Kabul etmek ve reddetmek nasıl öğrenilir?

Bazılarımız neden “hayır” demekte sıkıntı yaşarız? Kabul etmek ve reddetmek, ne zaman ve nasıl öğrenilir? Hayır diyememek bir rahatsızlık mıdır?

Hayır diyebilmek! Kabul etmek ve reddetmek, nasıl öğrenilir?

Ankara Acıbadem Hastanesi Psikoloğu Mithat Bülent Baykal, özellikle kadınların “hayır” cevabı veremediğini, bunun da altında güven duygusu eksikliği olduğunu açıklıyor.

Hayır diyememe sıkıntısı yaşayanların, istemedikleri bir duruma sırf karşı tarafı kırmamak için “evet” dediklerinin altını çizen Psikolog Mithat Bülent Baykal şunları anlattı: ” Ailemize, sevgilimize, çalışma arkadaşlarımıza ve patronumuza genellikle hayır diyemeyiz ve istemediğimiz bir durumu kendimizden taviz vererek yapmaya çalışırız. Aslında kişi, istemediği bir şeyi önce kendine söylemeli. Daha sonra reddetme gerçekleşecekse, çekinmeden, doğru üslup ile durumu karşı tarafa iletmeli.”


“Ayıp olur” algısı hakim

Özellikle Türk kadınlarında görülen hayır diyememe durumunun, yetiştirilme tarzı ile ilgili olduğuna dikkat çeken Psikolog Mithat Bülent Baykal, bunun nedenini ailelerin kız ve erkek çocuklarına farklı davranmalarına bağlıyor: “Erkek, istemediği bir şeyi kadına oranla daha kolay geri çevirebiliyor. Kız çocuğu istemediği bir şeyi dile getirdiğinde ‘Ayıp olur, hayır denmez’ gibi cümlelerle eleştirildiği için, ne yazık ki ileri yaşlarında kendisine olan güven duygusunda eksiklik oluyor. Hayır diyememenin altında da işte bu güvensizlik yatıyor” diyor.

Suçluluk hissediliyor


İnsanların genellikle çevresine, ailesine ve sevdiği kişilere hayır diyemediklerini vurgulayan Psikolog Mithat Bülent Baykal, sözlerine şunları ekliyor: “Hayır diyememek, bir rahatsızlık olarak algılanmamalı. İlk olarak bu düşünce yapımızdan sıyrılmalı ve hayır dediğimizde yaşadığımız suçluluk duygusundan kurtulmaya çalışmalıyız. Tatlı bir dil ve doğru üslup kullandıktan sonra hayır demenin bir sakıncası olmaz.”

Kişisel Gelişimin Derinliği


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.