Fark Yaratanlar programı: Tik Tourette Sendromu’nu Türkiye’ye anlatıyor

Sabancı Vakfı‘nın toplumsal sorunlara çözüm üreten “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı Fark Yaratanlar programı, sekizinci sezonuyla devam ediyor.

Fark Yaratanlar Programı: Tik Tourette Sendromu’nu Türkiye’ye anlatıyor

Fark yaratan çalışmaların kısa videolarının hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasına dayanan “Fark Yaratanlar” programı, çalışmaların izleyenlere ilham vermesini, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.

Türkiye Tik/Tourette Sendromu Gönüllüleri Platformu

Sekizinci sezonun üçüncü Fark Yaratan’ı Tik/Tourette Sendromu (TS) hakkında farkındalığı artırmayı hedefleyen ve TS’li bireylerin sosyal hayata daha aktif katılmaları için çözüm arayan Türkiye Tik /Tourette Sendromu Gönüllüleri Platformu oldu.


Psikiyatrist Prof. Dr. Yankı Yazgan öncülüğünde çoğunluğu tıp öğrencisi olan bir öğrenci topluluğu olarak 2015 yılında kuruldu. Türkiye’de bu alanda kurulmuş tek platform olarak, sendrom ile ilgili farkındalığı artırmak ve Tourette Sendromlu bireylerin deneyimlerini paylaşabileceği bir ortam yaratmak amacıyla çalışmalar yürütüyor.

Toplumda çoğu kişi tarafından bilinmeyen bir sinir sistemi sorunu olan Tourette Sendromu, kronik bir rahatsızlık şeklinde ömür boyu sürüyor.

Kas grupları istemsizce, hızlı ve tekrarlayarak hareket ediyor. TS’li bireylerde çoğunlukla istemsizce göz kırpma, burun kıvırma, bağırma şeklinde belirtiler görülüyor. Türkiye’de yokmuş gibi davranılan ve hatta komedi unsuru olarak görülen bu hastalık, bireyin akademik, sosyal ve profesyonel hayatını olumsuz etkiliyor.

Bu yüzden tik bozukluklarına yönelik farkındalığın artırılması ve bu bozukluklara sahip çocukların sorunlarının fark edilmesi büyük önem taşıyor. Bu sendromla ilgili uzmanlar tarafından çalışmalar yapılsa bile hem dünyada hem de Türkiye’deki TS’li birey sayısı bilinmiyor.

Aktiviteler tiklerini azalmasına yardımcı oluyor

tik tourette sendromu

Türkiye Tik/Tourette Sendromu Gönüllüleri Platformu, bilimsel makaleler yayınlayarak, internet üzerinden bilgilendirici yayınlar yaparak ve TS’li bireylerin bir araya geleceği toplantılar düzenleyerek bu bozukluklara sahip çocukların sorunlarının çözülmesine katkıda bulunuyor. TS’li bireylerin ailelerine destek olurken, sendromun etkileri hakkında toplumu bilgilendirmek için de seminerler ve konferanslar düzenliyor.


Platform, deneyim paylaşımı ve zorluları aşma yeteneğini geliştirmeye yönelik ayda 2 kez destek toplantıları düzenleniyor. TS’li bireyler bu toplantılarda müzik, dans, drama gibi faaliyetler gerçekleştirerek ifade gücünü geliştiriyor. Aktivite sonuçları TS’li bireylerin ilgi alanlarına, iyi oldukları bir faaliyete yöneldiklerinde psikolojik olarak kendilerini güçlü hissettiklerini ve bunun da tiklerinin azalmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Platform, tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin, 2. ve 3. sınıf öğrencilerine sosyal araştırma tasarımını anlatacakları ve TS ile ilgili bir yayın ortaya çıkaracakları bir ders de tasarlıyor. Ders kapsamında yapılacak anketler ve derinlemesine görüşmelerin ardından Türkiye’de Tourette Sendromu’nun bilinirliğini ölçecekleri bir çalışma yayınlanması planlanıyor.

Global Connection Projesi

Platform ayrıca Global Connection Projesi kapsamında, New Jersey Tourette Sendromu Merkezi’nde bu konuda uzmanlaşan akademisyenlerle işbirliği içinde, her iki ülkedeki TS gönüllüleri arasında online bir bağ kurarak Skype üzerinden deneyimlerini paylaşımlarını sağlayacak. Youth Advocacy projesiyle ise öğretmenler, yasa koyucular gibi etki alanı geniş olan bireylere farkındalık kazandırmak üzere TS sözcüleri yetiştirecek.

Türkiye Tik/Tourette Sendorumu Gönüllüleri Platformu bugüne kadar TS’li 30 bireyin ve ailelerinin hayatlarına dokundu. Bianet ve Medyascope röportajları aracılığıyla danışmanlar, akademisyenler ve öğrenciler, sürekli yeni fikirlerle zenginleşmek üzere hastalığı anlatmaya devam ediyor.

Fark Yaratanlar hikayelerini televizyonda anlatmaya devam ediyor

Sabancı Vakfı, bugüne kadar hikayelerini internet kanalı üzerinden paylaştığı Fark Yaratan kişileri bu yıl televizyon ekranından da izleyicilerle buluşturuyor. Tik /Tourette Sendromu Gönüllüleri Platformu ve İhtiyaç Haritası‘nın fark yaratan hikayeleri bu hafta Cüneyt Özdemir’in sunduğu Fark Yaratanlar Programı‘na konuk olacak.


Fark Yaratanlar Programı 27 Kasım Pazar günü saat 18.15’te CNN Türk ekranında olacak.

Sjögren sendromu nedir? Ağızda kuruluk gözde yanma varsa dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.