Türkiye Tasarım Haftası: Bu tasarımları görmelisiniz!

Tasarım dünyası, 19-23 Ekim 2016 tarihlerinde İstanbul’da ilk kez düzenlenecek olan Türkiye Tasarım Haftası’nda bir araya gelecek.

Türkiye Tasarım Haftası: Yaratıcılığın kalbi İstanbul'da atacak!

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı’nda T.C. Ekonomi Bakanlığı ve TİM işbirliğinde gerçekleşecek Türkiye Tasarım Haftası’nda endüstriyel tasarım, moda ve görsel iletişim tasarımının önde gelen isimleri, uluslararası ve Türk sergiler, globalde yükselen Türkler, tasarımla fark yaratan ürünler, bu yıl beşincisi düzenlenen Design Turkey Ödülleri ve sergisi, İhracatçı birliklerinin yarışmalarının finalist sergileri, tasarım ofisleri, tasarım okulları ve tasarıma dair daha pek çok öğe ziyaretçilerle buluşacak.

Tasarımın kalbi 19-23 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’da atacak!

Endüstriyel tasarım, moda ve görsel iletişim tasarımı alanlarında Türkiye ve dünyadaki trendleri takip etmek, tasarım endüstrisine yön veren firmaların en yeni ürünlerini yakından görmek, dünyaca ünlü tasarım gurularının ilham veren konuşmalarını dinlemek ve tasarımla ilgili birbirinden yaratıcı sergileri gezmek için bu yıl ilki düzenlenecek olan Türkiye Tasarım Haftası’nı kaçırmayın!


T.C. Ekonomi Bakanlığı ve TİM işbirliğinde düzenlenecek olan Türkiye Tasarım Haftası’nda tasarıma dair her şey 5 gün boyunca İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı’nda ziyaretçilerle buluşacak. Tasarımla fark yaratan ulusal ve uluslararası firmaların ürünleri; moda, endüstriyel tasarım ve görsel iletişim tasarımı alanlarında öncü olmuş isimlerin deneyimlerini ve trendleri paylaşacağı konuşma ve paneller, uluslararası sergiler, Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri sergisi ve ödül töreni, Türk ve yabancı tasarım ofisleri, tasarım alanında isim yapmış dünyanın en iyi tasarım okulları, İhracatçı birliklerinin tasarım yarışmalarının finalistlerinin ürün sergileri ve atölye çalışmaları Türkiye Tasarım Haftası’nda olacak. Şehrin çeşitli mekanlarında sergi ve enstalasyonlar da İstanbullularla buluşacak.

Dünyanın dört bir yanından tasarımcılar ve sergiler İstanbul’a gelecek

Türkiye Tasarım Haftası: Uluslararası Tasarım Dünyası Lütfi Kırdar’da

IKEA’dan sınırlı sayıda tasarlanan özel baskı serisi

IKEA’nın 2017 yaz sezonunda satışa çıkacak özel baskı serisi için desen tasarımı yapan Pınar&Viola markasının kurucularından Pınar Demirdağ, Türkiye Tasarım Haftası’nda moda tasarımında grafiğin yansımaları adlı konuşmasıyla ziyaretçilerle buluşacak. Demirdağ’ın Hollandalı ortağı Viola Renate ile yarattığı Paris merkezli Pınar&Viola markası altında IKEA Limited Print edition için tasarladıkları herkesi kabul etmek temalı desenlerle üretilmiş ürün serisi 2017’de tüm dünyada IKEA mağazalarında satılmaya başlanacak. Tabaktan çarşafa, çantadan tişörte kadar pek çok ürün bulunan bu özel koleksiyonun sergisi Türkiye’de ilk kez Tasarım Haftası’nda yer alan IKEA standında ziyaretçilerle buluşacak.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin en büyük tasarım festivali olan Beirut Design Week’ten özel bir ürün seçkisi Türkiye Tasarım Haftası’nda ziyaretçilerle buluşacak. Sergide 16 Lübnanlı tasarım stüdyosunun ürün, moda ve iletişim tasarımı alanlarındaki tasarımları yer alacak.

Türkiye Tasarım Haftası: Uluslararası Tasarım Dünyası Lütfi Kırdar’da

Raw sergisi

Dijital sanat ve tasarım alanında dünyanın öncü isimlerinden biri olan Daniel Widrig’in de tasarımları Raw sergisi kapsamında Türkiye Tasarım haftası’nda sergilenecek. Uzun yıllar Zaha Hadid ile çalışan ve Hadid’in en ikonik bina ve ürünlerinin tasarımında yer alan Widrig’in pek çok çalışması Art Basel, Paris Fashion Week ve Londra’da Victoria ve Albert Museum’da sergilendi. Londra’daki stüdyosunda heykel, moda, mobilya tasarımı ve mimarlık alanlarında çalışmalarını sürdüren Widrig, 2009 yılında ‘Maya Master’ unvanını aldı.

3D (üç boyutlu) kıyafetler

Teknoloji ve sanatı yeniden şekillendiren ve sınırlarını belirleyen isimler arasında gösterilen Widrig’in 2011’de Hollandalı moda tasarımcısı Iris van Herpen işbirliği ile yarattığı 3D kıyafetleri Time dergisi tarafından yılın en iyi 50 inovasyonu arasında gösterildi. Sbodio 32 stüdyo tarafından Milan Design Week 2016’da ilk kez yer alan Raw sergisinde ürünleri yer alacak diğer tasarımcılar arasında Alcarol, Casa Laboratoria, Code Structured Skin, Marco Stefanelli, Güterstrasse (By Christoph Steiger) ve Isaac Monte gibi isimler var.

Türkiye Tasarım Haftası’nın bir konuğu da Finlandiyalı ayakkabı tasarımcısı Minna Parikka. Lady Gaga, Taylor Swift, Cara Delevingne, Kylie Jenner, Fergie, Palamo Faith, Beth Ditto gibi ünlü isimlerin de giydiği, Avrupa ve Amerika’dan sonra Türkiye’de de yayılan Minna Parikka ayakkabılar, tavşan kulakları, ponponlar gibi eğlenceli ve cesur motiflerle dikkat çekiyor. 25 ülkede satılan markanın satış noktaları arasında Selfridges, Harrods, Harvey Nichols UK, Colette, Le Bon Marche gibi önemli moda adresleri var.

Türkiye Tasarım Haftası: Uluslararası Tasarım Dünyası Lütfi Kırdar’da

İzler sergisi, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını yeniden canlandırıyor

İstanbul Moda Akademisi ve Dice Kayek işbirliği ile Türk El Sanatlarının günümüze taşındığı “İzler” sergisi, ülkemizde unutulmaya yüz tutmuş, geleneksel el sanatlarının yaşatılmasını ve yeniden canlandırılmasını amaçlıyor. İMA öğrencileri ile Ece Egedanışmanlığında yürütülen, Türkiye’nin farklı yörelerinin el sanatlarının günümüze taşındığı sergiyi Türkiye Tasarım Haftası’nda görmek mümkün.

Ödül kupalarından tasarladığı lambalarla dikkat çeken, çalışmalarıyla sanat ve tasarım arasındaki sınırları yok eden İtalya doğumlu, Viyana merkezli tasarımcı, sanatçı Patrick Rampelotto’nun sergisi de Türkiye Tasarım Haftası’nda ziyaretçilerle buluşacak. Bit pazarları ve özel koleksiyonlardan satın aldığı eşsiz metal ve plastik parçalarla tasarladığı lambaları ve farklı tasarımlarını görmek mümkün olacak.

Türkiye Tasarım Haftası’nda, ziyaretçiler Denisson Bertram’ın yarattığı ‘VR Design/Sanal Gerçeklik Tasarımı’ alanında tasarım ve teknolojinin bir araya geldiği benzersiz bir sanal gerçeklik deneyimi yaşayacaklar. Konferans konuşmacıları arasında da yer alan moda fotoğrafçısı ve görsel sanatçı Bertram, ‘Sanal Gerçeklik ile Tasarımda Sınırsız Potansiyel’ hakkında konuşacak.Bertram, Marie Claire, Cosmopolitan, Elle, GQ, InStyle, Vogue, Nespresso, Louis Vuitton, FURLA, Dolce&Gabbana, Gucci, Glamour gibi yayınlar ve markalarla işbirliği yapıyor. CLOY’un kurucu ortağı olan Bertram, sanal gerçeklik ve moda ile kültür-sanat projelerinde yaratıcı dijital uygulamalar üzerine çalışıyor.


Türkiye Tasarım Haftası: Uluslararası Tasarım Dünyası Lütfi Kırdar’da

Milano’dan İstanbul’a

Milano’nun önde gelen tasarım ve sanat müzesi Triennale di Milan’ın Direktörü Andrea Cancellato Türkiye Tasarım Haftası için İstanbul’da olacak bir başka isim. Tasarım Haftalarının katkısı konulu bir konuşma yapacak olan Cancellato, 2002 yılından bu yana müzenin direktörlüğünü yürütüyor. Güncel İtalyan tasarımına dair kalıcı bir serginin de yer aldığı Triennale, tasarım, şehir planlaması, mimari, müzik ve sanat üzerine farklı sergi ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Stratejik trendler üzerine çalışan 360 Inspiration’ın kurucusu ve trend direktörü Zuzanna Skalska da konferans için İstanbul’a gelecek. İnovasyon ve trend uzmanı Zuzanna Skalska ,18 yıldır inovasyon alanında trend araştırmacısı ve stratejist olarak çalışıyor. Toplumdaki gelişmeleri sosyoekonomik ve teknolojik perspektiflerden gözlemleyen Skalska, trendleri net, çarpıcı ve tutkulu bir şekilde hayata geçiriyor. Skalska, 2003 yılından bu yana Dutch Design Week’in de organizasyonuyla yakından ilgileniyor. New York Parsons School of Design ve Eindhoven TU/e University’de dersler veren Skalska Polonya’daki School of Form’un da kurucuları arasında.

İtalyan tasarımcı Pasquale Volpe’nin Good 50×70 adlı sergisi de Tasarım Haftası’nda yer alacak. Good 50×70’in temel çıkış noktası, 50×70 cm. boyutlarında tasarlanan afişler ile küresel ısınma, çevresel kirlilik, susuzluk, çocuk ölümleri ve hayvan hakları gibi temel sosyal olgulara karşı toplumsal duyarlılığı artırmak ve bu sorunların çözümü için çalışan organizasyonlara yardımcı olmak. Alanda ziyaretçiler kendi afişlerini de tasarlayabilecek.

turkiye-tasarim-haftasi-tasarimciları-bulusturuyor

Bu tasarımda evlerin rengi durduğunuz yere göre değiliyor!

Türkiye Tasarım Haftası’nda yer alacak sergilerden bir diğeri ise İsveç’ten Sara Garanty’nin Colour Emotions sergisi. Serginin küratörü Sara Garanty’nin yarattığı Colour Emotions sergisi, gerçeklikle ilgili kendi algımızın farkına varmamızı amaçlıyor. Sergilenen ‘evlerin’ rengi durduğunuz yere göre sürekli değişiyor. Her ev farklı duygular ve varoluş hallerini yansıtıyor. ‘Hangisi gerçek ve hangisi zihninizin bir projeksiyonu?’. Sara Garanty renk ve ışıkla ilgili benzersiz tasarımlarıyla tanınıyor.

İsviçre merkezli dünyaca ünlü Corum saatlerinin üçüncü kuşak veliahtı Anthony Bannwart konferansta ‘Lüks Ürün Tasarımı ve Yaratıcı DNA’ hakkında konuşacak. 1955 yılında kurulan Corum saatlerinin ikonik Admiral’s Cup serisini kullananlar arasında ünlü futbolcu Christiano Ronaldo, Rusya Başbakanı Dmitri Medyedev gibi isimler var.

Tasarım Haftası’nda yer alacak bir sergi de İsveç’ten gelecek olan ‘Swedish Fashion Stories’ sergisi.Swedish Institute ve FORM Content işbirliğiyle düzenlenen sergi, İsveç modasını ve onun sanat, zanaat ve sosyal unsurlarla ilişkisini gözler önüne seriyor.

ezra + tuba markasının yaratıcıları, moda tasarımı dünyasının 2 önemli ismi Ezra ve Tuba Çetin da konferansta dinleyicilerle buluşacak. Aileden tekstilci olan kardeşler üretim ve tasarım eğitimlerini aile şirketlerinde geliştirdiler. Meslek yaşantılarının ilk yıllarında Victoria’s Secret, Nick Nora, Levis, Tommy Hilfiger, İtal Tekstil, Others, Koton, Ayyıldız, ve YKM markalarına tasarımlar hazırladılar. 2006 yılında, “ezra+tuba” adlı lüks kadın giyim couture ve hazır giyim markaları ile “etcetura” bridge markalarını kurdular. Federation Francaise de la Couture du Pret-a-Porter des Couturies et des Createurs de Mode tarafından davet edildikleri “Mode à Paris” ve Milano Moda Haftası kapsamında hazır giyim koleksiyonlarını sergilediler. Bread & Butter, Barcelona; Who’s Next, Paris; Tokyo Akasaka fuarlarında Türkiye’yi ve Türk moda tasarımcılığını temsil ettiler. Giyilebilir Teknolojilerde ar-ge’lerini geliştirdiler ve 2016 yılında yarattıkları “Butterfly Dress” ile dünya Intel’in dünya kampanyasının yüzü oldular.

5. Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri ve Sergisi de Türkiye Tasarım Haftası kapsamında yapılacak.

turkiye-tasarim-haftasi-tasarimciları-bulusturuyor

İnovasyon ve markalaşma alanında Türkiye’nin en büyük ödül organizasyonlarından biri olan ve 2008 yılından beri ülkemizde iyi tasarımı ödüllendiren, bu yıl beşincisi gerçekleşecek olan Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nin ödül töreni ve sergisi de Türkiye Tasarım Haftası kapsamında yapılacak. T.C. Ekonomi Bakanlığı, TİM ve ETMK işbirliği ile düzenlenen Design Turkey Ödülleri’nin bu yılki jüri üyelerinden bazı isimler Türkiye Tasarım Haftası’nda konferans kapsamında dinleyicilerle buluşacak.

Bu isimler arasında 50’yi aşkın ülkede satılan 1000’e yakın ürünün tasarımına yön veren ve bugün Asya Pasifik bölgesinin önde gelen tasarım danışmanlık firmalarından olan Cube’ün kurucularından Paul Cohen; startup şirketlerden Fortune 500 şirketlerine kadar çok sayıda şirketle tasarımcı düşünce metodları üzerine çalışan, Carnegie Mellon Universitesi’nde ders veren Tim Fletcher ; “Indi Design”‘ın kurucusu, Hindistan’ın en büyük profesyonel tasarımcı topluluğu Design India’nın başkanı, Cannes Lions Festival, Dutch Design Awards gibi önemli etkinliklerde jüri üyeliği yapmış Sudhir Sharma ; Yamaha’nın tasarımcısı Yaroslav Yakovlev; Japonya Shizuoka Universitesi’nde Endüstriyel Tasarım profesörü, eski Toshiba Tasarım Merkezi ürün tasarımcısı, 3 Good Design Award sahibi Dr. Yasuko Takayama; medikalden mobiliteye, topluluktan şehir planlamasından farklı alanlarda deneyim tasarımcısı Chiho Sasaki ve bugün Panasonic Corporation olarak bilinen Matsushita Electric Industrial Co.’da çalışmış, Gen Suzuki Studio’nun kurucusu, ev aletlerinden elektrikli ürünlere ve mobilyaya tasarımın pek çok alanında çalışmış Gen Suzuki yer alıyor.

Tasarımla dopdolu 5 gün geçirmek için 19-23 Ekim tarihlerini ajandanıza not edin!


Türkiye Tasarım Haftası; tasarımı sanayi, endüstri ve ihracatla buluşturmayı hedefliyor. Ülke genelinde yaratıcılığı teşvik etmeyi, düşünsel ve kültürel bir neslin oluşmasına katkı sağlamayı amaçlayan etkinlik, tasarım, hayal gücü ve yaratıcılıkla beslenen tüm meslek ve endüstrileri destekliyor.

Tasarımın Gerçek Yüzü


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.