Anadolu Üniversitesi, yıllardır Açıköğretim Fakültesi adı altında uzaktan eğitim vererek yarım kalan hayalleri tamamlamak için çalışıyor. Peki bu güzel atılımın gerçek yüzü nedir?
Eğitim denildiğinde bilgi edinmek, çabalamak, iyi bir meslek sahibi olmak gelir birçoğumuzun aklına. Lise hayatından sonra gelen üniversite macerasına katılmak herkes için kolay olmayabilir. Gerek şartlar gerek sınav engelleri olsun üniversite hayalleri yarım kalabiliyor. Bu soruna çözüm getirmek için ön ayak olan Anadolu Üniversitesi, uzun yıllardan bu yana Açıköğretim Fakültesi adı altında uzaktan eğitim vererek yarım kalan hayalleri tamamlamak için çalışıyor.
Peki bu güzel atılımın gerçek yüzü nedir? Gerçekten açıköğretim sanıldığı kadar kolay bir eğitim mi?
Günümüzde açıköğretim ve uzaktan eğitim dediğimizde aklımıza gelecek olan başlıca kurumlar; İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesidir. Bunun yanında uzaktan eğitim ile üniversite eğitimi alma fırsatını sunan çok sayıda üniversite bulunmaktadır. Bazı kesime göre açıköğretim para ile diploma almak olarak nitelendirilse de işin aslı hiç de öyle değildir. Karşılaşılan zorlukları şu şekilde sıralayabiliriz:
Açıköğretim’de karşılaşılan başlıca sorunlar
• Konuları anlatan ve takıldığınız noktada soru sorabileceğiniz hocanız yoktur.
• Sınavlar hakkında tüyo verecek ve o esnada yardım edecek danışmanlarınız / hocalarınız yoktur.
• 2 puan eklense sınavdan geçiyorum diyecek ve ortalamanın yükselmesini sağlayabileceğiniz olanaklarınız yoktur.
• Anadolu Üniversitesi haricinde diğer okullarda çalışmanız için kitap dağıtımı bile yapılmamaktadır.
• Bazı zamanlarda sınav tarihleri çakışıyor ve zor durumda kalabiliyorsunuz. Hatta son gelen yeni yönetmelik kararı ile Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesine bağlı olan bölümlerdeki sınavlarda 4 yanlış 1 doğruyu da götürecek ve puanlar bu şekilde hesaplanacaktır.
• Evde kendi çabanız ile çalışıp hem öğrenci hem de kendinizin öğretmeni olmak zorunda kalırsınız.
Bu kadar özel çabanın ardından her zaman hedefler, iyi bir meslek sahibi olmak ve güzel bir kariyer yapabilmektir. O zaman uzaktan eğitim okumanın artık küçümsenebilecek bir durum olmadığının ülke olarak farkına varılması gerektiğini tekrardan hatırlatabiliriz. Eğitim öğretim ve bilgi için edinilen en küçük tanecik bile altın değerindedir.
Tam gün öğretim modeli, eğitimi kurtarır mı?
LYS tercihi: Şehir mi, üniversite mi, bölüm mü?
78 bin meslek lisesi öğrencisi üniversiteye giremiyor!