SMS’le gündelikçi sigortalama dönemi başlıyor

Ayda 10 günden az gündelikçi çalıştıranlar abonesi oldukları GSM operatörlerinde 5510’a SMS atarak sigorta yaptıracak. Ücret daha sonra telefon faturasıyla birlikte tahsil edilecek. Uygulama yılbaşına kadar başlayacak.

SMS'le gündelikçi sigortalama dönemi başlıyor

2 büyük operatörle anlaşma imzalandı

SGK bu konuda Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ile işbirliği protokolü imzaladı. Sistem yılbaşında devreye girecek. Evinde 10 günden az sigortalı çalıştıracak kişi, bir defaya mahsus TC kimlik numarasını “5510”a SMS atarak kendisini “Çalıştıran” olarak kaydettirecek.

SMS’le gündelikçi sigortalanacak

Ardından, gündelikçi olarak çalıştıracağı kişinin TC kimlik numarası ile ayın hangi gününde çalıştıracağının bilgisini “5510”a SMS ile göndererek, gündelikçi kişinin sigorta tescil kaydını oluşturacak.


GSM operatöründen, gündelikçinin sigorta kaydının yapıldığı ve 1 lira 10 kuruş günlük sigorta primi ile 1 lira tutarındaki hizmet bedelinin telefon faturasına yansıtılacağı şeklinde SMS gelecek. Bu SMS’in onaylanmasıyla hem sigortalı tescili hem de sosyal güvenlik prim ödemesi gerçekleştirilmiş olacak.

Kâğıt form: Matbu form doldurularak SGK’ya veriliyor

Ayda 10 günden az çalıştırılan gündelikçiler halen iki yöntemle sigortalanabiliyor:

Form sosyal güvenlik merkezlerinden temin edilebildiği için bu yolla başvuru yapabilmek için sosyal güvenlik merkezlerine gidilmesi gerekiyor.

Ödemeler de bankaya giderek veya otomatik ödeme talimatıyla yapılabiliyor. Çalıştırılan her gün için 1 lira 10 kuruş prim ödeniyor.

İnternet: e-Türkiye portalına girilerek internet üzerinden başvuru yapılabiliyor. Çalıştıran, kendisinin ve işçisinin TC kimlik numarasını ve ayda kaç gün çalıştıracağını belirtiyor. Primi ise bankaya giderek veya otomatik ödeme talimatıyla yatırıyor.

10 günden fazla çalışanı sigortalamayanlara ceza

Gündelikçiyi ayda 10 günden fazla çalıştıran işverenler, sigortasını yaptırmak zorunda. İşe giriş bildirgesinin, gündelikçinin ilk işe başladığı ayın sonuna kadar SGK’ya verilmesi gerekiyor. Aksi takdirde brüt asgari ücret tutarında bin 647 lira idari para cezası söz konusu.

Şayet gündelikçinin sigortasının yaptırılmadığını SGK kendisi tespit ederse, ya da gündelikçi şikâyet ederse bin 647 liralık cezanın yanı sıra sigortasız çalıştırılan her ay için asgari ücretin 5’te 1’i (329 TL) tutarında ceza kesiliyor.

İşveren bildirgeye kendisinin ve işçisinin TC kimlik numarasını, ayda kaç gün çalıştırdıysa ücretini yazıyor ve hesaplanan primini her ay banka üzerinden SGK’ya yatırıyor.


Ücret artışı 2017’de ne kadar olacak?

Teşvik alanlar 337 lira daha az prim ödeyebiliyor

Son 6 aydır sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmayan 18-29 yaş arasındaki erkekleri veya 18 yaşından büyük kadınları çalıştıranlar iki yıl süreyle işveren primi ödemiyor. Kadın ve genç istihdamı teşvikinden yararlanmayanlar ise ödemelerini düzenli yaptıkları takdirde 5 puanlık prim indiriminden faydalanıyorlar.

Normalde bir ay gündelikçi çalıştıranların brüt asgari ücret üzerinden 568 lira prim ödemesi gerekiyor. Eğer sadece yüzde 5 prim teşvikinden yararlanılırsa aylık prim 486 liraya düşüyor.

Kadın ve genç istihdamı teşvikinden yararlanıldığında ise ödenecek prim tutarı 231 liraya kadar düşüyor ve iki yıl boyunca her ay 337 lira daha az prim ödeniyor.

Şirkette çalışan gündelikçi temizlikçiler yararlanamaz

Gündelikçiler için sağlanan haklar sadece ev hizmetlerinde çalıştırılan kişilere uygulanıyor. Ofislerde haftada bir iki gün gelip temizlik yapan gündelikçiler için bu hükümler uygulanmıyor.

Emekli gündelikçiler destek priminden muaf

Emekli aylığı almakta iken 10 günden az gündelikçi olarak çalışanlar Sosyal Güvenlik Destekleme Primi ödemesinden muaf tutuluyor. Ayda 20 gün çalışan bir gündelikçi, geri kalan 10 gün için kendi cebinden prim ödemek suretiyle isteğe bağlı sigorta yaptırabiliyor. Bunun için günlük 17.5 lira ödemesi gerekiyor

Eksik günler için isteğe bağlı sigorta

Gündelikçi kadınlar, çalışmadıkları günler için isteğe bağlı sigorta yaptırıp ödeyebilecek. Primi, asgari ücret ile asgari ücretin 7.5 katı arasında kendi belirleyecekleri tutar üzerinden ödeyecekler. Asgari ücretten ödeme yapılırsa, günlük 13 lira, 15 günlükse 145 lira prim ödemeleri gerekecek.

Yabancı gündelikçi ayda 30 günden fazla çalıştırılamıyor 

Gündelikçi olarak ayda 10 günden az çalışma hakkı sadece Türk vatandaşları için var. Gürcistan, Moldova gibi ülkelerden hasta, çocuk ve yaşlı bakımı ya da ev hizmetleri için getirilen kişilerin gündelikçi olarak çalışabilmesi için önce çalışma izni almaları gerekiyor. Bunlar 30 günden az süreyle çalıştırılamıyorlar.

İşten çıkartırken bildirge verilmeli

Gündelikçisini işten çıkartanlar, 10 gün içerisinde SGK’ya bildirmek zorunda. Aksi takdirde 165 lira para cezası ödenmesi söz konusu olabilir.


Genel sağlık sigortası gelir testi borcunda 6 milyon kişiye af


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.