Hazır yiyecekler: Çocuklarınızı nasıl uzak tutabilirsiniz?

Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre sosyal medya ve televizyonda gösterilen hazır yiyecek reklamları özellikle çocuk izleyicileri hedef alıyor. Raporda çocuklarda obezitenin giderek arttığını ve bunun en kısa sürede durdurulması gerektiğine dikkat çekiliyor. Peki çocuklarınızı hazır yiyeceklerden nasıl uzak tutabilirsiniz?

Hazır yiyecekler: Çocuklarınızı nasıl uzak tutabilirsiniz?

Hazır yiyecekler: Hazır yiyecek firmaları pazarlama stratejilerinde sosyal medya fenomenlerine, bloger ve vlogerların para karşılığında ürünlerinin reklamlarını yaptırıyorlar. Bilgisayar oyunlarının içinde bile  fast – food restoranları yer alıyor. Çocukları ve gençleri hedef alan bu gizli reklamlar adeta bilinçaltına oynuyorlar ve bunda da başarılılar.

Hazır yiyecekler: Çocuklarınızı nasıl uzak tutabilirsiniz?

Çocuğunuzun eline verdiğiniz tablet de telefonda her yerde bu reklamların hedefi haline geliyorlar. 21. yüzyılda çocuk yetiştirmenin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Televizyondan uzaklaştırsanız da arkadaşından görüyor ya da eş dost tarafından ikram ediliyor.


Peki en sağlıklı bir şekilde bu problemle nasıl başa çıkabilirsiniz?

Hazır yiyecekler: Çocuklarınızı nasıl uzak tutabilirsiniz?

Hazır yiyecekler karşısında işte size küçük yardımcı tüyolar:


  • Tatilde veya akraba ortamında çocuğunuza herşeyin uzatılmasından rahatsızlık duyuyorsanız ( özellikle şeker ve çikolatalardan bahsediyorum) Çocuğunuzun tatlıya karşı alerjisini olduğu söyleyin. İnanın bu çözüm kısa süreli olsa da çalışıyor. Çocuğunuz ne kadar geç şeker ile tanışırsa o kadar iyi!
  • Paketlenmiş gıdaların lütfen içeriklerini okuyun! Her organikdir, boya maddesi yoktur uyarıları o ürünün sağlıklı olduğunu göstermez. Şeker oranlarına bakın. Unutmayın ki bir çok tuzlu üründe de yüksek oranda şeker bulunuyor.
  • Eğer güvendiğiniz bir marka var ise çocuğunuza bunu neden aldığınızı anlatın. Diğer ürünlerle arasındaki farkı gösterin. Her gün paketlenmiş gıda vermek yerine haftada 1 veya 2 gün abur cubur günü yapın. İstediği ve sevdiği yiyecekleri ona öğle yemeği olarak verebilirsiniz. Kahvaltı ve akşam yemeği olarak değil.
  • Hiçbir zaman ödül veya ceza olarak ona bu yiyecekleri sunmayın. İleride gerçekten başa çıkamayacağınız farklı problemlerin doğmasına sebep olursunuz.
  • Vaktiniz olduğu oranda onunla birlikte pişirin. Hatta sevdiği abur cuburlara benzeyen yiyecekler pişirin. Beyaz un yerine tahıllı, şeker yerine pekmez kullanın. Olabilecek en sağlıklı haliyle lezzetinden ödün vermeden ona bunları sunun. Hatta renkli paketlerin içine koyup beslenmesine bile dahil edebilirsiniz. Gözü dışarıda kalmasın evde de bunları bulabileceğini bilsin. Böylelikle marketlerdeki ağlama krizlerinin bir nebze önüne geçmiş olursunuz.
  • Küçük pembe yalanlardan kimseye bir zarar gelmez. Herşey çocuklarımızın sağlığı için değil mi? Asitli içeceklerden tatmak istiyor ve bununla baş edemiyorsanız. Pekmez ile suyu karıştırıp onu verin. Rengi gerçekten de benziyor. Tadını önceden bilmediği için farkı anlayamayacaktır. Anlayacağı yaşa geldiğinde bunun zararlarını ona anlatabilirsiniz.

Aman çocuktur yesin, bir dahamı çocuk olacak, bir kereden bir şey olmaz gibi çevrenizden gelecek sizi kötü hissettirecek baskılara karşı güçlü olun.

Hazır yiyecekler karşısındaa çocuğunuzun sağlığını düşünmekten önemli ne olabilir ki?

Çocuklarda diş problemlerinin yaşı o kadar düşmüş ki inanılır gibi değil. Genelinin sorumlusu şekerlemeler. Sağımız solumuz kanser hastalığı.


Farkındalık önemli, herkesi takip etmek zorunda değilsiniz. Okuyun, araştırın çocuğunuz ve sevdikleriniz için en iyisini isteyin.

Okul çağındaki çocuklar için sağlıklı beslenme taktikleri

Yemek seçen ve az yiyen çocuklar nasıl beslenmeli?


Burcu Örs Akram
İlk iş hayatıma 18 yaşında Habertürk Tv’ de başladım, takip eden on yıl bir çok medya kuruluşunda reklam, pazarlama, satış alanlarında orta ve üst düzey yöneticilik yaptım. İktisat mezunuyum. Sosyal antropoloji ve Sanat Tarihi üzerinede eğitim aldım. 2013 yılında kalıcı olarak Londraya yerleştim. Burada yabancı firmalara sosyal medya yönetimi, çeviri, danışmanlık alanlarında freelance hizmet veriyorum. Antropoloji özel ilgi alanlarımdan olup, seyahat etmeyi, yeni kültürleri ve yemekleri denemeyi çok severim. İyi bir okur ve yazarım, kısa hikayeler yazıyor ve bu alanda kendimi geliştiriyorum.