Türk Akımı projesi imzalandı. Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesi olan Türk Akımı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımıyla imzalandı.
Mabeyn Köşkü’ndeki görüşme 1 saat 40 dakika sürdü
23. Dünya Enerji Kongresi için İstanbul’a gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluştu. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü.
Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesiyle birlikte temas trafiğine hız veren Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 60 günde iki kez yüz yüze, dört defa da telefonda görüştü. Liderler görüşmelerinde, Türkiye-Rusya ilişkilerini tüm boyutlarıyla detaylı bir şekilde ele alırken, Suriye başta olmak üzere bölgesel konuları değerlendirdi.
Putin: Doğalgazda indirim yapılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün Putin’le yaptığı görüşme, iki ülke ilişkilerinde olduğu kadar, bölge açısından da büyük önem taşıyor. Zira Erdoğan ve Putin, yoğun temas trafiğinde Suriye ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulundu. Erdoğan basına yaptığı konuşmada bölgedeki mevcut durum ile Suriye konusunu etraflıca değerlendirdiklerini söyledi. Her konuda Türkiye ile fikir birlikteliği içinde olduklarını söyleyen Putin ise doğalgazda indirim yapılacağını açıkladı.
Putin uçak krizinden sonra ilk kez Türkiye’ye geldi
Ayrıca Türkiye-Rusya ilişkilerinde başlatılan normalleşme sürecine ivme kazandırması ve işbirliğinin daha da geliştirilmesine katkı sağlaması beklenen bu ziyaret, Putin’in uçak krizinden sonra Türkiye’ye ilk kez gelmesi nedeniyle ayrı bir öneme sahip.
Türk Akımı nedir?
Türk Akımı projesinin önerisi Türkiye’ye yaptığı bir devlet ziyareti sırasında, 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından yapılmıştı. Daha önceden yapılması planlanan “Güney Akım Projesi”nin yerini alan “Türk Akımı”nın Gazprom’a göre henüz resmi bir adı yok.
Boru hattının Anapa yakınlarındaki Russkaya kompresör istasyonundan başlatılması planlanırken, Türkiye’ye nereden giriş yapacağı henüz karara bağlanmamıştır. Hattın Türkiye’deki başlangıç noktasına karar verildiğinde Gazprom’un boru döşeme çalışmalarına hemen başlaması beklenmektedir. Ayrıca iki tane boru döşeme gemisi Karadeniz’de halihazırda beklemektedir.
Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp’tür. Türkiye’nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğal gaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa’ya ihraç edilmesi düşünülmektedir. Ancak, Türk-Yunan sınırından Avrupa’ya aktarılacak doğal gaz hattının bu miktarı taşımak için yeterli kapasite olmadığı yönünde endişeler de vardır. Avrupa Enerji Komisyonu başkanı Maroš Šefčovič ise önerilen boru hattının müşterilerinin taleplerini aştığını belirtmektedir.
Türkiye ve Rusya arasındaki ilk doğrudan doğal gaz boru hattı olan Mavi Akım 2005 yılında devreye girmişti. Daha sonra genişletme planı çerçevesinde ismi “Güney Akım” olarak değiştirildi. 2009 yılında Rusya devlet başkanı Putin, Karadeniz’in altından geçerek Samsun’dan Ceyhan’a kadar uzanan ve ayrıca Suriye, Lübnan, İsrail ve Kıbrıs’ı da içeren “Mavi Akım 1” projesini açıklamıştı.
Rusya – Türkiye ilişkileri: Rus turistlere engel kaldırılıyor