Motorlu araçların vergilemesinde yeni dönem başlıyor. ÖTV belirlenirken araçların sınıfından, yolcu kapasitesine; sunroofundan kapı sayısına kadar her şey dikkate alınacak. Dizel araçlara ilave vergi geliyor!
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulunda kabul edilerek Meclise gönderilen yasa tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlandı.
Tasarının komisyona sunumunda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, mevcut uygulamada motorlu taşıtlardan alınan Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) sadece motor silindir hacmine göre belirlendiğini yeni tasarıyla aracın fiyatının yeni bir vergileme unsuru olacağını söyledi.
Ağbal, “Aracın cinsi, sınıfı, üst yapı ve gövde tanımı,yolcu ve yük taşıma kapasitesi vergilemede sisteme dahil ediliyor. Bir kısmı yük, bir kısmı insan, bir kısmı hem yük hem insan taşıyıp taşımaması, spor olup olmaması gibi unsurlar da dikkate alınacak. Vergilmede adaleti sağlamak, özellikle teknolojide meydana gelen değişiklikleri dikkate alacak şekilde bir sistem değişikliğine gidiyoruz” dedi.
Dizel araçlara ilave ÖTV geliyor
Bakan Ağbal, tasarıya verecekleri bir önergeyle komisyon da kabul ederse, vergilemede çevreci yaklaşımları da dikkate almak istediklerini söyledi. Ağbal; “Bunlara ilaveten yeni unsurlar eklemek istiyoruz. Vergilemede çevreci yaklaşımlar uluslar arası alanda ilgi çekmektedir. Uygun görürseniz özellikle emisyonun türü ve emisyonun değeri; emisyona dayalı vergileme sistemine geçmek üzere bir ölçüt de getirmek istiyoruz” dedi.
ÖTV düzenlemesiyle yeni araç fiyatları artacak mı?
Bakan Naci Ağbal, yeni vergileme sistemi nedeniyle yeni araç fiyatlarında 50 bin liraya kadar artış olacağına ilişkin iddiaların külliyen yanlış olduğunu söyledi. Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kamuoyunda gerçek olmayan birtakım değerlendirmeler yapıldı. Otomobil satış fiyatında 50 bin lira artış olacağı, külliyen yanlış değerlendirmelerdir. Piyasaya yansıyan şekilde bir artış söz konusu değil. Araçlar segment ve çeşit olarak çok farklılaştı. Sadece motor silindir hacmine dayalı bir vergileme sistemi sürdürülebilir değil.
Otomobil sektörü Türkiye için stratejik; istihdam, yatırım, ihracatımız için stratejik bir sektör. Bu sektörde bir şey yaparken özenli ve dikkatli bir yaklaşım içinde oluruz. O nedenle araç fiyatlarında şu kadar artış olacak değerlendirmeleri boş, geçersiz değerlendirmelerdir. Hükümet olarak vergi adaletine uygun yapıyı nasıl kuracağımıza ilişkin ayrı bir çalışma yapar uygulamaya sokarız.”
Dolaylı vergiler 2017’de de en büyük gelir! Halkın cebinden ne çıkacak?
Vergiler ne durumda? Neye ne kadar vergi ödüyoruz?
Varlık Barışı kanunu nedir? Vergi incelemesi yapılacak mı?
TCMB enflasyon raporu piyasaları nasıl etkiledi?