Türkiye’de reklam yatırımları: En büyük yükseliş mobilde!

Türkiye’de reklam yatırımları, 2016 yılının ilk 6 ayında 3.662 milyon TL’ye ulaştı. Dijital mecralarda yüzde 22 yükselişle en büyük payı “mobil” aldı.

Türkiye'de reklam yatırımları: En büyük yükseliş mobilde!

Yıl sonuna kadar %10 büyüme öngörülüyor

Reklamcılar Derneği, her 6 aylık dönem sonunda hazırladığı Türkiye’deki reklam yatırımları çalışmasının 2016 yılı ilk 6 ay sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre; 2016’nın ilk 6 ayına göre sektör %14 büyürken, reklam yatırımları toplamı 3.662 milyon TL’yi buldu. Yatırımların %53.2’sini televizyon, %14.75’ini basın, %22.07’sini dijital, % 6.42’sini açıkhava, % 2.27’sini radyo ve % 1.3’ünü ise sinema reklamları oluşturdu. 2016 yılı sonu için %10’luk bir büyüme öngörülüyor.

Radyo, sinema ve açıkhava reklam yatırımları yükseldi

Bu yılın ilk yarısında en büyük artış radyo reklamlarında yaşandı. Radyo reklamlarına yapılan yatırım geçen yıl aynı dönemde 62.78 milyon TL iken 2016’nın ilk yarısında %32.46’lık bir artışla 83.16 milyon TL’ye yükseldi. Radyonun ardından dikkat çeken bir yükseliş de geçen yıl olduğu gibi sinema reklam yatırımlarında oldu. Geçtiğimiz yıl 41 milyon TL olan toplam sinema reklam yatırımı bu yıl 47.47 milyon TL’ye ulaşarak %15.69’luk bir artış sağladı. Toplam açıkhava reklam yatırımı ise, bir önceki yıla göre %9,66 oranında arttı.


Dijital reklam yatırımları aynı oranda artmaya devam ediyor

Dijital reklam yatırımları büyümeyi istikrarlı bir şekilde sürdürüyor. 2015 yılı ilk 6 ayında %22 artış gösteren reklam yatırımı bu yıl da aynı oranda artış gösterdi. 2016 yılı ilk 6 ayında dijital reklam yatırımı toplamda 808.21 milyon TL’ye ulaştı. Bu rakamlara display, mobil ve search de dahil. Dijital reklam yatırımlarındaki dağılım içinde mobil %41.78’lik artış ile en dikkat çeken reklam alanı oldu. Dağılımda ikinciği %11.54 ile search, üçüncülüğü ise % 9.11’lik pay ile display uygulamaları aldı.

Gazete ve dergi reklam yatırımlarında kısmi düşüş

2016’nın ilk 6 ayında gazetelerin reklam yatırımından aldığı pay düşerken, net reklam gelirinde de %3.3’lük bir düşüş gerçekleşti. Gazetelerdeki düşüşü %2.37’lik oranla dergiler izledi. Toplam gazete reklamı yatırımı geçen yıl aynı dönemde 508.15 milyon TL iken bu yıl 491.32 milyon TL olarak gerçekleşti. Dergi reklam yatırımı ise geçtiğimiz yıl 50 milyon TL iken bu yılın ilk yarısında 48.82 milyon TL’ye geriledi.

Dünya reklam yatırımlarında %6.5 büyüme bekleniyor

2016 yılı sonunda tüm dünyada reklam yatırımlarının %6,5 büyümesi bekleniyor. Reklam yatırımının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranı açısından bakıldığında ise dünya ortalaması binde 75 civarındayken, bu oran Türkiye’de binde 30-35 olarak gerçekleşiyor. Ekonomik kriz yaşanan ülkelerin Reklam Yatırımı/GSYH oranının Türkiye’nin üstünde olduğu görülüyor. 2016 beklentisi ise bu oranın Türkiye için binde 35 olması yönünde.

Kristal Elma’ya 3 bine yakın başvuru yapıldı

Bu yıl Kristal Elma Festivali, 5-7 Ekim tarihlerinde Uniq İstanbul’da gerçekleşecek. VW Ana sponsorluğunda, Google ve YouTube desteğiyle gerçekleşecek olan festival çerçevesindeki 28. Kristal Elma yarışmasına % 3’lük bir artışla 2.936 başvuru yapıldı.

Festival kapsamında iletişim dünyasının önemli isimleri Türkiye’ye geliyor

Facebook’un rock yıldızı olarak tanınan Facebook Creative Shop’un APAC Bölgesi Kreatif Direktörü Fergus O’Hare, I-AM Associates Kurucu Ortağı Jon Blakeney, Felix BNI Kurucusu Peter Economides, Youtube Pazarlama Direktörü Rich Waterworth, INMA Başkanı Mark Challinor; DMG Media Strateji Direktörü-Danışmanı Steve McLaughlin, Trendwatching.com Kurucusu Henry Mason, R/GA Grup Kreatif Direktörü Fura Johannesdottiree, yeni arkadaşlar edinmek ve yeni şeyler denemek için tutku duyan bir seyyah olarak tanınan Youtuber Haifa Beseisso, Google Global Medya ve Strateji Direktörü Susan Agliata, Instagram Ürün Geliştirme Direktörü Amy Cole ve TBWA/Gavin/Reddy Kurucu Ortağı bu isimler arasında yer alıyor. Geçen yıl katıldığı oturumlarda büyük ilgi gören Dijital Kahin David Shing de festivalde olacak. Nobelli bilim adamı Aziz Sancar ise ABD’den uydu yayınıyla Festivale katılacak.


Bu yılın Kristal Elma Ödülleri 15 Temmuz Şehitleri’ne adanıyor

Reklamcılar Derneği Başkanı Kayhan Şardan, “Her yıl İZ Ödüllerini takdim ediyoruz. Bu yılın iz bırakanları şüphesiz 15 Temmuz şehitleridir. Bu nedenle, Kristal Elma yarışmasına başvurulardan elde ettiğimiz gelirin % 10’unu ‘T.C. Başbakanlık 15 Temmuz Şehitleri Dayanışma Kampanyası’na bağışladık. Uluslararası konuşmacılardan, sponsor kuruluşlara, yarışmaya katılan ajanslardan gençlere, dayanışma ruhu bu yılın festivaline damgasını vuracak” dedi.

Araştırma Metodolojisi

TV, radyo, gazete, dergi, sinema, açıkhavada yayınlanan reklamlar, Türkiye’de Nielsen tarafından raporlanmaktadır. Reklam harcamaları raporunda fiyatlandırma, tarife fiyatlarına göre (brüt fiyatlar üzerinden) yapılmaktadır. Reklamcılar Derneği’ne üye medya planlama ve satınalma ajansları, Nielsen tarafından raporlanan brüt reklam yatırımlarına, mecra bazında kendi tahmin ettikleri indirimleri uygulayarak toplam net reklam yatırımlarını hesaplamaktadır.

TV, radyo, gazete, dergi, sinema, açıkhava net reklam yatırımı tahminlerinde kapsam, Nielsen tarafından raporlanan mecralar ve burada yayınlanan reklamlardır. İnternet (display ve mobil) reklamları herhangi bir kuruluş tarafından ölçümlenmemektedir. İnternet reklam yatırımını her bir medya ajansı kendi olanaklarıyla tahmin etmektedir. Reklamcılar Derneği, her 6 aylık dönem sonunda medya planlama ve satınalma ajansları tarafından hesaplanan tahmini net medya yatırımlarını toplayıp, en düşük ve en yüksek rakamları eleyerek, kalanlar arasındaki ortalamayı almakta ve net medya yatırımı olarak açıklamaktadır.

Hollanda’da yatırımcı olmanın 8 avantajı

İran yatırım rehberi: 12 sektörün fırsat ve riskleri


Franchise yatırımları için 9 pazarlama önerisi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.