OPEC toplanıyor: Petrolün kaderi yarın değişecek mi?

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü üyeleri yarın (Çarşamba) petrol fiyatlarının geleceği açısından önem taşıyan toplantıda bir araya gelecek.

Petrolün kaderi yarın değişecek mi? OPEC toplanıyor!

Geçtiğimiz yıl rekor seviyede düşüşler yaşayan ve halen 2014’teki seviyelerinin yaklaşık üçte birinde seyreden düşük petrol fiyatları, nedeniyle küçük petrol ihraç eden ülkeler büyük dar boğazdan geçiyor.

Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, arz talep dengesinin hemen sağlaması için üretimde yaklaşık 1.5 milyon varillik bir kesinti gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Gözgör, OPEC’in petrol üretim miktarını değiştirmemesi halinde 35 $’lara kadar hızlı bir çekilme yaşanabileceğini belirtti.


Petrol fiyatlarını OPEC’in üretimi kesebileceğine yönelik beklentiler belirlemeye devam ediyor. Petrol fiyatlarının sert düşüş yaşamasıyla birlikte petrol ihraç eden küçük ülkeler ciddi ekonomik sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldı.

Bu ülkelerin başında Nijerya, Liberya, Venezüella gibi ülkeler geliyor. Özellikle bu ülkelerin çağrısı sonrası OPEC ülkeleri üretimi kısmak için toplantılar gerçekleştirse de başarılı olamadılar. 30 Kasım günü OPEC’in gerçekleştireceği yılın son resmi toplantısı fiyatlarını kaderini belirleyecek.


OPEC’in Petrol üretimi rekor seviyede

opec toplantısı

OPEC’in üretimi kısma konusunda anlaşmaya varamamasının temel nedeni Arabistan’ın başta İran olmak üzere Irak’ın da üretimi kesmesini istemesi geliyor. Ancak, Irak hafta sonunda yaptığı açıklamada üretimi kesmek istemediğini ifade etti. Öte yandan Irak Eylül ayında günlük 4.455 varil ile rekor üretim gerçekleştirdi. ABD’nin yaptırımları kaldırması sonrası İran da üretimini hızlı bir şekilde yükselterek günlük 4 milyon varile yaklaştırdı.

Tüm bu gelişmeler OPEC ülkelerinin petrol üretiminin rekor seviyelere yükselmesine neden oldu. Rekor üretim sonrası OPEC’in belirlediği 32.5 – 33.00 milyon varil olan tavan üretimin geçildiğini görüyoruz. Ekim ayında OPEC’in toplam üretimi 33.64 milyon varil oldu. Bu durum bize OPEC ülkelerinin en az günlük 640.000 varil üretimi kısabileceği anlamını taşıyor.

Eğer üretimi 32,5 milyon varil yapmak isterlerse bu da 1.14 milyon varillik bir üretimin kısalacağı anlamına geliyor. Ancak OPEC’in arz talep dengesini hemen sağlamasını istiyorsa 1.5 milyon varillik bir kesinti gerçekleştirmesi gerekiyor. 1.5 milyon varilin üzerinde bir üretim kesintisi olursa petrol açığı meydan gelebilir ve bu durumda fiyatların hızla yükselmesine neden olabilir. OPEC ülkelerinin yanı sıra OPEC dışı ülkelerin durumu da belirleyici olacak.


Rusya üretimi mevcut üretim düzeyinde kesmek istediğini ifade ediyor. Rusya ise günlük 11.1 milyon varil ile Sovyet zamanından bu yana en yüksek üretimi gerçekleştiriyor. Arz ve talep dengesinin değiştirecek bir kesinti yapılması halinde brent petrol fiyatları yıl zirvesi olan 53.70 seviyesini test edilebilir. Bu seviyenin aşılması halinde 60 $ seviyesine doğru yükselişler görebiliriz. OPEC petrol üretim miktarını değiştirmezse hızlı bir geri çekilme ile 35 – 40 $ gündeme gelebilir ve önümüzdeki süreçte 52 – 40 $ bant aralığını sürdürebilir.

Petrol yeniden 60 dolar olur mu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.