Bu sektörlerdeki zam oranı cebinizi yakacak!

En yüksek zam oranını hangi sektörler yapacak? Bu sektörlerdeki zamlar cebinizi yakacak! Zam oranı yüzde 6 ila 9 bandında değişiyor.

En yüksek zam oranı hangi sektörde olacak?

En yüksek zam yapacak sektörler arasında ilk sırada yüzde 9 artışla sigorta ve otomotiv bulunuyor.

Danışmanlık, brokerlik ve iş çözümleri şirketi Willis Towers Watson Türkiye’nin Ücret Araştırmaları Yöneticisi Kerem Tuzlacı, yeni yılda şirketlerin çalışan ücretlerine yüzde 8 zam yapacağını öngördüklerini söyledi. Tuzlacı’nın verdiği bilgilere göre, en yüksek zammı yapacak sektörlerde ilk sırada yüzde 9 artış oranı ile sigorta ve otomotiv bulunuyor.

Rapor doğrultusunda, artış oranının 2016 ile paralel olmasını beklediklerini ifade eden Tuzlacı, 2017’de şirketlerin çalışan ücretlerine yüzde 8 oranında zam yapacağını öngördüklerini söyledi. “Ücret artışının farklı sektörlerde yüzde 6,8 ile yüzde 10 bandında değişmesini bekliyoruz” dedi.


En yüksek zam sigorta ve otomotiv sektöründe

zam oranları

2017 ÖTV zammı açıklandı!

Sektörlere göre ücret artış oranlarında, yüzde 9 ile en yüksek zammın beklendiği iki sektörün sigorta ve otomotiv olduğunu söyleyen Kerem Tuzlacı, “Bu iki sektörü yüzde 8,3 ücret zammı beklentisiyle bankacılık sektörü takip ediyor. En düşük ücret artış beklentisi ise yüzde 7,9 oranıyla lojistikte. Üretim ağırlıklı sektörlerin yanı sıra perakende, teknoloji, hızlı tüketim, ilaç ve sağlık ile enerji gibi sektörlerde artışların Türkiye geneline paralel biçimde gerçekleşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Sektöre ve diğer şirketlere bakılıyor

Gerçekleştirilen araştırmalara göre, şirketler, genel ücret artış bütçelerini belirlerken sektör ve ülke genelindeki diğer şirketlerin ücret artış beklentilerini baz alıyorlar. Çalışanların bireysel ücret artış oranları belirlenirken ise, önce bireysel performans, ardından çalışanların hem şirket içinde, hem de sektördeki benzer rollere göre ücret karşılaştırmaları dikkate alınıyor. Çalışanların şirket kıdemi ve bulunduğu pozisyondaki görev kıdemi ise şirketlerin büyük bir bölümü tarafından bireysel ücret artış oranlarının belirlenmesinde dikkate alınmıyor.

Enflasyonun öngörülebilirliği zamları yılda bire düşürdü

Geçtiğimiz 5 yıllık süreçte enflasyon oranlarında belirli dalgalanmalar gözlemlenmesine karşın, şirketlerin ortalama ücret artış bütçelerinin son yıllarda benzer seviyelerde seyrettiğine dikkat çeken Tuzlacı, “Bu bağlamda, enflasyon oranındaki yüzde 6,2 –10,5 aralığındaki değişimlere rağmen, ücret artışları yüzde 8-8,5 aralığında yer alıyor. Dolayısıyla enflasyon ile ücret artışları arasındaki ilişkinin belirli bir oranda zayıfladığını ileri sürmek mümkün.

Yüksek enflasyona sahne olan 90’lı yıllarda şirketler yılda iki kez ücret artışı yaparken, 2000’li yılların başında ise çeyrek dönemlerde ücret artışına gidiliyordu. Enflasyonun öngörülebilir rakamlarda gerçekleşmeye başlamasıyla beraber, şirketler ücret artışlarını tek seferde yapmaya başladı. Bu durum, 90’lı yıllardaki ücret artış bütçelerindeki yaşam maliyeti esaslı planlama ve ek olarak belirlenen liyakat artış bütçesi yerine, performans ve yaşam maliyetlerindeki artışın birlikte dikkate alındığı tek bir ücret artış politikasını da beraberinde getirdi” dedi.

2017’de hangi sektör ücretlere ne kadar zam yapacak

Sektör Alt Çeyrek Orta Nokta

Üst Çeyrek

Perakende 8,0% 8,1%

8,7%

Otomotiv 8,0% 9,0%

9,4%

Teknoloji 7,5% 8,0%

8,5%

FMCG 8,0% 8,0%

8,0%


Sigorta 8,5% 9,0%

9,1%

İlaç ve Sağlık 7,9% 8,0%

9,0%

Enerji 7,6% 8,0%

9,0%

Üretim 8,0% 8,0%

9,0%

Lojistik 5,0%

7,9%

9,5%

Banka 7,6%

8,3%

9,3%

Bütün Sektörler Toplam 7,9%

8,0%

9,0%

Kaynak: Willis Towers Watson, Türkiye Ücret Araştırmaları Raporu

Telekomünikasyon sektöründe gençlerin kariyer hedefi riskte!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.