Havuz enfeksiyonları: Bu 8 tehlikenin farkında mısınız?

İyi temizlenmeyen havuzlardan pek çok hastalık bulaşabilir. Havuz enfeksiyonları: Bu 8 tehlikenin farkında mısınız?

Havuzunuz ne kadar hijyenik? Havuz enfeksiyonları: Bu 8 tehlikenin farkında mısınız?
Havuz enfeksiyonları: Bu 8 tehlikenin farkında mısınız?

Havuz enfeksiyonları sağlığınızı tehdit edebilir!

Halka açık yüzme havuzlarında olması gereken sağlık esasları ve şartlar hakkında Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliği var. Bu yönetmeliğe göre havuzdan numuneleri alması gereken kişinin bile sağlık ve kimya eğitimi almış olması gerekiyor.

Havuz suyunun yetkili laboratuvarlarda analiz edilmesi de şart. Fakat Türkiye’de kurallara ne kadar uyulduğu tartışmalı. Havuzu bulunan birçok apartman, site, spor merkezi nedense havuzlarına ait temizlikle ilgili analiz verilerini paylaşmıyor.


Yaşam komplekslerine havuz bakım hizmeti sunan Astra Yönetim Hizmetleri’nden İzzet Benveniste ve İbrahim Al, standartlara uygun bakımı yapılmayan havuzların hastalık kaynağı olduğunu söylüyor.

Havuz enfeksiyonları ve en sık rastlanan 8 tehlike:

İzzet Benveniste ve İbrahim Al, havuzlardan kaynaklanan hastalıklar hakkında şu bilgileri verdi:

1- İshal mikrobu günlerce havuzda yaşayabilir

havuzdaki tehlikeler
Havuz enfeksiyonları: ishal mikrobu cyrpto

İshal hastalıkları Crypto denen mikroplardan kaynaklanır. Bu mikroplar dakikalarca veya günlerce havuzun içinde yaşayabilirler ve uzun süre ishal kalmanıza sebep olabilirler.

Bulaşıcı ishal mikrobu yüzbinlerden, yüz milyonlara ve hatta bir milyara kadar bağırsaklarınızda birikebilir. Küçücük bir miktar bile mikroplu havuz suyu yutmak mikropların sizi hasta etmesine sebep olabilir. Yüzmeden önce duş almak ve havuz suyunu yutmaktan kaçınmak gerek.

Bazı mikropların klora toleransı çok yüksektir ve şimdiye kadar insanlarda hastalığa sebep oldukları pek bilinmiyordu.

Halka açık havuz tesislerinde, devamlı filtre ve anti enfeksiyon suyu bulaşıcı mikrop risklerini azaltabilir. Yine de yüzücüler, klorun öldürmesi zaman aldığından, kimi mikroplara maruz kalabilir (bazı mikropları öldürmek daha uzun sürer). Çoğu havuz tesisi bir çok havuz için tek filtre sistemi kullanır. Bu pek çok havuzdan çeşitli suyun gelmesine ve potansiyel mikrobun bağlantılı havuzlara kısa süreli de olsa sıçramasına sebep olur. Bu demektir ki tek bir ishal hastalığı bir kişiden geniş bir havuz sistemine ya da su parkına aktarılabilir.

DİKKAT: İshaliniz kanlı ise, beş gün içinde iyileşmiyorsa, ateş veya döküntü eşlik ediyorsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bunları yapmayın:

  • Diğer insanların sağlığını korumalarına yardım etmek için, ishalseniz yüzmeyin.
  • Terinizi, kirinizi sudan uzak tutun.
  • Suyun içine küçük veya büyük tuvaletinizi yapmayın.
  • Çocukların bezlerini kontrol edin, onları uygun bir odada mikroplardan uzak kalmaları için değiştirin (havuzda değil)

2- Sıcak küvet kızarıklığı hastalığına yakalanabilirsiniz

Eğer kirlenmiş su insanların cildine uzun süreli değerse, Sıcak Küvet Kızarıklığı (Pseudomonas Dermatit) veya dermatit denen hastalığa sebep olabilir. Sıcak Küvet Kızarıklığı mikrobun enfekte olmasından kaynaklanır. Bu mikrop çevrede fazlaca bulunur (örneğin, suda veya toprakta).

Kızarıklık genelde az temizlik yapılan küvetlerde ya da spalarda ortaya çıkar ama aynı zamanda yeterince bakım yapılmamış bir havuzda ya da kirli bir gölde yüzdükten birkaç gün sonra da ortaya çıkabilir.

Deride kaşınan noktaların şiş kızarıklara dönüşmesi, mayolarınızın temas ettiği alanlarda kötü kızarıklıklar, saç kökü etrafında oluşmuş kabarcıklar Sıcak Küvet Kızarıklığı’nın semptomlarıdır.

Sıcak Küvet Kızarıklığı her yaştaki insanı etkileyebilir. Çoğu kızarıklıklar birkaç gün içinde medikal yardım almadan düzelir. Ancak, sizin kızarıklığınızın geçmesi birkaç günden fazla sürüyorsa bir sağlık uzmanına danışmalısınız.

Bunları yapın:

  • Sudan çıktıktan sonra mayonuzu çıkarın ve sabunla duş alın.
  • Mayonuzu sudan çıktıktan sonra temizleyin.
  • Havuz/Spa görevlisine suyun dezenfekte edilip edilmediğini sorarak, asit baz değerlerinin günde iki kez kontrol edildiğinden emin olun. Sıcak su küvetleri ve havuzlar iyi bir dezenfektan ve asitbaz değer kontrolüne tabi tutuluyorsa, mikropların bulaşma şansı daha azdır.
  • Sıcak küvet test şeritleri kullanarak kendi küvetinizin yeterince dezenfekte olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Eğer uygun olmayan klor, brom ya da PH değeri bulursanız görevliye veya tesis sahibine haber verin.

3- Yüzücü kulağına dikkat

Kulak enfeksiyonları yüzdükten sonra kulakta biriken kirlenmiş su nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu enfeksiyon, ‘Yüzücü Kulağı’ veya ‘otitis externa’ olarak bilinir. Enfeksiyon genelde kulağın dış kanalında belirir ve her yaştan yüzücü için rahatsızlık ile acıya sebep olabilir.

Yüzücü Kulağı’nın semptomları genelde yüzdükten sonraki birkaç gün içinde ortaya çıkar.

Kulakta kaşınma, kızarıklık, şişme şeklinde kendini belli eder. Enfekte olan kulak kapatıldığında veya baskı yapıldığında acı duyulur. Enfekte olan kulağa irin akar.

Yüzücü Kulağı’ndan tüm yaş grupları etkilenebildiği gibi, en yaygın olarak çocuklarda görülür ve oldukça acılı olabilir.

Yüzücü Kulağı, suyun kulak kanalında uzun süre kalması ile oluşabilir. Mikroplar için mükemmel koşulları sağlar, geliştirir ve derinin enfekte olmasına sebep olur. Havuzda bulunan mikroplar ve diğer su tesis alanlarındakiler yüzücü kulağının en yaygın sebeplerindendir. Yüzücü Kulağı bir insandan diğerine bulaşabilir.

Eğer Yüzücü Kulağı hastalığı kaptığınızı düşünüyorsanız, bir sağlık uzmanına danışın. Yüzücü kulağı antibiyotik kulak damlası ile tedavi edilebilir.


Yüzücü Kulağı riskini azaltmak için;

  • Kulaklarınızı mümkün olduğunca kuru tutun.
  • Yüzerken kulak tıkacı veya sizi kuru tutacak yüzme kalıpları kullanın.
  • Yüzdükten veya duş aldıktan sonra hemen kulaklarınızı kurulayın.
  • Kulağınızı kurulamak için bir havlu kullanın.
  • Kulağınız aşağıya bakarken kafanızı eğin ki su kulak kanalınızdan çıkabilsin.
  • Suyun boşalmasına yardımcı olması için kulak yüzü aşağı bakarken kulak kepçenizi farklı yönde çekin.
  • Eğer kulağınızda hala su varsa, saç kurutma makinesi kullanarak kulak kanalınızı kurulamayı düşünebilirsiniz. En düşük hızda ve ayarda kurutma makinenizi kullanın. Kulağınızdan birkaç inç uzakta tutun.
  • Herhangi bir objeyi kulağınızın içine sokmayın (pamuk, kulak temizleyicileri, kalem, parmak dahil)
  • Kulak yağını yok etmeye çalışmayın. Bu kulak kanallarını enfeksiyondan korumanız için size yardımcı olmaktadır.
  • Eğer kulak kanalınızın yağ ile kaplandığını düşünüyorsanız, sağlık uzmanına danışın.
  • Yüzdükten sonra kulak damlası kullanmak için sağlık uzmanına danışın.
  • Damlalar kulak tüpü olanlarda insanlarda, hasarlı kulak tamburları, dış kulak enfeksiyonları veya kulak drenajı (kulaktan gelen sızıntı veya sıvı) olan kişilerde kullanılmamalıdır.
  • Eğer kulak ağrınız, rahatsızlık veya drenajınız varsa lütfen bir uzmana danışın.

4- Kimyasallar gözlerinizi ve akciğerlerinizi tahriş edebilir

Yüzücülerin sağlığını korumak için, klor genel olarak sudaki mikropları öldürmek ve bulaşmalarını önlemek için kullanılır. Fakat klor aynı zamanda başka atıklarla ya da yüzücülerin vücudundaki maddelerle de etkileşime geçebilir. (küçük ve büyük dışkı, ter, kir, deri hücresi ve kişisel sağlık ürünleri gibi)

Serbest klor, mikropları öldürebilir ya da dayanıklılığını arttırarak ölmemelerine sebep olabilir.

Sağlıklı yüzme havuzları ve yüzülebilecek diğer mekanlar klorinlenmiş sulu olmalı ve çok keskin bir kimyasal koku bulunmamalıdır. Eğer ‘klorin’ koklayabiliyorsanız yüzdüğünüz yerde, muhtemelen ‘kloramin’ kokluyorsunuz. Sudaki kloraminler çevreleyen hava içinde gaza dönüşebilir. Bu genelde kapalı havuzlarda ve iyi havalandırılmayan açık havuzlarda problem olmaktadır. Yüzmekte olduğumuz klorlu suda oluşan kloraminler bazen içme suyu arıtımı için kullanılan kloraminden farklıdır.

İçinde nefes almak veya yüzdüğümüz yerlerde kloraminlerle temas etmek yüzme alanındaki herkes ve yüzücüler için olumsuz sağlık etkilerine sebep olabilir:

Yüzme alanında bulunan herkeste burun tahrişi, öksürük ve hırıltı gibi solunum yolu semptomları gözlenir. Astım hastalarında astım atakları tetiklenebilir. Gözler kırmızılaşır ve sızlar. Deri tahriş olur ve kızarır.

havuz enfeksiyonları: üst solunum yolu enfeksiyonu

5- Solunum yolu enfeksiyonları

Yüzücüler buhar içinde nefes alırlar veya sisli bir havuza/spaya girerlerse zararlı mikropların solunum yolu enfeksiyona yol açma riski vardır. Buna Legionella mikrobu neden olur.

Legionella, bir çeşit pneumoniaya sebep olabilen legionellosis diye adlandırılan bir mikroptur ve daha çok Lejyon hastalığına yol açması ile bilinir. Lejyoner antibiyotiklerle tedavi edildiğinde genellikle başarıya ulaşsa da, kimi vakalarda ölümle sonuçlanabilir. Legionella insandan insana bulaşabilmektedir.

Bu mikrop doğal olarak suda, özellikle ılık suda bulunur. Sıcak su küvetleri, havuzları yeterince temizlenmediği ve dezenfekte olmadığında Legionella biriktirebilir. Buharda nefes alarak veya sıcak küvette, havuzda biriken sisten Legionella enfeksiyonu kapılabilmektedir.

Legionella soğutma kulelerinde, sıhhi tesisat sistemlerinde ve dekoratif havuzlarda veya çeşmelerde de bulunabilir.

Yüksek su sıcaklığından dolayı Legionella gibi mikropların ölmesini sağlayacak dezenfektan seviyesini sağlamak zordur. Sıcak havuzun, küvetin doğru şekilde dezenfekte edildiğinden ve pH değerlerinin düzgün olduğundan emin olun.

havuz enfeksiyonları

6- Bit bulaşabilir

Havuz klorin seviyesi biti öldürmez. Kafa bitinin yüzme havuzundan bulaşması fazla olası değildir. Ancak saç biti havlu paylaşarak veya diğer temasta olduğunuz eşyalarla kişinin saçından enfekte olabilir. Kendinizi havuzdaki saç bitinden korumak için havlularınızı ve taraklarınızı ya da saçla ilgili herhangi bir malzemeyi paylaşmayın. Eğer bit kaptıysanız, yüzmeyin veya saçınızı anti bit şampuanları ile birkaç gün tedavi ederek yıkayın.

7- Yaranız, kesiğiniz varsa havuza girmeyin

MRSA, insanların derisinde yaşayan bir mikrop türüdür. Belirli antibiyotiklere karşı dayanıklı bir türdür. En çok görülen MRSA enfeksiyonları genelde deri enfeksiyonlarıdır.

MRSA, enfeksiyon olmuş insanlarla temas halinde bulunmanızdan ötürü bulaşabilir. Direk temas diğer insana dokunduğunuzda oluşur. Dolaylı temas ise eşyalarınızı paylaştığınızda (havlu veya tıraş makinesi) veya çok dokunulan yüzeyler MRSA biriktirmiş olabilir. MRSA genelde kesikler veya çiziklerden bulaşabilmektedir.

Kendinizi korumak için başkasının cildinde herhangi bir darbe, kesik, enfekte alan veya bandaja dokunmayın. Kesikleri ve sıyrıkları temiz tutun ve bandajla örtün.

Deri enfeksiyonunuz varsa suya girmeyin. Sudaki diğer mikroplar yaralarınıza girerek ilave enfeksiyonlara neden olabilir. Enfekte olmuş cildi su altında yeterince kapalı tutmak zor olabilir, bu nedenle sudan uzak durmak en iyisi.

Suya girerseniz, herhangi bir darbe, kesik veya enfeksiyonlu alanları su geçirmez bandajlarla örtün.

Sabun ve su ile düzenli olarak ellerinizi yıkayarak iyi bir hijyen uygulayın.

Başkalarının darbelere, kesiklere, enfeksiyonlu bölgelere veya bandajlara dokunmasına izin vermeyin.

8- Kıl kurdu enfeksiyonu


Kıl kurdu enfeksiyonları çok nadir olarak yüzme havuzlarından bulaşır. Kıl kurdu enfeksiyonları genelde, kurt içeren yumurtalar yüzeyde veya parmaklarda birikmeye sebep olur. Havuzdaki klorin levelleri kıl kurdu yumurtalarını öldürecek kadar yüksek olmasa da, küçük miktarda kıl kurdu yumurtası binlerce galon suyun içinde bulunabilir. Havuzun büyüklüğüne bağlı olarak bu durum enfeksiyon riskini aza indirir.

Kıl kurdundan korunmak için;

  • Çocuğunuza, tuvaleti kullandıktan sonra, dışarıda oynadıktan sonra ve yemek yemeden önce ellerini yıkamasını hatırlatın. Çocuğunuzun bezini değiştirdikten sonra ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.
  • Çocuğunuzun sık sık banyo yaptığından emin olun ve iç çamaşırı ya da mayosunu sıklıkla değiştirin.
  • Çocuğunuzun tırnaklarını kısa ve temiz tutun.
  • Çocuğunuzdan kendisini çizmemeye dikkat etmesini veya tırnaklarını ısırmamasını isteyin.
  • Gece kıyafetlerinizi sık sık değiştirin ve yıkayın.

Güneş çarpması sandığınız, havuz enfeksiyonu olabilir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.