Beyazıt’ta OHAL KHK’ları ile keyfi tasfiyeler protesto edildi

İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt’taki ana kapısı önünde yapılan eylemle rektörlük seçimini düzenleyen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ve akademisyenlerin ihraç edilmesi protesto edildi.

Beyazıt’ta OHAL KHK'ları ve akademik baskı protestosu

İstanbul Üniversitesi Beyazıt kapısı önünde toplanan yüzlerce akademisyen, öğrenci ve sendikacı, görevden uzaklaştırılmış akademisyenleri uğurlarken, akademiye zincir anlamına gelen uygulamaları da protesto etti.

Gaz maskeli çevik kuvvet polislerinin izlediği protesto gösterisi sırasında grup, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız” diye slogan attı.


istanbul üniversitesi beyazıt ohal khk protesto eylemi

“Keyfi atamaların önü açıldı”

Üniversiteler Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere,”Bütün bağımsız kurumlar ele geçirilmeye çalışılmaktadır. Bu durumun son ispatı kötü bir ironi ile 29 Ekim günü yayınlanan 675 ve 676 sayılı kanun hükmünde kararnamelerdir. OHAL bahanesiyle ve kanun hükmünde kararnameler ile 10 binden fazla kamu görevlisi ihraç edilmiştir” dedi.

Beyazıt’ta OHAL KHK'ları ve akademik baskı protestosu
Üniversiteler Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere

Son KHK’larla üniversitelerde özerkliği noktalayan, rektörlük seçimlerinin kaldırılmasına da değinen Yeşildere, “Üniversitelere Cumhurbaşkanının keyfi rektör atamasının önü açılmıştır. Şiddetle tekrar bunu kınıyoruz, şiddete karşı olduğumuz halde. Üniversiteler akademisyenlerindir, çalışanlarındır, öğrencilerindir. Onların karar verme süreci içinde rektörler seçilmelidirler” diye konuştu.

Tasfiyelerin darbe girişimiyle ilgisiz olanlara uzaması protesto edildi beyazıt

Tasfiyelerin darbe girişimiyle ilgisiz olanlara uzaması protesto edildi

Bugüne kadar 111 binin üzerinde memur, adliye mensubu, polis ve eğitimci tasfiye edildi. Tasfiye edilenler arasında yaklaşık 50 bin öğretmen, akademisyen ve eğitim görevlisi bulunuyor.

Tasfiyelerin darbe girişimiyle alakası olanların dışına uzanması, son olarak geçtiğimiz cumartesi yayınlanan olağanüstü hal kararnamesiyle başta İstanbul Üniversitesi olmak üzere çok sayıda üniversitede muhalif kimlikleriyle bilinen akademisyenlerin de kamudan atılması yoğun tepkiye neden oldu.

Üniversitelere bir darbe de rektörlük seçimlerinin kaldırılıp rektörlerin cumhurbaşkanı tarafından atanmasının önünü açan düzenleme oldu.


Yeni KHK’da neler var? Rektörlük seçimleri kaldırıldı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.