Göz kızarıklığı neden kaynaklanır?

Göz kızarıklığı 7’den 70’e hemen herkesin zaman zaman yaşadığı bir sorun. Özellikle rüzgarlı kış günlerinde ve ışık yansımasının fazla olduğu karlı ortamlarda gözlerde sulanma ile kızarıklık çok daha sık görülüyor.

Göz kızarıklığında kaçırmamanız gereken 7 sinyal!

Bu durum konjunktiva (göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözlerin beyaz kısmının üzerini kaplayan ince ve şeffaf bir zar) damarlarının genişleyerek verdiği tepki sonucu gelişiyor. Çoğu zaman “geçer” diye önemsemediğimiz göz kızarıklığı genellikle gözdeki reaksiyondan kaynaklansa da, kimi zaman altında daha ciddi nedenler yatabiliyor; örneğin gözde iç basıncın artması gibi.

Bu yüzden öncelikle altta yatan etkenin belirlenmesi ve hızla tedavi aşamasına geçilmesi gerekiyor, aksi halde kalıcı görme kaybı oluşabiliyor. İşte bu noktada akla hemen şu soru geliyor: Bu sorunda ne zaman alarma geçmek gerekiyor? Acıbadem Bakırköy Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu gözlerde kızarıklık geliştiğinde atlanmaması gereken durumları anlattı, önemli önerilerde bulundu.  


Ciddi görme kaybına neden olabiliyor!

Göz kızarıklığı gözün beyazının üzerini örten şeffaf tabaka olan konjunktiva damarlarının genişlemesi sonucu oluşuyor. Dr. Emel Çolakoğlu zamanında tedavi edilmeyen enfeksiyonun gözün iç katmanlarına yayılması durumunda ciddi görme kaybı gelişebildiğini, göz içi basıncının yüksek kalmasının görme siniri hasarına yol açtığını belirtiyor. Gözde kalan yabancı cisimde enfeksiyon gelişebiliyor ve bunun sonucunda da ameliyat gerektirecek durumlar ortaya çıkıyor. Kalıcı olabilen bu sorunların önüne geçmek için de erken tanı ve tedavi büyük önem taşıyor.

Tedavi altta yatan nedene göre uygulanıyor

Dr. Emel Çolakoğlu, gözlerde kızarıklık tedavisinin altta yatan nedene göre şekillendiğini belirterek bu yöntemler hakkında şu bilgileri veriyor: “Kızarıklığın altında yatan neden mikrobik ise antibiyotikli damlalar, kuru göz ise suni gözyaşı preparatları, alerji ise antialerjik damlalar veriliyor. Gözdeki iç iltihaplanmada o bölgeye uygulanan ve/veya sistemik kortizon tedavisi yapılıyor. Bu sorunlar tedavi edildiğinde gözdeki kızarıklık da ortadan kayboluyor.”

Kimyasal maddede saniyeler önemli

goz-kizarikligina-dikkat

Göz kızarıklığına neden olan etken göze kimyasal bir sıvının veya gazın gelmesi ise hızlı hareket etmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Emel Çolakoğlu bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Çünkü tedavide geç kalındığında hasar gözün delinmesine kadar ilerleyebiliyor. Dolayısıyla yapılacak olan ilk şey saniyeler içinde gözü ve çevresini bol suyla yıkamak olmalı. Sonrasında kimyasal maddenin paketiyle birlikte en yakın sağlık merkezine başvurulması gerekiyor. Bu tabloda tedavi gözü serum fizyolojik ile bolca yıkadıktan sonra kimyasal maddenin içeriğine ve gözdeki hasara göre düzenleniyor.”

Göz tansiyonunda ameliyat gerekebiliyor

Göz kızarıklığının altında yatan bir başka neden de, tedavide geç kalındığında görme kaybına yol açan göz tansiyonu. Bu tabloda gözdeki iç  basıncın acil olarak kontrollü bir şekilde düşürülmesi gerektiği uyarısında bulunan Dr. Emel Çolakoğlu bu durumda aynı tablonun diğer gözde de gelişmemesi için her iki göze YAG lazer iridotomi işleminin yapılmasının önemli olduğunun altını çiziyor.

Göz kızarıklığı yaşadığınızda bu sinyalleri atlamayın!

1. Göze yabancı cisim kaçması nedeniyle oluşmuşsa,


2. Gün içinde artan kızarıklığa batma ve ağrı eşlik ediyorsa, 

3. Kızarıklıkla beraber görmede bulanıklık gelişmişse,

4. Kızarıklık travma sonrasında başlamışsa,

5. Kızarıklık sık sık tekrarlıyorsa,

5. Kızarıklıkla beraber eklem ağrısı gelişmişse, ağızda aft çıkmışsa,

6. Kimyasal maddenin göze sıçraması sonucu başlamışsa,


7. Kontakt lens kullanılıyorsa, en kısa zamanda bir göz hekimine başvurmak çok önemli.

Göz hastalıklarında doğru bilinen yanlışlar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.