TEMA Vakfı: Yeşil Yol tehdidi geri geldi

Samsun’dan başlayarak Hopa’ya kadar uzanan ve Doğu Karadeniz’deki doğa, kültür ve canlı yaşamını tehdit eden Yeşil Yol Projesi çalışmalarına yeniden başlandı.

TEMA Vakfı: Yeşil Yol tehdidi geri geldi

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Yeşil Yol gerçekleştiği takdirde Karadeniz’in dağları, ormanları, meraları, su varlıkları, florası ve faunasının geri dönüşü olmayacak bir şekilde zarar görme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Konuyla ilgili hukuki süreci başlattıklarını hatırlatan Ataç, yeniden düzenlenen 1/100.000 ölçekli Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Artvin-Gümüşhane Çevre Düzeni Planı’nın yargı kararlarına aykırı bir şekilde onaylandığına dikkat çekti.

Plan kararları mahkeme kararına aykırı

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ataç, “TEMA Vakfı, 2011 yılında, 1/100.000 ölçekli Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Artvin-Gümüşhane Çevre Düzeni Planı’nın bölgenin doğal varlıkları açısından tehdit oluşturabilecek bölümlerinin iptali için dava açtı. İptali talep edilen kararlardan biri de, planda ‘yayla turizminin geliştirilmesi için yaylalar arası entegrasyon’ olarak yer verilen Yeşil Yol ile ilgili olan karardı. Davada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Ancak, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma gerekçeleri göz ardı edilerek, Ağustos ayında yeniden onaylanan ve geçtiğimiz ay askıya çıkartılan Çevre Düzeni Planı’nda, Yeşil Yol’a yeniden yer verildi” dedi.


Tehlike altındaki türlerin yaşam alanları tahrip olacak

yeşil yol

Yeşil Yol ile Samsun’dan Hopa’ya kadar Karadeniz yaylalarının yüksek rakımdan, denize paralel bir şekilde birbirine bağlanacağını ifade eden TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, bu güzergâhtan geçecek bir yolun nadir ve tehlike altında olan türlerin yaşam alanlarını tahrip edeceğine dikkat çekti. Ataç, “Yolun geçeceği Doğu Karadeniz dağları çok sayıda milli park, tabiat parkı, yaban hayatı geliştirme sahası, özel çevre koruma bölgesi ve doğal sit alanına ev sahipliği yapıyor” dedi.


Doğal ve kültürel değerleri koruyan alternatifler araştırılmalı

Yeşil Yol Projesi ile Doğu Karadeniz yaylalarına doğu-batı yönünde sahile hiç inmeden yeni bir yolun yapılacağına dikkat çeken Ataç, bütün yaylaların kolaylıkla erişilebilir hale gelmesinin yapılaşmanın çok hızlı artmasına ve düşük gelirli kitle turizmine yol açacağını belirtti. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, “Karadeniz’e ek gelir ve istihdam sağlanması önemlidir. Ancak bunu yaparken kendi menfaatimiz için bölgenin doğal ve kültürel değerlerinden vazgeçmemek gerekir. Bölgenin doğal ve kültürel zenginlikleri ve bu değerlerin korunması gerekliliği dikkate alınarak tüm yatırım ve faaliyetler gerçekleştirilmelidir” dedi.


TEMA Vakfı’nın Artvin Macahel’de bir eko-turizm ve kırsal kalkınma projesi gerçekleştirdiğini hatırlatan Ataç, bunun doğal ve kültürel değerleri koruyarak bölgenin zenginleştirilmesi için örnek oluşturabileceğini ancak tüm benzer alternatiflerin çalışılmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ataç “Eko-turizm ile doğaya duyarlı faaliyetler yapılırken bölgedeki ürün ve hizmetler kullanılarak yerel ekonomi güçlendirilebilir. Bu sayede doğal zenginliklerimiz ve yerel kültürlerimiz korunarak sürdürülebilir geçim kaynakları sağlanabilir. Bunu yaparken de doğru fiyatla satılacak hizmetler ve ürünler planlanmalıdır” şeklinde sözlerini tamamladı.

Filyos Çayı’na yapılan liman projesi doğal yaşamı tehdit ediyor!

TEMA’dan önemli Artvin Cerattepe açıklaması


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.