Bağışıklık sisteminizi doğal besinlerle güçlendirin

Sonbaharın gelmesi ile birlikte havaların soğumaya başlaması ve mevsim geçişleri sırasında dengesizleşen hava durumu ile birlikte gelen ‘ne giyeceğimizi bilememe durumu’ yüzünden hastalığa yakalanma ihtimalimiz bu günlerde oldukça yükseldi. Hastalık kapıyı çalmadan bağışıklık sisteminizi güçlendirin.

Bağışıklık sisteminizi doğal besinlerle güçlendirin

Mikroplara karşı doğal yollarla direnç sağlayabilmek için yapılması gerekenlerle ilgili Emsey Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel bilgilendiriyor:

Günde en az 3 fincan adaçayı için!

Özellikle bu aylarda adaçayının enfeksiyon ve iltihap durumlarında mikroplarla savaşma özelliğinden mutlaka faydalanmamız gerekiyor. Adaçayı içerdiği uçucu bileşenler sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirip hastalıklara karşı korunmamıza yardımcı olacaktır. Güvenilir marka bir adaçayını kaynamış suyun içinde 10 dakika kadar demlemeye bırakıp günde 3’er fincan içmemiz bağışıklık sistemimizi güçlendirecektir. Bitki çayı olarak tüketmenin dışında adaçayının gargara özelliğini de unutmamak gerekir. İçerek tüketmek daha fazla yarar sağlayacaktır fakat tadını sevmeyen veya içmekte zorlananlar adaçayı ile gargara da yapabilirler.


Bağışıklık sisteminizi doğal besinlerle güçlendirin

Balın mikrop öldürücü özelliğinden yararlanın!

Kış boyunca tüketeceğiniz bitki çaylarının içine şeker yerine bal koyabilirsiniz. Bu sayede balın sahip olduğu anti – inflamatuar etkiden faydalanmanın yanı sıra bitki çaylarının antioksidan özelliklerini ciddi derecede artırmış olup bağışıklık sisteminizi güçlendirmiş olacaksınız. Yalnız balın da bir çeşit şeker olduğunu unutmamalı, her fincana maksimum 1 tatlı kaşığı eklemeliyiz.

Zencefil ve karanfil ikilisi ile kendi pastilinizi yapın!

Şeker ya da glikoz şurubu içeren pastil ürünlerini kullanmak yerine kendi hazırlayacağınız pastilleri hem soğuk algınlığı durumunda hem de korunma yöntemi olarak kullanabilirsiniz.

Ev yapımı boğaz pastili tarifi

Malzemeler;

1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1/2 tatlı kaşığı toz karanfil

Hazırlanışı;
Tencereye sırası ile su, limon suyu, bal, zencefil ve karanfili koyun. 15 – 20 dakika karıştırarak kaynatın. Ateşi söndürün ve şurup kıvamına gelene kadar bekletin. Karışımı fırın kabına minik parçalar halinde bırakın. 30 dakika soğumasını bekleyin. Pastilimiz hazır.

C vitamini tüketimi çok önemli!

Bildiğimiz üzere C vitamini depo edilememekte ve her gün belli miktarlarda tüketimi gerekmektedir. Özellikle sonbahar aylarında yeterli miktarda C vitamini alımı hastalıkları büyük oranda engellemektedir. Hazır mevsimi gelmişken, günlük tüketmemiz gereken 2 – 3 adet meyveyi C vitamini yüksek olan portakal, mandalina gibi turunçgillerden tercih etmemiz bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye katkı sağlayacaktır. Bu sırada önemli bir detayı atlamamak gerekir, en çok yapılan yanlışlardan biri olan meyvelerin suyunu içerek tüketmek hem kalori dengesi hem de vitamin mineral içeriği açısından yanlış bir tercih olacaktır. Meyveleri posası ile birlikte tüketmeye özen göstermeliyiz.


Bunların yanı sıra ciddi bir C vitamini olan biber gerek baharat halinde yemeklerimizin içinde gerekse çiğ çarliston biber veya kırmızı kapya biber olarak öğünlerimizin yanında bolca bulundurulmalıdır.

C vitamini alımını arttırmanın bir başka yolu da gün içerisinde tüketeceğimiz suları aromalı olarak hazırlamak olacaktır. Su sürahimizin içine önceden koyup beklettiğimiz taze nane, maydanoz, limon karışımı hem lezzetiyle su tüketimini artıracak hem de bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirip sonbahar aylarında yavaşlayan metabolizmamızı canlandıran bir kür olacaktır.

Kış çayı tarifi

Malzemeler;

  • 1 tutam adaçayı
  • 1 tutam ıhlamur
  • 8 – 10 adet karabiber
  • 1 tatlı kaşığı bal

Hazırlanışı;

Adaçayı, ıhlamur, zencefil, 8 – 10 tane karabiberi bir demliğe ekleyip üzerine kaynar su ilave edin ve demlemeye bırakın. Demlenen kış çayınızı bal ile tatlandırın.

Mide gribini bitki çayları ile tedavi edebilirsiniz


Bitki çayları zayıflatır mı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.