TC kimlik numaraları değişecek mi? Binali Yıldırım cevapladı!

Kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili konuşan Bakan Binali Yıldırım, TC kimlik numaraları değişecek mi sorusuna yanıt verdi…

Kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili konuşan Bakan Binali Yıldırım, TC kimlik numaraları değilecek mi sorusuna cevap verdi...

TC kimlik numaraları değişecek mi?

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili olarak, “2010 yılında bir şekilde elde edilen kimlik bilgileri yeni elde edilmiş gibi servis ediliyor. Bu, malum paralel yapının algı operasyonudur” diye konuştu. Yıldırım, soru üzerine vatandaşların TC Kimlik Numaraları’nın değiştirmesi şeklindeki bir tedbire gerek olmadığını da sözlerine ekledi.

Bakan Yıldırım vatandaşa tavsiyede bulundu: “Ben de var mıyım diye merak edip sisteme girme yarışında olmasınlar. Oraya girmek bir tuzaktır. Sizin girmenizi istiyorlar. Oraya girerek size ait başka bilgilere ulaşmak istiyorlar.”

50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgileri internette!

“2010’da elde edilen bilgiler yeniymiş gibi servis ediliyor”

Kimlik bilgilerinin elde edilmesi ve internette yayınlanması konusuna değinen Bakan Yıldırım şunları kaydetti:



“Benim bakmama lüzum yok. Ben 60 senedir kimlik taşıyorum. 2010 yılında bir şekilde elde edilen kimlik bilgileri, şimdi sanki MERNİS sistemine yazılarak elde edilmiş gibi servis yapılıyor. Bu, malum paralel yapının yeni bir algı operasyonudur. Neden elde edilmiş, onu da söyleyeyim: 2009 yılı ve daha sonraki seçimlerde, bütün seçimlerden önce seçime girecek partilerin tamamına yasa gereği bu bütün seçmenlerin adlarını, adreslerini, TC kimlik numaralarını içeren bilgileri vermek zorundasınız. Bu yasa gereğidir. Bütün partilere veriyorsunuz. O dönemde yaklaşık olarak 50 milyon seçmen var. Dikkat ederseniz, yayınlananlarda 18 yaşın altındakiler yok. Niye yok? Onlar seçmen değil. Bu bilgileri veriyorsunuz. Bu bilgileri bir şekilde alanlar, bilemiyoruz ki kiminle paylaştılar. Olay bundan ibaret. Seçim öncesi yasa gereği Yüksek Seçim Kurulu’nun bütün partilere vermek zorunda olduğu seçmen bilgileri, bugün sanki MERNİS sisteminden sızılarak elde edilmiş gibi servis yapılıyor. Bu bir problem.”

“Önceden yasal düzenleme yoktu”


“Şimdi yeni Meclisimiz Kişisel Bilgilerin Korunması Kanunu çıkardı. Bu kanunla birlikte her türlü kişisel bilgiye erişim güvence altına alınıyor, ilave tedbirler alınıyor. Ama her şeye rağmen, erişildiği zaman da buna erişenlere çok ciddi hapis cezaları geliyor. O yüzden, bu yola başvuran kötü niyetli kişilerin bunu kulaklarına iyice yer etmesini istiyorum. Bundan sonra buna benzer yapacakları işlerin hesabını verecekler. Önceden yasal düzenleme yoktu. Yeni yasal düzenleme yapıldı, şu anda Cumhurbaşkanımızın onayında. Bugün yarın da onaydan çıkar, yürürlüğe girer. Bunun ciddi bir bedeli var, yapmanın bir bedeli var. Bu ahlaki bir şey değil. Bu, vatandaşlığa, dürüstlüğe, hatta hukuka uyan bir şey değil. Bu bilgiler, bilgi havuzundan, siber ortamda elde edilmiş bilgiler değil. Delillere bakıyoruz, bunlar Yüksek Seçim Kurulu’nun bütün partilere vermekle zorunlu olduğu bilgilerden ibaret olduğunu görüyoruz.”


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.