Sanal dünyada parayı en güvenli şekilde kullanmanın 8 yolu

Hesap bakiyenizi kontrol etme, fatura ödeme ve paranızı yönetme… Günümüzde tüm bunları online yapmak oldukça normal. Ancak bunları en güvenli şekilde yaptığınızdan emin misiniz?

Sanal dünyada parayı en güvenli şekilde kullanmanın 8 yolu

ESET Güvenlik Uzmanı Ondrej Kubovič, güvenli online bankacılık ve ödeme işlemleri için bazı önemli tavsiyelerde bulunuyor.

1- Güvenilir bir cihaz kullanın.

Online hesabınıza bağlanırken ilk ve en temel ilke güvenilir bir cihaz kullanmaktır. Herhangi bir şüpheli etkinlik veya bir tuhaflık fark etme olasılığınız daha yüksek olacağı için kendi bilgisayarınızı, tabletinizi veya akıllı telefonunuzu kullanmanız çoğu zaman en iyi seçenektir. Mümkünse, hesabınızı ve birikimlerinizi tehlikeye sokabilecek ödünç veya halka açık cihazları kullanmaktan kaçının.


2- Nereden bağlandığınıza dikkat edin.

Her internet bağlantısı online bankacılık veya ödemeler için yeteri kadar güvenli değildir. En sık gittiğiniz kafeteryadaki ortak Wi-Fi ağı veya şehir merkezinde bulunan rastgele bir ağ, birikimlerinizi ya da fatura ödemelerinizi kontrol etmek için her zaman en iyi seçenek olmayabilir. Bu tür bir bağlantıyı kullanmak zorunda kalırsanız iletişimlerinizi şifreli ve dolayısıyla araya girmeye çalışanlar tarafından okunamayacak şekilde sürdürmek için sanal özel ağ (VPN) bağlantısını kullanın.

3- Bilgisayarınızı en yüksek sürüme güncelleyin.

İşletim sisteminizi ve yazılımınızı güncel tutun. Bu işlem, saldırganların aradığı ve makinenize bulaşmalarını sağlayan güvenlik açıklarını kapamaya yardımcı olur. Zaten artık çoğu program, otomatik güncellemeler sunup yamaları veya yeni sürümlerine ilişkin uyarı veriyor.

4- Sanal ortamda güvenilir ve güncel bir güvenlik çözümü kullanın.

online bankacılık işlemleri

Online bankacılık hesabınıza bağlanmadan veya online bir ödeme yapmadan önce, çok katmanlı ve güncel bir güvenlik çözümü yükleyin. Bu çözümler, sizi sanal ortamlarda kötü amaçlı hilelerden ve birçok türde kötü amaçlı yazılımlardan korur. Güvenlik yazılımlarında bazı uygulamalar da ekstra güvenlik sağlıyor. Bu yazılımlarda yer alan ‘Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması’, ekstra bir tarayıcı kullanarak, doğru sayfanın açıldığını ve finansal işlemlerin güvenli ortamda yapıldığını doğruluyor.


5- İki faktörlü kimlik doğrulama kullanın.

Bankanız online hesabınız için iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) sunuyorsa bunu kullanın. Bu şekilde banka, bağlananın veya kişisel akıllı telefonunuz gibi yalnızca sizin sahip olduğunuz bir cihazı kullanarak işlem yapanın gerçekten siz olup olmadığını iki kez denetleyebilir. Böylece parolanız yanlış kişilerin eline geçse bile, ikinci doğrulama olmadan hiçbir işe yaramaz.

6- Tuzaklara kanmayın.

Siber suçlular önemli bilgilerinizi ele geçirmek için hemen her şeyi deneyecektir. Bankanızdan biri olduklarını iddia edecek, bir bildirim gönderecek veya aldığınız e-postaya eklenmiş bir bağlantı yoluyla parolanızı değiştirmenizi isteyeceklerdir. Bankacılık kimlik bilgilerinizi değiştirmenizi veya bir bağlantıya tıklamanızı isteyen herhangi bir mesaj aldığınızda, gönderenin gerçekten bankanız olduğunu iki kez kontrol etmeyi unutmayın. En iyisi telefonla ulaşmak veya bizzat uğramaktır.

7- Oturum kapatma düğmesini kullanın.

Online bankacılığı daha fazla kullanmayacak mısınız? Oturumunuzu kapatın. Bir saldırganın oturumunuzu ele geçirmesi durumunda, oturumun açık olmaması size daha az zarar getirebilir.

8- SMS bildirimlerini etkinleştirin


Online bankacılık hesabını ayda bir veya daha seyrek kontrol edenlerden biriyseniz telefonunuza gelecek bildirimleri ayarlayın. Tüm cari işlemler hakkında bilgi sahibi olunması herhangi bir şüpheli etkinliğin anlaşılmasını daha da kolaylaştırır.

Türk tüketiciler dijitalleşmeden memnun


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.