Kanser alanında çalışmalarıyla fark yaratan Pembe İzler Derneği ve Türk Kanser Derneği kadın kanserlerine karşı farkındalığı artırmak amacıyla güçlerini birleştirdi.
Kansere karşı mücadelede kadınların gücüne güç katmak ve yaşam umutlarını artırmak amacıyla güçlerini birleştiren Pembe İzler Derneği ve Türk Kanser Derneği, hayata geçirdikleri “Kadın Kansere Karşı” projesinin ayrıntılarını paylaşmak üzere Wyndham Grand Istanbul Levent Otel’de bir basın toplantısı düzenledi.
“Kadın Kansere Karşı” projesine imza atan dernekler; bu proje kapsamında hem farkındalığı artıracak iletişim çalışmaları yapacak hem de farklı kentlerdeki kadınlarla buluşarak bilinmesi gerekenleri aktaracak. Proje kapsamında, sosyal medyadan “#KadınKansereKarşı” hesabından düzenli olarak bilgilendirme yapılırken İstanbul, Bursa ve Aydın’da düzenlenecek etkinliklerde, uzmanlar kadınlarda sık görülen meme, rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserlerinin tanı ve tedavisi hakkında bilgi verecek.
“Kadın Kansere Karşı” projesi
Kadın kanserleri alanında farkındalığı artırmak amacıyla hayata geçirilen projenin basın toplantısında konuşan Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman; projenin kadın kanserleri konusunda ülke genelinde bilinci artırmak ve tedavinin tarama kadar önemli olduğunu kamuoyu nezdinde kabul ettirmek amacı taşıdığını belirtti.
“Türk Kanser Derneği olarak 52 yıldan beri kanser hastalığının erken tanı ve tedavi yöntemleri konusunda toplumu ve özellikle kadınlarımızı bilinçlendirmek en önemli amacımız. Kadınlar dünya nüfusunun yarısını oluşturmaktadırlar. Cinsiyetlerinden dolayı maalesef şiddet, aşırı toplumsal yük gibi zorlayıcı ve olumsuz etkilere maruz kalmaktadırlar. Bununla birlikte anne, eş, iş kadını gibi kendilerine yüklenen sorumluluklardan dolayı kadınlar, en önce kendi sağlıklarından fedakârlık etmektedirler. Oysaki, sağlıklı kadın popülasyonu, ülke geleceği için son derece önemli. Sağlıklı kadınlar, hem fiziksel hem ruhsal yönden sağlıklı nesiller yetiştirebilir. Bu projede; kadınlarımızı erken tanı yöntemlerinin etkin kullanımı ve bilimselliği kanıtlanmış tedaviler konusunda bilinçlendirmek amacıyla bir araya geldik.” dedi.
Projede desteğiyle yer alan Pembe İzler Derneği Başkanı Arzu Karataş ise, kadının hasta olmasının sadece tek bir bireyi değil, tüm aileyi ve çevresini de yakından ilgilendirdiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Kadına destek olmak gerçekten çok önemli. Kadın hastalanınca yakın çevresi ve özellikle ailesi de çok etkileniyor. Eşi, çocukları… Hastanın yanı sıra ailesi ve çevresinin de çok etkilendiği için tedavi sürecinde pek çok sıkıntı yaşanıyor. Biz dernek olarak iki hedef üzerine çalışıyoruz. Kadınların erken tanı yöntemleri konusundaki bilincinin artırılması ve hastalığa yakalanan kadınların bu süreci daha kolay atlatması. Biz Pembe İzler Derneği olarak, tüm bu süreçlerde kadınlarımızın yanında olarak omuzlarına dokunan el olmayı amaçlıyoruz. Kadın Kansere Karşı projesini de pek çok kadına ulaşacağımız bir proje olması nedeniyle çok önemsiyoruz.”
Türk Kanser Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Murat Atay ise, “Türk Kanser Derneği olarak bir yılda 10.000′ e yakın kadının sağlığına dokunduk. Erken tanı desteği kadar, tanı sonrası süreçte de hastalara destek ve yol gösterici olmak önceliğimiz. Tanı sonrası doğru ve etkin tedavi yöntemlerine ulaşılması, gereksiz travmatik tedavilerin ve gereksiz organ kayıplarının önlenmesi için, çok disiplinli hekim yaklaşımı konusunda farkındalık yaratmak bu projedeki bir diğer amacımız.” dedi.
Basın toplantısına katılan Roche İletişim Direktörü Meltem Ersöz ise, “Roche olarak yatırımlarımızın çoğunu kanser alanında kişiye özel tedaviler geliştirmeye ayırdık ve bugüne kadar meme kanserinde hedefe yönelik akıllı moleküller ile tüm dünyada 18 yılda 2.5 milyon kadının hayatına dokunduk. Ancak şirketimizin tek varoluş sebebi bugünün ihtiyaçlarına çözüm üretmek değil. Geleceğin henüz çözümlenmemiş sağlık sorunlarına odaklanmayı ve “Önce Hastalar” anlayışı ile hareket etmeyi kendimize vizyon belirledik. Bu çerçevede hasta derneklerinin bilinçlendirme çalışmalarına destek oluyoruz. Pembe İzler Derneği ve Türk Kanser Derneği tarafından hayata geçirilen Kadın Kansere Karşı projesi ile kadınlarımızın yanında durarak kanser konusunda bilinçlenmelerine katkıda bulunuyoruz.” dedi.
Kanser alanında çalışmaları bulunan Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Demir, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cihan Uras ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Güngör de toplantıya katılarak projeye destek sunan isimler olurken, kadın kanserleri (meme, serviks, over, rahim ağzı) konusunda son gelişmeleri kamuoyu ile paylaştılar.
Projenin diğer ayakları
“Kadın Kansere Karşı” projesi İstanbul’un ardından Bursa ve Aydın’daki toplantılarla devam edecek. 26 Kasım Cumartesi günü Bursa’da ve 10 Aralık Cumartesi günü Aydın’da konunun uzmanlarını halkla buluşturan etkinliklerde kanserin erken tanısı, tarama ve tedavi sürecine dair bilgiler verilecek.
Türk Kanser Derneği hakkında?
Türk Kanser Derneği, 1964 yılında kuruldu. T.C. Bakanlar Kurulu’nun 1964/6-3728 sayılı kararı ile “Kamu Yararına Çalışan Dernek” olarak kabul edildi ve 74/8750 sayılı kararı ile “TÜRK” adını kullanma hakkını kazandı. İlk faaliyetlerine Şişli, Şair Nigar Sokakta bulunan bir apartman dairesinde kanserin erken teşhisi için poliklinik muayene hizmetleri vererek başladı. 1973 yılına dek faaliyetlerini geliştirerek, Şişhane’de bulunan binasına taşındı ve halen ücretsiz sağlık hizmetleri sunmaya devam etmektedir. Türk Kanser Derneği, kurulduğu günden bugüne kadar milyonlarca imkanları kısıtlı kişiye; erken teşhis, tarama, tedavi, takip, palyatif bakım, ikinci görüş, hasta hakları bilgilendirmeleri, kanser tedavisinde çok önemli bir yeri olan psikolojik destek konusunda yardımcı olmuş ve topluma koruyucu sağlık hizmetlerini ulaştırmak, toplumda erken tanı bilinci oluşturmak için ücretsiz sağlık hizmetlerini kesintisiz olarak halkımıza sunmaya devam etmektedir.
Pembe İzler Derneği hakkında:
2014’te kurulan Pembe İzler Derneği, meme kanseri başta olmak üzere tüm kadın kanserleri konusunda toplumu bilinçlendirme ve maddi yetersizliği olan hastalara teşhis ve tedavide destek verme amacını taşıyor. Başka bir deyişle dernek, bu çok önemli mücadelede hastanın ve hasta yakınlarının omzundaki el olmayı hedefliyor. Pempe İzler, doğruyu anlatarak, uygulayarak farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Bunun içinden birbirinden farklı, nitelikli ve kapsamlı projeler hazırlıyor. Dernek, kadın kanserleri ile savaşan kadınların tedavi sürecinde ve sonrasında en önemli destekçisi olup, hastalığa yakalanmış kadınların hastalıktan ve sonrasından korkmayan güçlü kadınlar olarak hayatlarını sürdürmelerini amaçlıyor.
Foto-Akustik: Kanserli hücrelerin sesini duyan mikroskop