Bitki çayları zayıflatır mı?

Obezite cerrahisini başarılı bir şekilde gerçekleştiren ve bugüne kadar iki bine yakın hastanın sağlıklı kilo vermesini sağlayan Doç. Dr. Halil Coşkun, bitki çaylarının zayıflama amacı ile kullanılmasının doğru olmadığını belirterek “Bitki çaylarının bilinçsiz şekilde tüketilmesi yarar yerine zarar getirebilir. Böbreklerde toksik etki yapabilir hatta zehirlenmelere yol açabilir” dedi.

bitki çayları zayıflatır mı kilo verdirir mi bitki çayı içerken nelere dikkat etmeli

Kilo sorunu olan pek çok kişinin zayıflama amacıyla kullandığı bitki çayları yarar yerine zarar verebiliyor. Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halil Coşkun, “Her ne kadar çayların zayıflatıcı etkisi olduğu düşünülse de, bitki çayları zayıflamaya yardımcı olmazlar” diyerek bitki çaylarının nasıl kullanılması gerektiğini ve hangi hallerde sağlığı olumsuz etkileyebileceğini şöyle anlattı:

Bitki çayı yapmak için bitkilerin çiçek kısımları tercih edilmelidir. Çiçek kısımları kaynar suda 10 dakika bekletilerek demlendirilmedir. Taze taze içilmelidir. Bitki çayı demlendikten sonra gün boyunca tekrar tekrar ısıtılmamalıdır. Kişilerin gün içinde tercih edebilecekleri çaylar, ıhlamur, yeşil çay, rezene gibi bitki çaylarıdır. Bu çayların tüketimi gün boyunca 1 veya 2 bardak ile sınırlandırılmalıdır. Ancak unutulmaması gereken nokta şudur: Her bitkinin pek çok endemik ve doğal şekli vardır. Her birinin farklı işlevi vardır. Bitkilerin doğal, organik olması onların bizler için son derece sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Bazı bitki çaylarının toksik etkisi olabiliyor, kişiler bitki çaylarından zehirlenebiliyor. Bazıları da özellikle böbreklerde ciddi yük oluşturarak kullanan kişilerin böbreklerinde toksik etki yaratıp böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. Ayrıca sindirim sisteminde de olumsuz etkiler göstererek barsak tembelliğine de sebep olabiliyor. Özellikle böbrek, karaciğer, kalp hastaları ve kronik başka bir hastalığı olup ilaç kullanan kişiler bitki çaylarından uzak durmalılar.


Bitki çayları uzman önerisine göre kullanılmalı!

Doç. Dr. Halil Coşkun, bitki çayı kullanacak kişilerin ise ürün alırken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda şunları söyledi:

“Aktarlarda bitkilerin toplanması, saklanması, bekleme süreleri ve koşulları doğru yapılmadığı için bizler internetten formül bulup aktardan alınıp yapılan bitki çaylarının tüketilmesini önermiyoruz. Marketlerden denetimsiz şekilde satılan form çaylarının içerik bilgileri incelenmeli ve uzman önerisi alınarak tüketilmelidir. ”


Obezite tedavisinde mucize yöntemlerin olmadığını vurgulayan Dr. Coşkun, “Maalesef birçok kişi çok kısa zamanda etkili kilo kaybetmek ve bunu korumak isteğiyle her duyduğu yöntemi deneyebiliyor. Durum böyle olunca tıbbi içeriği belli olmayan birçok bitkisel ürün bu vaatlerle satılıyor. Bu tarz ürünlerin kullanılması sakıncalar yaratabilir. Bitkiler ve ilaçlar bazen fayda yerine insan vücuduna çok büyük zararlar verebilirler. Kilo verip sağlıklı olmak için, uygunsuz ürünleri kullanarak sağlığımızdan olmayalım!” diyerek zayıflamak isteyenlere şu önerilerde bulundu:

Obezite cerrahisi kararı için kişinin 3 yıldır bu problemi yaşaması gerekiyor

Kilo problemi ve obezite bugün için tüm dünyanın en önemli sorunlarından birisini oluşturmaktadır. Özellikle son 20 yıldır, işlenmiş şekerli gıda üretiminin ve tüketiminin hızlı artışı bu durumun en önemli sebeplerinden birisidir. Ayrıca internet, akıllı telefonlar gibi gelişen teknolojinin hayatımıza girmesiyle oluşan hareketsiz yaşam tarzı bu duruma katkıda bulunmaktadır.

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki obeziteden korunmak ve obeziteyi tedavi etmek farklı kavramlardır. Obeziteden korunma çocukluk çağında aile içerisindeki eğitim ve sağlıklı beslenme kurallarının oluşturulmasıyla sağlanmalıdır. Diğer taraftan fazla kilolu ve obezite grubuna gelmiş bireylerde ise yapılması gereken şey tedavi etmektir. Bu durumda kişinin kilo değerine göre diyet, egzersiz, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi seçeneklerini içeren bir süreç gündeme gelmektedir. Her birey hemen hemen cerrahi tedaviye kadar olan alternatifleri kilo alımı yaşadıkça denemektedir. Bir çoğu başarılı olmakta ancak tekrar geri kilo alımı ile çoğunlukla karşılaşılabilmektedir. İşte tam bu noktada cerrahi tedavi gündeme girmektedir. Bir kişi için obezite cerrahi tedavisinin düşünülmesi için en az üç yıldır obezite problemi yaşaması ve vücut kitle indeksinin 35 kg/m2’nin üzerinde olması gerekmektedir.


Obezite tedavisindeki temel başarı birey hangi kiloda ve hangi tedavi seçeneğinin uyguluyor olsa da temelde en önemli olan şey beslenme uzmanı, endokrinolog, psikiyatr/psikolog ve obezite cerrahından oluşan tecrübeli bir ekip tarafından analiz edilmesi ve uygun tedavinin önerilerek takibe alınması gerekliliğidir.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.