Karadağ’ı karıştıran darbe iddiası

Eski Yugoslavya’nın parçası olan Karadağ’da ekim ayında başbakana suikast ve darbe planlamakla gözaltına alınan 20 Sırp milliyetçisinden biri itirafçı oldu ve emirleri Rusya’dan aldıklarını söyledi. Rusya ise iddiaları reddediyor.

Karadağ'ı karıştıran darbe iddiası

Karadağ’da darbe girişimi iddiası

Hürriyet’te yer alan habere göre Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden ülkelerden biri olan Karadağ’da ülke gündeminin bir numaralı konusu 16 Ekim’deki seçim sırasında meydana geldiği iddia edilen darbe girişimi. Söz konusu olayla ilgili 20 Sırp milliyetçisi gözaltına alındı.

Suçlamalara göre darbeciler, seçimleri kazanan Başbakan Milo Djukanoviç’i öldürmeyi, parlamentoyu ele geçirmeyi ve NATO karşıtı bir hükümet kurmayı planladı. Ancak muhalifler ve birçok bağımsız gözlemci, seçimleri kazandıktan 9 gün sonra istifa eden Karadağ Başbakanı Milo Djukanoviç’in bu iddiasına pek inanmıyor. Öte yandan, yakalanan Aleksander Sinceliç adlı Batı karşıtı Sırp milliyetçisi aktivist, bunun Rusya’da planlandığını anlatınca konu büyüdü.


Karadağ'ı karıştıran darbe iddiası
İtirafçı olan Aleksander Sinceliç Rusya’dan silah ve para desteği aldıklarını söyledi.

NATO’ya üyelik başvurusu

Darbe girişiminin Karadağ’ın NATO üyeliğine girmek için yaptığı başvuruyla tetiklendiği iddia ediliyor. Rusya’nın tepkisine rağmen Karadağ hükümeti, 19 Mayıs’ta NATO ile entegrasyon anlaşması yaptı. Bunun ardından ülke 16 Ekim’de parlamento seçimlerine gitti.

Seçimleri Başbakan Milo Djukanoviç’in Batı yanlısı partisi kazandı. Seçimin sonuçları belli olmaya başladığında ise başkent Podgorica’da muhalif bir isyan patlak verdi.

Ayaklanma bastırılırken, Sırbistan’dan gelen 20 kadar aşırı milliyetçi gözaltına alındı. Bu kişiler arasındaki Aleksander Sinceliç itirafçı olmayı kabul ederek ayaklanmanın arkasında Rusya’nın bulunduğuna işaret etti.

Karadağ Organize Suçlar Özel Savcısı Milivoje Katniç, darbe ve başbakana suikast girişimi hazırlığı ile ilgili itirafçı Sinceliç’in ifadelerine dayanarak sansasyon sayılan detayları paylaşmaya başladı.


Buna göre Sinceliç, Karadağ’da Rusya sempatizanı yerli bir grubun, Sırbistan ve Rusya’dan benzer görüşteki gruplarla birlikte, 16 Ekim seçim gecesi saat 23.00 sularında Başbakan Milo Djukanoviç’i dürbünlü tüfekle öldürmeyi planladıklarını itiraf etti.

‘Rusya’dan silah temin edildi’

Sinceliç, darbe girişimi için 26 Eylül’de Moskova’da direktifler aldıklarını, kendilerine 50 otomatik silah ve aralarında görüşme yapabilmek için dinlenemeyen şifreli telefonlar temin edildiğini anlattı. Sırp itirafçının verdiği bilgiler üzerine 29 Ekim’de Eduard Şirikov ve Vladimir Popov adlı iki Rus vatandaşı gözaltına alındı.

Karadağ basını, bu kişilerin Rus askeri istihbaratının ajanları olduğunu yazdı. New York Times gazetesine göre Karadağ medyası ise Şirikov ve Popov’un, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev’in Belgrad ziyareti sonrasında Moskova’ya götürüldüğünü yazdı.

Rusya, Patruşev’in Karadağ’a ekim sonunda yaptığı ziyaretin önceden planlandığını açıkladı. Kremlin Sarayı, Rusya’nın darbeyle bağlantısı olduğu iddialarını kesin bir dille reddetti.

Djukanoviç istifa etti

Karadağ Başbakanı Milo Djukanoviç’in liderliğindeki Sosyalistlerin Demokrat Partisi seçimleri kazansa da hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamadı. Seçim sonrası istifa ettiğini açıklayan Djukanoviç, muhalefeti Rusya ile işbirliği yapmakla suçladı. Parti, Djukanoviç’in yerine yardımcısı Dusko Markoviç’i aday gösteriyor.

Karadağ’ın önemi konumuyla ilgili

Karadağ'ı karıştıran darbe iddiası


Birkaç bin asker ve az sayıda tankıyla askeri açıdan caydırıcı olmayan ve 600 bin nüfuslu küçük bir ülke olan Karadağ’ın önemi konumundan geliyor. Karadağ’ın da NATO’ya dahil olması halinde Cebelitarık’tan Türkiye’nin doğusuna kadar Akdeniz’in kuzey sahilleri Rusya’ya tamamen kapanmış olacak.

MI5: Rusya iş üzerinde, İngiltere için tehdit

Türkiye için toparlanma zamanı: 2017’de ekonomiyi ne bekliyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.