellikle gece saat 1 ile 4 arasındagökyüzüne bakmakta olanlar, şayet ışık kirliliği olmayan bir bölgedelerse, kayan yıldız adı da verilen göktaşlarına tanık olabilirler. Şu anda beklenen oran, saatte 30 kayan yıldız düzeyinde!

Göktaşı yağmuru nasıl izlenebilir?

Kayan yıldızları görmek için mümkün olduğunda karanlık alanlarda olmak gerekiyor. Şehirde olanlar için ise yapacak pek fazla bir şey yok ama yine de göktaşı görme olasılıkları bulunuyor. Gözlerin karanlığa alışması için en az 30 dakikalık bir zaman ayırmak yararlı olabilir. Gözlem süresi uzadıkça, göktaşı görme olasılığı da artacaktır.

Göktaşları gökyüzünün herhangi bir noktasında belirebilirler. Yine de dikkatinizi belli bir bölgede tutmaya karar verdiyseniz, ufuktan yukarı doğru üçte ikilik bir kısmı tercih edebilirsiniz; tabii orada aşırı bir ışık kirliliği yoksa. Meteorların geliyor gibi göründüğü Orion takımyıldızı, gökyüzünün tepesi çevresinde dönüyor olacak.

Orionidlerin kökeni nedir?

Her yıl Ekim ayında yaşadığımız Orionid yağmurları, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biridir. Diğeri olan Eta Akuarid yağmuru (Kova takımyıldızından geliyor gibi görünürler) ise Mayıs’ta oluyor. En son 1986’da selamlaştığımız Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Dünya’dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı oluyor.


Nasa’dan açıklama: “Kepler-452b” dünya benzeri gezegen bulundu

Dünyadan 176 milyon ışık yılı uzakta dev bir gezegen doğdu

Kuyruklu yıldızlar nereden geliyor?

Güneş sistemi dışında ilk kez “su bulutu” bulundu


Kaynak: *BilimFili.com,  “2016 Orionid Göktaşı Yağmuru Başladı”, http://bilimfili.com/2016-orionid-goktasi/


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.