TEOG sınavında stres ile başa çıkma yolları nelerdir?

Milyonlarca öğrenci geleceklerini belirleyecek önemli bir sınava giriyor. Aylar boyunca yaptıkları hazırlıkların ardından TEOG’da ter dökecek öğrenci ve veliler için uzmanlar başarı için önemli tavsiyelerde bulunuyor.

TEOG sınavında stres ile başa çıkma yolları nelerdir?

İstediği liseye girebilmek için TEOG sınavına hazırlanan öğrenciler, 2016 – 2017 eğitim öğretim yılı ilk dönem TEOG sınavına 23 – 24 Kasım’da girecek.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Polikliniğinden Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, 1 milyon 190 bin 826 öğrencinin katılacağı TEOG sınavında stres ile başa çıkma, ailelere çocuklarına doğru yaklaşım ile ilgili önemli önerilerde bulundu. Uygun, şunları söyledi:


Herkesin kaygı düzeyi aynı değil!

teog sınavı

“Her çocuk, aynı düzeyde sınav kaygısı yaşamaz. Bazı çocuklar belli etmez bazıları çok söze getirir. Eğer siz kaygılanıyorsanız tabi ki çocuğunuz da kaygılanacaktır. Kaygınızı devamlı dile getirmekten kaçının. Aile içinde ve çevrenizle konuşurken, “Sanki ben sınava gireceğim, çok heyecanlıyız, büyük gün geldi, vb.” cümlelerden kaçının.

Yapılamamış şeyleri konuşmak işe yaramıyor!

Çocuğunuza sınava dair olumsuz şeyler söylemekten kaçının. “Biraz daha çalışsaydın daha az heyecanlı olurdun” mesajını kesinlikle vermeyin. Artık sınav zamanı geldi. Yapılmamış şeyleri konuşmak işe yaramayacaktır.

Heyecanı küçümsemeyin!

Tabii ki sınavın heyecanını küçümsemek de gerçekçi olmaz. Çocuğunuzun heyecanlı olduğunu görüyorsanız heyecanlanmanın normal bir şey olduğunu ve sınav için gerekli olduğunu vurgulayın.

Ev atmosferi rutin olsun!

Sınav öncesinde evde olağanüstü davranmayın; evdeki genel atmosfer “her zamanki gibi” olmalıdır. Eğer çocuğunuzun sınav kaygısı onun günlük yaşantısını olumsuz etkiliyor ve günlük yaşam etkinliklerini yerine getirmesine engel oluyorsa bir uzmandan mutlaka destek alınız.”


Esma Uygun, öğrencilere de şu tavsiyelerde bulundu:

“Yapmam gereken nedir?”

“Yapabileceğimin en iyisini yapabilirim. İlk defa sınava girmiyorum. Şu ana kadar öğrendiğim her şeyi bu sınavda başarılı olmak için kullanabilirim.

Olabilecek en kötü şey nedir?

Dünyanın sonu değil! Bunda başarısız olmam benim tembel olduğumu göstermez. Şimdi elimden gelen ne varsa onu yapacağım.

Heyecanımı azaltmak için ne yapmalıyım?

Unutmaman gereken en önemli şey şu: Sınav için heyecan elbette gereklidir. Motivasyonumuzu ve dikkatimizi artırır.

Heyecanımı kontrol etmek için yavaş ve sakin şekilde nefes alıp vermeliyim. Dikkatim dağıldığında 1 dakika ara verebilirim. Çünkü zaman yeterli olacak.


Zamanımı alan sorularla belli bir süre uğraştıktan sonra boş bırakıp bütün soruları bitirdikten sonra tekrar dönmeliyim.”

‘TEOG’ öncesi öğrencilerin başarılarını arttıracak öneriler


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.