Potlaç Caddebostan Kültür Merkezi’ne taşınıyor

Potlaç Kadın El Emeği Pazarında 19 hafta boyunca satış yapan kadınlar Cadde’de dükkan açıyor. 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü’nde Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılacak açılışa tüm kadınlar davetli.

Potlaç Caddebostan Kültür Merkezi'ne taşınıyor

Kadıköy Belediyesi’nin kadın projelerinden biri olan Potlaç Ağı’ndaki kadınlar işi büyüttü. 19 Hafta boyunca Moda’da satış yapan kadınlar şimdi de Caddebostan’da dükkan açıyor.

Kızılderililerin değiş-tokuş bayramlarına verilen isim olan Potlaç; Kadıköy Belediyesinin ve Kadıköylü kadınların düzenlediği etkinlikler, toplantılar sonucunda ortaya çıkan projelerden biri. Kadınlarla yapılan toplantılar sonucunda tamamen kadınların el emeği ürünlerinden oluşan bir “Pazar” açılmasına karar verildi. Başvuru için yapılan duyuru ve çağrılar sonucunda iki yüzden fazla bireysel ve Sivil Toplum Kuruluşu (STK) başvuru oldu. Böylece toplam 40 stantla, 28 Mayıs 2016’da ilk kez açıldı.


potlaç dükkan moda kadıköy caddebostan ckm

Takı tasarımı ürünlerinden tutun da, bez bebekler, dikiş- nakış ürünleri, yağlı boya resimleri, atık malzemelerden çanta, cam ve seramik hediyelikler gibi birbirinden farklı ve güzel el emeği göz nuru ürünler hem sokağı güzelleştirdi hem de kadınlar arasındaki dayanışmayı güçlendirdi.

Mayıs ayından Ekim ayına kadar süren 19 hafta boyunca her cuma, cumartesi ve pazar günleri Moda Aile Çay Bahçesi arka tarafında kurulan pazarda proje sonunda 350 kadın, 21 kadın ve LGBTİ örgütü faydalandı.

Potlaç Caddebostan Kültür Merkezi'ne taşınıyor lgbti kadınlar

Potlaçın ilk temelinin Kadın Çalıştayı ve sonucunda çıkan yerel eşitlik eylem planına dayandırdıklarını belirten Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın ağ işleyişini ise şöyle anlattı:

“Ürün çeşitliğinin sağlanması, rekabetin asıl amacının önüne geçmemesi, farklı işleve sahip ürünlerin pazara konulması ve herkesin faydalanabilmesi için de pazar rotasyon sistemini kullandık.

Her üretici kadının pazardan en adil ve en sık biçimde faydalanması amacı ile getirilen rotasyon kuralı, başvuru yoğunluğuna göre kadınların kaç kez ürünlerini sergileyeceklerini belirledi.

Kısa vadede Kadıköy’de yaşayan ve gıda dışı üretim yapan kadınların, ürünlerini satarak gelir elde etmesini amaçlayan Potlaç Kadın Emeği Pazarı’nın uzun vadeli hedefi ise kadınlara ürün tasarımı, girişimcilik, kooperatifçilik gibi konularda Kadıköy Belediyesi olarak destek sunmak. Potlaç ağındaki kadınlar şu anda ürün geliştirme girişimcilik kooperatifleşme eğitimleri alıyor.”


kadıköy belediyesi başkan yardımcısı bahar yalçın aykurt nuhoğlu potlaç caddebostan

Sahadan dükkana

Kadıköylü kadınların, Mayıs ayında Moda’da başlayan bu Potlaç serüveni 25 Kasım itibariyle Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’deki Potlaç Dükkân’a taşınıyor.

Pazartesi hariç her gün, 10.00-21.00 saatleri arasında açık olacak Potlaç Dükkânda, Potlaç Ağı’ndaki kadınlar dükkânda nöbetleşe görev alacak.

Kadıköylü kadınlar için Potlaç Dükkâna ürün koyabilmenin ön koşulu yine, Kadıköy’de yaşıyor olmak (ikamet belgesi), ürünlerin kendi üretimi olması ve vergi muafiyeti belgesi almış olmak.

potlaç alışveriş

Dükkanın 25 Kasım’da yani Kadına Şiddetle Mücadele Günü‘nde açılmasında ise kadınların ekonomik güçlenmelerini; dayanışma ve örgütlenme deneyimlerini görünür kılmak amaçlanıyor.

Yerel yönetimlerin kadın politikalarını güçlendirmesi gerektiğini söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy Belediyesi olarak daha fazla kadına ulaşılacak proje ve çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Potlaç Dükkan Açılış Tarihi: 25 Kasım 2016 Cumartesi Saat:14.00
Yer: Caddebostan Kültür Merkezi (CKM) Giriş Katı

potlaç kadın emeği pazarı kadıköy moda yaprak butik


Editör notu: Kadınlar tarafından el emeği ile üretilen ve Potlaç’ta satışa sunulan bazı ürünleri yaprakbutik Instagram hesabından görebilirsiniz.

‘Potlaç’ Kadın Emeği Pazarı: Kadıköy Belediyesi’nden örnek proje


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.