Pera Eğitim çocuklara ışığın ressamını ve Balkan sanatını tanıtıyor

Pera Çocuk, “Félix Ziem: Işık Denizinde Bir Gezgin” ile “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergileri kapsamında birbirinden farklı, eğlenceli ve sanat dolu atölyeler düzenliyor. 4 – 6 ve 7 – 12 yaş gruplarına yönelik geliştiren atölyeler, 19 Kasım – 18 Aralık 2016 tarihleri arasında çocukları bekliyor.

 Pera Eğitim: Çocuklara Işığın Ressamını ve Balkan Sanatını tanıtıyor!

Pera Çocuk atölyeleri, iki yeni sergi paralelinde on üç yaratıcı atölye düzenliyor. Fransız sanatçı Félix Ziem’in, Félix Ziem: Işık Denizinde Bir Gezgin sergisinden hareketle geliştirilen atölyelerde çocuklar, suluboya tekniğiyle renk tonlarını araştırıyor, kartpostal ve albüm tasarlıyor. “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” adlı sergi kapsamında düzenlenen atölyelerde ise katılımcılar, Balkan kültürü ve güncel sanatı hakkında bilgi ediniyor. Çocuklara yönelik felsefe atölyeleri, yaratıcı ve eleştirel düşünmeyi öğretirken, sorgulama, nedenleme ve bağımsız öğrenme yetilerinin yanı sıra bütüncül bir yaklaşımla akademik ilerlemeyi destekliyor.

Büyüleyici ışık ve renk deneyleri

“Mektup Arkadaşım”, atölyesinde katılımcılar, bilgisayar, tablet, e – posta, akıllı telefon olmadığı dönemde nasıl iletişim kurulduğu, seyahatlerde kartpostallarla haberleşmenin nasıl mümkün olduğunu öğreniyor. Atölye kapsamında önce Ziem’in Doğu yolculuğunu konuşan çocuklar, ardından İstanbul – Rodos – Beyrut – Şam – İskenderiye – Kahire şehirleri hakkında bilgi edinerek kendi kartpostallarını tasarlıyor. Atölye 17 Aralık Cumartesi günü 11.00 – 13.00 saatleri arasında gerçekleşiyor.


“Hammm! Isırmalık Renkler”, Fransız sanatçı Félix Ziem’in kullandığı boya paleti resmi Çizim ile Ziem’in Paleti adlı eserinden esinlenerek oluşturuldu. Çocuklar bu atölyeyle şeffaf renkli kağıtları üst üste, alt alta koyarak renk çemberinin bin bir çeşit rengini bulup kendi ışıltılı paletlerini oluşturuyor. Bu çalışmadan sonra ise organik gıda boyası ile hazırlayacakları bebe bisküvisini, paletteki renklerden yapılma kremalarla süsleyerek yiyebiliyor. 20 Kasım, 4 Aralık ve 18 Aralık Pazar günleri 12.30 – 14.30 saatleri arasında gerçekleşecek bu lezzetli keşif ile çocuklar, renkleri hem tadarak hem de kağıt üzerinde deneyimliyorlar.

renkler 4-6yas

“Büyülü Işık Kutusu” isimli atölye, 4 Aralık Pazar günü 15.00 – 17.00 saatleri arasında gerçekleşiyor. Çocuklar bu atölyede, yeni manzaralar ve yeni ışıklar arayışında olan Fransız ressam Félix Ziem’in İstanbul ve Venedik’te yaptığı iki ayrı şehrin gün batımı ve alacakaranlık resimlerini karşılaştırıyor. Suluboyayla büyük, nemlendirilmiş kağıt üzerinde farklı renkler kullanarak mümkün olduğu kadar çeşitli renk ton araştırmaları yapıyor.

“Félix Ziem: Işık Denizinde bir Gezgin” sergisini ziyaret eden çocuklar,

balkan cocuk oyunları

“Hayalim Albümde” atölyesinde kendileri için özel hazırlanan kağıtlara dilediği şekilde manzara resimleri çiziyor. Çocuklar farklı resmetme gereçleri ile yarattıkları bu resimleri, hazırlayacakları kraft kağıttan mini poşet albümlerin içine yerleştirirken, kendi hayal dünyalarının kapılarını aralayarak albümlerinin tasarımını da yapıyor. “Hayalim Albümde” atölyesi 19 Kasım Cumartesi günü 14.00 – 16.00 saatleri arasında gerçekleşiyor.

“Dramayla Işığın Peşinde” isimli atölye, 26 Kasım Cumartesi günü 14.00 – 16.00 saatleri arasında gerçekleşiyor. Çocuklar sergi turunun ardından yaratıcı drama etkinliği eşliğinde eğitici oyunlar oynuyor, ışıklı masa üzerinde rengin suda dağılmasını inceliyor, resim kağıdı üzerine tutkal ve tuzla yapılan resimlerini fosforlu boyalarla renklendiriyor.

dramayla 7-12yas

Çocuklar, Balkan kültürünü ve sanatını öğreniyor

“Balkan Çocuk Oyunları” isimli atölyede çocuklar, “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergisi kapsamında gerçekleştirilen Balkan çocuk oyunlarını öğrenerek, oyunun kurallarını şematik olarak kartlara çiziyor. 26 Kasım Cumartesi günü 11.00 – 13.00 saatleri arasında, 11 Aralık Pazar günü ise 12.30 – 14.30 saatleri arasında gerçekleşecek atölyede çocuklar, farklı bir kültür ve zaman diliminin oyunları ile tanışıyor.

“Gölge Oyunu” adlı atölyede çocuklar, geleneksel gölge oyunundan kuş, at, köpek, kuğu gibi örnekleri deniyor ve kendi gölge şekillerinden mizansenler yaratıyor. Atölye sonunda ise bu gölge oyunundan bir sahneyi anı olarak eve götürmek üzere kağıda çiziyorlar. Atölye, 19 Kasım ve 10 Aralık Cumartesi günleri 11.00 – 13.00 saatleri arasında düzenleniyor.

“Müzem Elimde” adlı atölyede çocuklar, “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergisinde yer alan sanatçılardan esinlenerek, “dönüştürülebilir, katlanabilir, taşınabilir sergi” fikrini inceliyor. 20 Kasım Pazar günü 15.00 – 17.00 saatleri arasında gerçekleşecek atölye ile katılımcılar, kendileri için bir müze hayal edip, resim ve 3 boyutlu malzemelerle yarattıkları mini müze tasarımlarını gerçekleştiriyor.

muzem elimde7-12yas

“Kağıttan Kent” atölyesi, 10 Aralık Cumartesi günü 14.00 – 16.00 saatleri arasında gerçekleşiyor. Atölyede çocuklar brikolaj tekniği ile Balkanlardan ve tarihi Balkan kültürü ile dolu İstanbul’dan detaylarla evler, sokaklar oluşturuyor ve ardından sayfaları bu cephelerden oluşan yeni bir oyun defteri üretiyor.

sokak sahnesi 13-17yas

“Rüzgarlı Sayfalar” atölye çalışması ile zamanla değişen sınır çizgilerinden, haritalardan, “zamanın geometrisinden” bahsedip çevirmeli defter yaratıyor.”Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergisini gezen çocuklar, 11 Aralık Pazar günü 15.00 – 17.00 saatleri arasında gerçekleşen Üretim sürecinde çocuklar çizimlerin üst üste gelmesinden ve hareket ile ilişkisinden faydalanarak minik animasyonlar üretiyor.

“Bir de Bu Açıdan Bak!” atölyesinde çocuklar, “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” adlı sergide ilgilerini çeken bir eserden yola çıkarak, o eserin çeşitli kopya ve varyasyonlarını çizim ve şekillerle tasarlıyor. Çocukların fikir üretme süreçlerini geliştirmeyi amaçlayan atölye, 18 Aralık Pazar günü 15.00 – 17.00 saatleri arasında gerçekleşiyor.

“Fikirlerin Oyun Parkı” atölyesinde katılımcılar, ülkeler, sınırlar, göç kavramlarına dair felsefi bir keşfe çıkıyor, kendi hayalî ülkelerini neye göre seçeceklerine ve sınırlar çizip çizmeyeceklerine karar veriyor. 3 Aralık Cumartesi 11.00 – 13.00 saatleri arasında gerçekleşecek atölyede çocuklar, hep beraber çıkacakları bu düşünsel yolculukta ilginç, alışılmadık, sağlam temelli ve eğlenceli cevaplar arıyor.

“Uzay Pasaportu” atölyesinde, Filozof Thomas Hobbes’un “Doğa Durumu” fikrinden yola çıkarak insanların neden ülkeler oluşturup sınırlar çizdiğine, kendi başlarına doğada mı yoksa bir ülkenin vatandaşı olarak mı daha mutlu olabileceklerine dair felsefi bir keşfe çıkıyor. Atölye, 17 Aralık Cumartesi günü 14.00 – 16.00 saatleri arasında gerçekleşiyor.

“Gölge Oyunu”, “Balkan Çocuk Oyunları”, “Mektup Arkadaşım”, “Hammm! Isırmalık Renkler” atölyeleri katılım ücretleri 4 – 6 yaş için 45 TL.


“Müzem Elimde”, “Kağıttan Kent”, “Büyülü Işık Kutusu”, “Rüzgarlı Sayfalar”, “Bir de Bu Açıdan Bak”, “Hayalim Albümde” atölyeleri katılım ücretleri 7 – 12 yaş için 45 TL.

“Dramayla Işığın Peşinde”, “Fikirlerin Oyun Parkı” atölyeleri katılım ücretleri 7 – 9 yaş için 45 TL.

“Uzay Pasaportu” atölyesi katılım ücretleri 10 – 12 yaş için 45 TL.

10 kişilik kontenjanı bulunan atölyelerin biletleri Biletix üzerinden temin edilebilir. Atölye katılım ücretleri PERAkart Aile sahiplerine %50 indirimli.

Pera Eğitim’de yetişkinlere ve gençlere yönelik atölyeler

2 Aralık – 16 Aralık 2016

balkan ve turk ritimleri

Pera Eğitim, “Félix Ziem: Işık Denizinde Bir Gezgin” ile “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergileri kapsamında gençlere ve yetişkinlere yönelik özel atölyeler düzenliyor. Farklı yaş gruplarına hitap eden atölyeler, yorum ve yaratıcılığa dayanırken, izleyiciyle eserler arasındaki iletişimi etkin kılıyor.

Pera+, Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında yetişkinlere yönelik üç farklı atölye düzenliyor. Müzik terapisti eşliğinde gerçekleşen “Balkanlar ve Türk Ritimleri”atölyesinde katılımcılar, Balkan ve Türk ritimlerini, bedenlerini, seslerini ve farklı müzik aletlerini kullanarak deneyimliyor. 2 Aralık Cuma günü 19.30 – 21.30 saatleri arasında gerçekleşen atölye bir sergi turu ile başlıyor.

Pera+ programı kapsamında düzenlenen ikinci atölye “İplik İplik Defter“, Félix Ziem, Işık Denizinde bir Gezgin sergisinden ilham alıyor. Katılımcılar, Ziem’in eserlerinde öne çıkan günbatımı, balıkçılar, insanlar, yelkenliler ve dar sokaklar gibi figürlerden hareketle kendi güncelerini tasarlıyor.

Atölye, 9 Aralık Cuma günü 19.30 – 21.30 saatleri arasında gerçekleşiyor. 18 yaş ve üzeri katılımcılar için düzenlenen “Herkes için Felsefe”atölyesinde ise 21. yüzyılın en etkili filozoflarından Slavoj Žižek’in Paralaks kitabı ve felsefesinden yola çıkarak özne olarak başkalaşım, farklı perspektiflere sahip olmanın ihtimalleri, bakış açısı değiştirmenin mümkün olup olmadığından yola çıkan bir felsefe tartışması gerçekleştiriliyor. Atölye, 16 Aralık Cuma günü 19.30 – 21.30 saatleri arasında gerçekleşiyor.

Pera Eğitim’in 60+ programı ise yetişkinleri “Bir Avuç Alkış” atölyesine davet ediyor. Katılımcılar, Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında, Goran Djordjevic’in PM – 12 Kopya adlı eserinden hareketle kopyalama üzerinde farklı bir deneyim yaşıyor. Orijinal eseri, biçimsel özellikleriyle geometrik yansımalarla yeniden yaratıyor, orijinal eserle kopya arasındaki ilişkinin yeniden anlamlandırılması üzerine farklı bir bakış açısı geliştiriyorlar. 60+ atölyeleri sergi boyunca her Perşembe ve Cuma, 14:00 – 15:30 saatleri arasında düzenleniyor.

bizim sehrimiz 60yasustu

Pera Genç, 13 – 17 yaş grupları için mimarlıkla ilgili bir atölye düzenliyor. Gençler, “Sokak Sahnesi” adlı atölyede, sanatçı Jasmina Cibic’in eserlerinden ilham alarak şeffaf kağıtlara sokak manzaraları çizerek bunları İstanbul ve Balkanlar’ı temsil eden iki farklı yüzey şeklinde konumlandırıyor. 3 Aralık Cumartesi günü 14.00 – 16.00 saatleri arasında gerçekleşen atölye sonunda ilginç bir gölge üreticisi halini alan portatif bir sahne dekoru oluşturuluyor.

Pera Engelsiz yeni sergilerden ilham alıyor

Pera Eğitim, ayrıca Pera Engelsiz programıyla zihinsel engellilere yönelik de üç farklı atölye sunuyor. “Rengarenk İplerin Oyunu” atölyesinde katılımcılar, değişik renklerden oluşan ip yumakları ve mukavva levhadan kendi tuvallerini yapıyor, ardından üzerine sergideki eserlerin küçük boyutlarda kopyalarını yerleştirerek atölyeyi tamamlıyor.

degistokus 60yasustu

Pera Engelsiz programının ikinci atölyesi “Manzaramın İçindeki Ağaç”a katılanlar, Fransız sanatçı Félix Ziem’in eserlerinden hareketle suluboyalarla hayallerindeki renkli ağaçları boyuyor. Atölyede ıslak özel kağıtlar üzerine tuz dökerek oluşan farklı reaksiyonları gözlemleme şansları edinen katılımcılar, atölye sonunda ürettikleri eserleri yanlarında götürüyor. “Kilden Kayıklar” atölyesinde ise katılımcılar Haliç’te süzülen yelkenli ya da kayıkları kil ile üç boyutlu bir çalışma olarak tasarlıyor. Pera Engelsiz atölyeleri, sergi süresince Salı günleri 10:30 – 12:00 ve 12:30 – 14:00 saatleri arasında, Çarşamba günleri 10:30 – 12:00 ve 12:30 – 14:00 saatleri arasında gerçekleşiyor.


Pera Genç atölyeleri katılım ücretleri 13 – 17 yaş için 35 TL. Pera + atölyeleri katılım ücretleri 18+ yaş için 40 TL. 10 kişilik kontenjanı bulunan atölyelerin biletleri Biletix üzerinden temin edilebilir. Ayrıca biletler PERAkart Aile sahiplerine %50 indirimli. Pera Engelsiz etkinlikleri ücretsizdir. En fazla 10 kişilik grupların oluşması ve rezervasyon gerekmektedir. 60+ atölyesi ücretsizdir.

Nezihe Karakaya’nın Metropol Sakinleri sergisi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.