Çipli pasaport uygulaması bugün itibariyle başladı! Avrupa Birliği vize muafiyeti çerçevesinde yer alan 72 kriterden biri olan uygulama ile neler değişecek? Eski pasaportlara ne olacak? Çipli pasaport başvurusu nasıl yapılacak?
İçişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye ile AB arasında varılan mutabakata göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilmesi için şartlardan biri olan AB’ye uyumlu yeni pasaportlar hazırlandı.
Çipli pasaport uygulamasında parmak izi olacak
AB ile vize muafiyeti çerçevesinde, mevcut pasaportlar, parmak izi verilerinin yüklü olmaması nedeniyle, AB şartlarına uyumlu değildi. Uygulamaya konulacak yeni pasaportların hazırlıkları Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığınca, 1 Haziran’da tamamlandı. Ancak mevcut pasaportların tüketilmesi amacıyla uygulama için 1 Kasım tarihi beklendi.
Yeni çipli pasaportlarda neler olacak?
Yeni pasaportların çiplerinde, biometrik data ve kişinin parmak izinin yanı sıra kişiye ait ad, soyad, doğum yeri-tarihi, uyruk, kimlik ve pasaport numarası, cinsiyet gibi kişisel veriler de bulunacak.
Ancak vatandaşlar pasaportlara bakınca bir değişiklik görmeyecek. Sadece arka kapakta yer alacak çip, kapağın kalın durmasına neden olacak.
Çipli pasaport için başvuru nasıl yapılacak?
Vatandaşlar e-pasaporttan, pasaport müracaat birimlerinden randevu alacak. Randevu alan kişinin 10 dakika önce randevu alınan yerde olması gerekiyor. Başvuru yapacak kişinin yanında nüfus cüzdanı, 2 adet fotoğraf bulunması gerekiyor. Evrak teslimi sonrasında ise parmak izi veriliyor.
Parmak izi sonrası müraacaat ile birlikte Vergi Daire Başkanlığına online ulaştırılıp, merkezi olarak kişiselleştirilip, PTT kanalı ile vatandaşlara 3-7 günde postalanacak.
Eski pasaportu olanlar ne yapacak?
Yeni pasaportlar alındıkça eski pasaportlar geçerliliğini yitirecek. Halihazırda vizesi olanlar vizelerini kullanmaya devam edecek. Yeni pasaport alınırken, hali hazırda geçerli pasaportu bulunan vatandaşlardan, ek vergi alınmayacak. Sadece defter ücreti tahsil edilecek. Şu an defter ücreti 87 lira seviyesinde bulunuyor. Ancak hiç pasaportu bulunmayan ve ilk kez alacak olan yurttaşlar yine vergi ödemek durumunda kalacak.
Türkiye 100 milyon liralık bütçe ayırmıştı
Pasaportların 2017 başı itibarıyla kullanmaya hazır olacağı kaydediliyor. Bu kapsamda 4 milyon pasaportun hazırlanarak 1 Ocak itibarıyla ilgili defter basımı yapan merkezlere yollanacağı ifade ediliyor. Türkiye yeni pasaportlar için yaklaşık 100 milyon liralık bir bütçe ayırmıştı.
Bütün bilgiler çipte olacak
Akşam’ın edindiği bilgilere göre, AB’nin Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat için belirlediği 72 şart arasındaki uygulamaya, vizesiz seyahat gerçekleşse de gerçekleşmese de geçilecek. Pasaportlar polikarbon yapılı olacak ve içeriğinde bulunan çipte parmak izi, fotoğrafı ve pasaport bilgileri dijital olarak yer alacak.
TC kimlik numaraları değişecek mi?
Varlık Barışı kanunu nedir? Vergi incelemesi yapılacak mı?
Kenevir yasallaşıyor: 19 ilde üretim serbest!