Angela Merkel, Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyonla ilgili açıklama yaparak “durum alarm verici” dedi.
Angela Merkel’den Türkiye’ye basın özgürlüğü eleştirisi
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonu ve gazetecilerin gözaltına alınmasını eleştirerek, “durum alarm verici” dedi.
Türkiye’deki basın özgürlüğüne yönelik gelişmelerin “kendisi ve Almanya hükümeti için alarm verici olduğunu” kaydeden Merkel, bu konuda yaşanan “son üzücü durumun Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve gazetecilere yönelik tutum” olduğunu söyledi.
Cumhuriyet’e yönelik operasyonun “hukukun üstünlüğü ile bağdaşması konusunda büyük endişelerimiz var” diyen Angela Merkel, “Sayın Dündar’da olduğu gibi, şimdi orada gözaltına alınan gazetecilere yönelik soruşturma ve duruşmaları takip edeceğiz. Gazeteciler ve aynı şekilde Türkiye’de zor şartlarda basın ve ifade özgürlüğü mücadelesi verenler, dayanışmamızdan emin olabilir” şeklinde konuştu.
Angela Merkel’in Türkiye’yle yakın ilişkileri ve Türkiye’yle yapılan sığınmacı anlaşması sebebiyle ülkesinde eleştirildiği biliniyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonu ve gazetecilerin göz altına alınmasını eleştirerek, “Durum alarm verici” dedi.
Türkiye’deki basın özgürlüğüne yönelik gelişmelerin kendisi ve Alman Hükümeti için alarm verici olduğunu kaydeden Merkel, bu konuda yaşanan son üzücü durumun Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve gazetecilere yönelik tutum olduğunu söyledi.
Cumhuriyet’e yönelik operasyonun “hukukun üstünlüğü ile bağdaşması konusunda büyük endişelerimiz var” diyen Merkel, “Sayın Dündar’da olduğu gibi, şimdi orada gözaltına alınan gazetecilere yönelik soruşturma ve duruşmaları takip edeceğiz. Gazeteciler ve aynı şekilde Türkiye’de zor şartlarda basın ve ifade özgürlüğü mücadelesi verenler, dayanışmamızdan emin olabilir” dedi.
“AB ile müzakerelerde merkezi rol oynuyor”
Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann’ın basın ve ifade özgürlüğünün kendileri için ne kadar önemli olduğunun altını çizmek için dün Cumhuriyet gazetesini ziyaret ettiğini de hatırlatan Angela Merkel, “Tabi ki, böyle bir konu AB ile müzakerelerde merkezi bir rol oynuyor. Durum alarm verici” diye konuştu.
Ne olmuştu?
31 Ekim 2016 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticilerine yönelik operasyon düzenlenmiş, 18 kişi gözaltına alınmıştı.
Kimler gözaltına alındı?
- Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu
- Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay
- Yazar Hikmet Çetinkaya
- Yazar Aydın Engin
- Yazar Güray Öz
- Karikatürist Musa Kart
- Avukat Bülent Utku (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi)
- Avukat Mustafa Kemal Güngör (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi)
- Önder Çelik (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi)
- Bülent Yener (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul eski üyesi)
- Mali Müşavir Eser Sevinç (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi)
Cumhuriyet gazetesi operasyonunda yakalama kararı çıkarılanlar:
Can Dündar, Akın Atalay, Eser Sevinç, Hakan Kara, Hikmet Çetinkaya, Nebil Özgentürk, Musa Kart, Bülent Utku, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Müslüm Özışık, Murat Sabuncu, Bülent Yener, Turhan Günay, Aydın Engin, Kadri Gürsel, Günseli Özaltay
Gazetenin 18 yazar ve yöneticisi hakkında gözaltı kararı bulunduğu duyuruldu. Operasyonun özellikle vakıf yönetim kurulu üyelerine yönelik olduğu bildiriliyor.
Kadri Gürsel de gözaltına alınan isimler arasındaydı
Cumhuriyet Gazetesi Yayın danışmanı Kadri Gürsel hakkında da gözaltı kararı olduğu ve evinde arama yapıldığı öğrenildi. Kadri Gürsel, Twitter’dan paylaştığı mesajda “Hakkımda yakalama kararı varmış, evimde arama yapılıyor. Evime gidiyorum. Cumhuriyet’e yapılan operasyonun devamı olduğunu sanıyorum” dedi. Kadri Gürsel daha sonra gözaltına alındı.
Cumhuriyet gazetesi operasyonu: Kimler gözaltına alındı?