Bilgisayar ve yazılım en geçerli ve en çok kazanan mühendislik alanı

Yaklaşık 32 bin kişi tarafından online olarak gerçekleştirilen “Mühendislik” anketinden çıkan sonuçlara göre, ankete katılanların %43’ü Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği’ni en çok kazanan mühendislik alanı olarak görüyor.

“Bilgisayar ve Yazılım” en geçerli ve en çok kazanan mühendislik alanı

Ayrıca katılımcıların %38’i en geçerli mühendislik alanını Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği olarak belirtiyor.

Türkiye’nin istihdam nabzını tutan Kariyer.net tarafından düzenlenen “Mühendislik” anketinde katılımcılara sorulan, “Sizce en geçerli mühendislik alanı hangisi?” sorusuna gelen yanıtlara göre katılımcıların %38’i Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, %21’i Makine Mühendisliği, %19’u Elektrik&Elektronik Mühendisliği, %18’i İnşaat Mühendisliği ve %4’ü Çevre Mühendisliği diyor.


Katılımcılara, “Sizce en çok para kazanan mühendislik alanı hangisi?” diye sorulduğunda ise ilk sırada yine Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği olarak yer alsa da diğer alanlarda sıralama ve oranların değiştiği gözleniyor. Buna göre katılımcıların %43’ü Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, %26’sı İnşaat Mühendisliği, %15’i Elektrik&Elektronik Mühendisliği, %14’ü Makine Mühendisliği ve %2’si ise Çevre Mühendisliği diyor.

En çok Makine Mühendisi aranıyor!

bilgisayar muhendisligi

Yayınlanan iş ilanları incelendiğinde en çok iş ilanı yayınlanan mühendislik alanlarının sırasıyla Makine Mühendisi, İnşaat Mühendisi, Satış Mühendisi, Elektrik Mühendisi, Üretim Mühendisi, Elektrik&Elektronik Mühendisi, Proje Mühendisi, Yazılım Mühendisi, Endüstri Mühendisi ve AR-GE Mühendisi olduğu görülüyor.


En çok ilan yayınlanan mühendislik alanı olan Makine Mühendisliği’nde son beş yılda yayınlanan iş ilanları incelendiğinde ise 2013 yılına kadar artan trendin 2013 itibariyle azaldığı görülüyor. 2013 yılında yayınlanan ilanlarda bir önceki yıla oranla %2, 2014 yılında %4, 2015 yılında %12 ve 2016 yılında ise %11 azalma yaşandığı rakamlara yansıyor.

En çok İnşaat Mühendisi ve Makine Mühendisi yetiştiriyoruz

Veri tabanı incelendiğinde en çok aday bulunan mühendislik alanlarının İnşaat Mühendisi (15.592), Makine Mühendisi (14.531), Proje Mühendisi (11.807), Üretim Mühendisi (10.566) ve Elektrik&Elektronik Mühendisi (10.174) olduğu görülürken iş hayatında en tecrübeli mühendislerde (11 yıl ve üzeri) ise sıralama şöyle: İnşaat Mühendisi, Makine Mühendisi, Satış Mühendisi, AR-GE Mühendisi ve Proje Mühendisi.


Veri tabanında en çok aday bulunan onuncu mühendislik alanı olan Endüstri Mühendisliği’nde 3.508 aday bulunurken bu alandaki adayların yıldan yıla artması dikkat çekiyor. 11 yıl ve üzeri tecrübeye sahip Endüstri Mühendisi aday sayısı 192 iken; 1-2 yıl tecrübeli aday sayısı 1.122 olarak görülüyor ve tecrübesiz, yeni mezun aday sayısının da 736 olduğu görülüyor.

Dijital yatırım nedir? Finansal performans için 10 öneri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.