Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?

Vergi borcu yapılandırma için son gün yaklaşıyor. GİB yapılandırma 2016 son başvuru tarihi 25 Kasım’da doluyor! 25 Kasım öncesinde internet üzerinden yada GİB merkezlerinden yapılandırma başvuruları yapılabilir. Vergi borcunuzu internet üzerinden yapılandırabilirsiniz. İşte görüntülü adım adım anlatım.

Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?

GİB yapılandırma 2016 son başvuru tarihi 25 Kasım’da doluyor!

Başbakan Binali Yıldırım 25 Ekim olan vergi borcu yapılandırma son başvuru tarihinin 25 Kasım’a alınacağını belirtti. Başvurunuzu yaptıktan sonra evrak kaydedilecek ibaresi uzun süredir görünüyor olabilir. Bunun sebebi başvuru dilekçelerinin işleme alınmasının zaman almasıdır.

Vergi affı 2016 kapsamında vergi borcu yapılandırma başvurusu yaparak devlete olan vergi, trafik cezası ve diğer cezalarınızı taksitlendirme yaparak ödeyebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından tüm vatandaşlara tanınan bu haktan faydalanmak için son tarih 25 Kasım 2016. O güne kadar hem internetten hem de size en yakında Vergi Dairesi’ne giderek borçlarınızı yapılandırabilirsiniz.


Vergi yapılandırması hangi borçları kapsıyor? 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçları yapılandırma işleminin Gelir İdaresi Başkanlığı – GİB internet sitesinden yapılacağını belirtti. Bakan, 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6736 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” ile milyonlarca mükellefi ilgilendiren yapılandırmaların yapılacağını belirtmişti.

Yapılandırma yapabileceğiniz borçlar

30.06.2016 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme,
Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik Para Cezalarında önemli indirim,
Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %50 indirim,
Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi,
Varlık Barışı,
Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80’e varan indirim,
İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi,
Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme,
Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet,
İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma,
Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan,
Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme,
6552 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılması,
Vadesi 31.12.2011 tarihinden önce olan 50 TL ve altındaki borçların silinmesi,

gibi önemli imkanlar getirilmiştir.

Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusu Görüntülü Anlatım

Vergi borcunuzu intenetten yapılandırmak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Görüntülü anlatım sayesinde vergi affı başvuru işlemini internetten kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.

Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?

1. Aşağıdaki adrese tıklayarak Gelir İdaresi Başkanlığının sitesine (İnternet vergi dairesi) bağlanıyorsunuz. (İlk olarak http://www.gib.gov.tr/ adresine giriş yapıyorsunuz. Sonrasında, 6736 Başvuru ve Ödeme -> TC Kimlik no ile başvuru ve bilgileri girerek giriş yapıyorsunuz.)

T.C. Kimlik numaranızla başvuru yapabileceğiniz ekran 

2. Aşağıda yer alan ekran açılınca kimlik bilgilerimizi giriyoruz. Bilgiler sonrasında gelen sayfadaki bilgileri doldurarak yapılandırma işlemi için başvuruyu onaylayabilirsiniz. Son başvurunun 25 Kasım 2016 olduğunu unutmamak gerekiyor.

Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?

3. Kimlik bilgilerinizi girmenizin ardından aşağıda yer alan başvuru formu açılacak.


Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?

4. İlk olarak borcunuz MTV gibi araçla ilgili borçsa plaka bilgisini girmek durumundasınız. Eğer araç borcu değilse ödeme şekline geçiyorsunuz. Burada peşin ödeme ve taksitle ödeme seçenekleri mevcut hangi şekilde ödeme yapmak istiyorsanız seçiyorsunuz. Örnek olarak 12 taksiti seçtiğinizi düşünelim.

Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?

5. Seçtiğiniz taksit sayısının altındaki kutucuğa yazıyla ödeme şeklinizi yazıyorsunuz. “altı, dokuz” gibi.

Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?

6. Bir sonraki aşamada borçlu olduğunuz vergi dairesinin bulunduğu ili seçin. Ardından bir alttaki kutucuktan vergi dairenizi seçin. Örnek olarak İstanbul – Kadıköy vergi dairesini seçelim.

NOT: Eğer hangi vergi dairesine borçlu olduğunuzu bilmiyorsanız yazımızın alt kısmında nasıl öğrenebileceğinizi açıkladık.

UYARI: Vergi dairenizi bilseniz dahi bilmiyomuş gibi sorgulama yaparak bütün vergi borçlarınızı sorgulamanızı öneririz. Aksi takdirde farklı vergi dairelerine olan borçlarınızı gözden kaçırabilirsiniz.

 

Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?

Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?

7. Bir sonraki seçenek vergi dairesinin sizinle hangi kanalla iletişim kurmasını istediğinize ilişkin. Başvuruya ilişkin bilgilendirmeler bu kanaldan yapılacağı için bilgileri doğru girdiğinizden emin olunuz.

Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?

8. Adres, telefon ve e-posta gibi iletişim bilgilerinizi girin.

9. Eğer daha önce 6552 sayılı kanundan yararlanarak borcunuzu yapılandırdıysanız 6736 sayılı yeni kanuna göre tekrar yapılandırmanız mümkün. 6552 kapsamında yapılandırılmış borcunuz yoksa veya tekrardan yapılandırmak istemiyorsanız “Hayır“, eğer 6552 sayılı kanun kapsamında borcunuz var ve tekrardan yapılandırmak istiyorsanız “Evet” seçeneğini işaretleyiniz.
Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?
10. Buna göre dava açmaktan vazgeçiyorsunuz. Kabul etmeden işleme devam etmek mümkün değil. Eğer vergi borcu yapılandırma işlemine devam etmek ve dava açma hakkınızdan feragat etmek istiyorsanız “Evet” seçeneğini işaretleyiniz.
Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?
11. Son olarak açıklamaları okuduğunuzu belirtecek şekilde tik işaretini onayladıktan sonra, “Tamam” butonuna tıklayarak başvuru işlemimizi tamamlıyorsunuz.
Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?
12. Başvurunuzu tamamladıktan sonra ilk adımdaki adresten sisteme bağlanarak başvuru sonucuzu takip edebilirsiniz.

Borçlu Olduğunuz Vergi Dairesini Sorgulama

1. Başvuru ekranındayken çıkış yapmadan, ekranın sol üst köşesindeki ev işaretine tıklıyorsunuz.
Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?
2. Sol kısımdaki bağlantılar arasından “Borç sorgulama ve Ödeme” bağlantısına tıklıyorsunuz.
Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?
3. Açılan yeni ekranda, yine sol kısımda yer alan bağlantılardan “Genel borç sorgulama ve ödeme” seçeneğine tıklıyorsunuz.
Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?
4. Ekranın sağ kısmında T.C Kimlik numaranız ile vergi tipi seçenekleri görünecek. Buradan vergi tipini hepsi olarak seçiyorsunuz.
Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?
5. Hepsi seçeneğini seçtiğimizde aşağıdaki ekran görüntüsü gelecek. Sorgula ve Ödebutonuna tıklıyorsunuz.
Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?
6. İşte sorgula butonuna tıkladıktan sonra borç bilgileriniz açılıyor. Alt kısımda yer alan borç bilgileri kısmından vergi dairesini görebilirsiniz.
Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?
7. Son olarak vergi dairesini öğrendiğimize göre çıkış yapmadan ekranın sol üst köşesinde yer alan “6736 s.K. Kapsamındaki İşlemler” sekmesine tıklayarak, başvurunuza kaldığınız yerden devam ediyorsunuz.
Vergi borcunuzu nasıl yapılandırabilirsiniz?

Vergi borcu yapılandırma için başvuru sayfası.


Yapılandırma borcunuzu internetten ödemek için bkz.: Yapılandırma Borcu Ödeme

Devlete borçlarda zaman aşımı 5 yıl olarak belirlendi

Eğitim masrafları artacak! Eğitime ek vergi sürprizi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.