Potlaç Kadın Emeği Pazarı: Kadıköy Belediyesi’nden örnek proje

Evlerinde el emeği üreten kadınlar 15 hafta boyunca Potlaç Kadın El Emeği Pazarında birlikte dükkan açıyor.

Potlaç Kadın Emeği Pazarı: Kadıköy Belediyesi'nden örnek proje

Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen Potlaç projesi Türkiye’deki tüm belediyelere güzel bir örnek…

Kadıköy Belediyesinin Kadıköylü kadınlarla düzenlediği toplantılar sonucunda ortaya çıkan projelerden biri olan Potlaç Kadın Emeği Pazarı 15 haftayı tamamladı. Kadıköy Belediyesinin Moda‘da hayata geçirdiği projede 15 hafta boyunca 200’den fazla kadın ürettiği ürünleri satarak gelir elde etti. Kadın ve LGBTİ örgütlerine de stant ayrılan pazarda 17 kadın ve LGBTİ örgütü evlerde ürettikleri el emeği ürünlerini satışa sundu.

potlaç kadıköy moda caddebostan ckm aykurt nuhoğlu bahar yalçın

Aykurt Nuhoğlu: Yerel yönetimler kadın politikalarını güçlendirmeli

Potlaç’ta ürünleri satan kadınlar 15 haftalık deneyimi paylaşmak ve değerlendirmek için bir araya gelerek değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. 200’den fazla kadının bir araya geldiği toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, yerel yönetimlerin kadın politikalarını güçlendirmesi gerektiğini, bu alanda Kadıköy Belediyesi olarak daha fazla kadına ulaşılacak proje ve çalışmaların hayata geçmesini desteklediklerini belirtti.


potlaç kadın emeği pazarı kadıköy moda yaprak butik
Instagram: yaprakbutik

Kadınların fikriydi

Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Duygu Adıgüzel‘in yaptığı kısa giriş konuşması sonrasında söz alan Kadıköy Belediye Başkanı Yardımcısı Bahar Yalçın, Potlaç’ın Kadıköy Belediyesinde çalışan kadınların ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı bir dizi toplantı sonrası çıkan ortak bir akılla geliştirildiğini hatırlattı. Bahar Yalçın, Potlaç’ın hedefinin uzun vadede kadın girişimciliğini ve kooperatifleşmeyi destekleyecek çalışmaları gerçekleştirmek olduğunu ifade etti.

kadikoy-belediyesi-sahadan-dukkana

CKM’de dükkan açılıyor

Kadınların 15 hafta süren deneyimlerini paylaştığı toplantıda Kadıköy Belediyesi’nin Kasım ayında Caddebostan Kültür Merkezi’nde açacağı ‘Potlaç Dükkan’ hakkında bilgi verildi.

Yaz, kış açık olması planlanan Potlaç Dükkan’dan yararlanacak olan kadınların vergi muafiyet belgesi almaları gerekiyor.

potlaç kadıköy belediyesi kadınlar ckm caddebostan

Caddebostan Kültür Merkezi Giriş Katında açılacak dükkan Pazartesi hariç her gün, 10.00 – 21.00 saatleri arasında açık olacak. Potlaç Dükkanda, ‘Potlaç Ağı’ndaki kadınlar dükkanda nöbetleşe görev alabilecek.

Kadıköylü kadınlar için Potlaç Dükkana ürün koyabilmenin ön koşulu, Kadıköy’de yaşıyor olmak (ikamet belgesi), ürünlerin kendi üretimi olması ve vergi muafiyeti belgesi almış olmak.

sahadan-dukkana-potlac

Potlaç Ağı’nda neler yapabilir?

  • Kadıköy Belediyesi’nin göstermiş olduğu ve önümüzdeki dönemde de önerecek olduğu açık satış noktalarında (mevcutta Moda Çay Bahçeleri yanı) stant açarak gıda dışı ürünlerini satabilir.
  • Potlaç Dükkan’a ürün koyabilir.
  • Potlaç Projesi kapsamında planlanan eğitim ve atölyelere ücretsiz katılabilir.

Potlaç nedir?

‘POTLAÇ’, Kızılderililerin değiş-tokuş bayramlarına verilen isim. Hem “beslemek”, hem “tüketmek” anlamında kullanılır. Tek başına değil kolektif olma, rekabet değil dayanışma, üretmekten ve alışverişten öğrenme, birbirimizi tanıma ve birbirimizle bağlar kurmayı amaçlamaktadır.


‘POTLAÇ Kadın El Emeği Satış Noktası’, Kadıköylü kadınlar için gelir yaratılması hedefi kapsamında Kadıköy’de ikamet eden kadınların üretimlerini satabilmesine yönelik kuruldu.

Başvuru Koşulları:

  • Kadıköy’de ikamet etmek
    Kendi ürettiği bir ürünün (gıda dışı) satışını yapacak olmak
    18 yaşını doldurmuş, kadın veya LGBTİ birey olmak

Detaylı bilgi: Facebook ‘Potlaç grubu’

**

Kadıköy’ün bıçkın kedisi Tombili’nin artık heykeli de var!

Kadıköy’de Plak Günleri başlıyor, plak severlere müjde!


Kadıköy’ün Yeni Trendi: Evden Kaçış Oyunları


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.