VPN nedir? Nasıl kurulur? Nasıl kullanılır?

Türkiye’de son dönemde sık sık internet erişimi engellemesi veya yavaşlaması ile karşılaşılıyor. Birçok internet kullanıcısı ise VPN yöntemini kullanarak tüm site ve uygulamalara sorunsuz girebiliyor. Peki VPN nedir ve nasıl kullanılır? En çok tercih edilen uygulamalar neler?

VPN nedir, nasıl kurulur, nasıl kullanılır?

VPN nedir?

VPN, (Virtual Private Network) Türkçe adıyla Sanal Özel Ağ’ın kısaltılmış halidir. Genelde internet yavaşladığında kullanılıyor. Farklı bir noktadaki başka bir ağdan internete bağlanmayı sağlar. Sizi farklı bir noktadan internete bağlayarak bulunduğunuz yerdeki yavaşlıktan kurtulmanızı sağlayabilir.

Nasıl kurulur?

Çeşitli program ve yazılımlar, Android ve iOS uygulama marketlerinde bulunmaktadır. ‘VPN programlarını’ indirdikten sonra basit kurulumlarını yaparak siz de farklı bir noktadan internete bağlanabilir ve bulunduğunuz bölgedeki teknik arızadan veya yavaşlıktan kurtulabilirsiniz. Tüm bu imkanlardan yararlanmak için burada yer alan ücretsiz VPN programlarını kullanabilir ve engellemelerden kurtulabilirsiniz.


Nasıl kullanılır?

İndirdiğiniz ‘VPN programını“ kurduktan sonra bağlanmak istediğiniz bölgeyi seçmeniz yeterli olacaktır. Bu sayede Türkiye’nin veya dünyanın farklı bir noktasından internete bağlanmış olacak, bölgenizdeki teknik arızadan kurtulabileceksiniz. İnternet gezinme hızınız bağlandığınız noktanın hızıyla doğrudan hızlanacaktır.

Başka hangi amaçlarla kullanılıyor?

Güvenlik şirketleri tarafından da tercih edilen bir bağlantı çeşididir. Bazı güvenlik şirketleri güvenilmeyen ağlara bağlanırken, bağlantıyı şifreleyerek karşı ağdan gelebilecek olası tehlikeleri önlemektedir. VPN ile bağlantınız şifreli olduğu için gönderdiğiniz veya aldığınız tüm veriler şifrelenir. Böylece hiç kimse sizin ne yaptığınızı göremezler.

Türkiye’deki kullanımı oranı ne?

Araştırmacılar Türkiye interneti üzerinde yaptığı araştırmalar üzerine ‘VPN kullanım’ oranını açıkladı. Ülkemizdeki kullanıcıların %58’i normalde ülkemize hizmet vermeyen eğlence sitelerine erişim için, %50’si erişimi engellenmiş siteler için, % 21’i ise internet geçmişini devlet kurumlarından saklamak için VPN ve ya Vekil Sunucu kullanıyor.


En çok tercih edilen VPN uygulamaları

ZenMate

Oldukça hızlı olan ZenMate uygulaması ücretsiz olarak deneme sürümü sunuyor. ZenMate hem internetteki sansürü ortadan kaldırıyor hem de zararlı yazılım ve reklamları otomatik olarak engelliyor.

Hotspot Security

İnternet bağlantı hızınızı bile etkilemeden güvenli şekilde bağlantıkurabileceğiniz Hotsport Security, gizliliğinizi de korumanıza yardımcı oluyor.

Hideman

Tek tuşla tüm internete erişebileceğiniz Hideman uygulaması, kullanımı kolay ana ekran widgetlarına da sahip.

Hotspot Shield


En popüler uygulamalardan olan Hotspot Shield, daha önceden masaüstünde sergilediği başarıyı, şimdi mobil cihazlara taşıyor.

Twitter, Facebook, Whatsapp neden kullanılamıyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.