ABD ile Türkiye arasında nokta restleşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD liderliğindeki koalisyon güçleri tarafından PYD ve YPG terör örgütlerine silah yardımı yapıldığını açıklamasının ardından Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında karşılıklı “nokta” polemiği yaşandı.

Erdoğan'ın koalisyon güçlerini PYD ve YPG'ye silah yardımıyla suçlamasının ardından Türkiye ile ABD arasında nokta polemiği yaşandı.

ABD Dışişleri sözcüsü “gülünç” dedi, Büyükelçi “nokta” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki uluslararası koalisyonun terör örgütü DEAŞ dahil, YPG ve PYD’ye destek verdiklerini söylemesinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner”in “Gülünç” olarak nitelendirmesinin ardından, ABD”nin Ankara Büyükelçiliği”nden de yazılı bir açıklama yapmıştı. Açıklamada “ABD hükümeti, YPG veya PKK’ya silah ya da patlayıcı sağlamamıştır, nokta” denilmişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan noktalı yanıt

Bugün Amerika’nın Ankara Büyükelçisi’nin “noktalı” mesajına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan yanıt geldi. Çavuşoğlu, PKK’nın Suriye kolu YPG’ye silah sağlamadığını savunan ABD’ye verdiği yanıtta, “Bugüne kadar ABD, YPG’ye silah vermiştir. Nokta” dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yutmayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siz terör örgütlerine silah yardımı yapıp daha sonra ‘silah değil mühimmat gönderiyoruz’ derseniz, kusura bakmayın bunu yutmayız. NATO’daki ortağınızı yoksa bu bölücü terör örgütleri mi? Bunu kabul etmemiz yutmamız mümkün değil” diye konuştu.

cumhurbaşkanı erdoğan: Teşekkür ediyorum ama yeterli değil döviz açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye olarak uzun süredir batılı ülkelere terör örgütleri arasında ayrım yapmamaları çağrısında bulunuyoruz. Buna karşılık ABD başta olmak üzere bahaneler ileri sürüp gözleri boyayıp masumları katleden örgütlere aleni destek veriyor. Bunu söyleyince beyefendiler rahatsız oluyor. Medya aracılığı ile söylemeyin diyorlar.

NATO’daki ortağınız terör örgütleri mi?

Bunu nerede konuşacağız? İkili görüşmelerde de söylüyoruz. Siz terör örgütlerine silah yardımı yapıp daha sonra ‘silah değil mühimmat gönderiyoruz’ derseniz kusura bakmayın bunu yutmayız. NATO’daki ortağınızı yoksa bu bölücü terör örgütleri mi? Bunu kabul etmemiz yutmamız mümkün değil.

Biz NATO ittifakı içinde berabersek o zaman bizim yanımızda yer alacaksınız. Ne NATO’nun ne de müttefik ülkelerin en ufak desteğini görmüyoruz. Üstelik yalan üzerine yalan. Ne diyorlar, ‘Türkiye DEAŞ’a destek veriyor.’ El insaf. DEAŞ’a en çok zayiatı veren biziz.

“ÖSO bir terör örgütü değildir”

Bu ÖSO’yu bizim içimizde bile mahfiller terör örgütü olarak niteliyor. ÖSO bir terör örgütü değildir. Ilımlı muhaliflerden oluşan bir direniş hareketidir. Biz onlara gerekli desteği veriyoruz. Onlarla birlikte hareket ediyoruz. Terör örgütleriyle ilgili bu çifte standarda NATO içinden de itirazlar yükseldiğini görüyoruz.


Biz bir şeyi özellikle söylüyoruz. Sadece ve sadece Türkiye’ye zarar veren terör örgütleri mutlaka ve mutlaka kendilerine besleyen ülkelere saldıracaklardır. Yılanla yatağa giren ısırılıp zehirlenmeyi göze alacaktır. Felaket göz göre göre yaklaşıyor. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz bir yandan da ikaz görevimizi sürdüreceğiz. Yaşadığımız dönem bir geçiş sürecidir. Bu dönemi eğilmeden atlattığımız takdirde dünyanın en üst ligi bizi bekliyor.”

“Koalisyon güçleri Fırat Kalkanı operasyonuna hava desteği vermiyor”

A Haber’e konuşan Çavuşoğlu, “Amerika’nın içinde olduğu koalisyon belli bir zamandan beri Fırat Kalkanı opeasyonumuza havadan destek vermiyor. PYD ve YPG’ye silah desteği veriyor nokta! Onlar da çok iyi biliyor. Biz de çok iyi biliyoruz. ABD, YPG’ye silah vermiştir nokta!” ifadesini kullandı.

Darbe girişiminin ardından Türkiye'de bugün son durum

Çavuşoğlu, Suriye’de ateşkesin her an olabileceğini belirterek, “Suriye’de ateşkes, her an olabilir. Yılbaşından önce biz bunu tamamlamayı düşünüyoruz. Liderler iradeyi ortaya koydu. Uzmanlarımız sürekli müzakere ediyoruz muhalefet ile Rusları bir araya getirdik. Rejimin garantisi Rusya olacak. Rejim ile aynı anlaşmayı Rusya imzalayacak Rusya bunun garantörü olacak ateşkesin ihlal edilmemesi ülke geneline yayılması için. Hangi grupların Astana’ya gideceğine Ruslar ile bu anlamda bir anlaşma yapmak üzereyiz” diye konuştu.

“Türkiye, IŞİD ile mücadele için İncirlik üssünü koalisyon güçlerine açmıştı”

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Fırat Operasyonunda Amerika Birleşik Devletleri’nin havadan ya da karadan destek vermemesine ilişkin soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, DEAŞ ile mücadele için Türkiye’nin İncirlik Üssünü açtığını hatırlattı.

Türkiye’nin DEAŞ’a karşı en güçlü olduğu yerlerden bir tanesi El Bab’da ciddi bir mücadele vermesine rağmen destek görmediğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Hadi bir gün hava muhalefeti vardı, uçamadınız. İkinci gün oldu… Ama koalisyon epeyce bir zamandan beri destek vermiyor. Burada YPG Amerikalılara baskı yapıyor. Bunu John Kerry’e söylediğim için çok net söylüyorum. Çünkü, biliyorsunuz YPG’nin amacı Afrin’e Münbiç tarafından gelip burada bir terör koridoru oluşturmaya çalışmak.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Rakka’da YPG’yi kullanmak istediğini, YPG’nin de buna karşılık “beni orada kullanmak istiyorsan El Bab operasyonunda Türkler başarılı olmamalı ve bizim oluşturmak istediğimiz koridorun önünde engel olmamalı'” dediğini söyleyen Çavuşoğlu, ABD’nin kendilerine “El Bab’a gitmeyin, yavaş gidin” dediğini, kendilerinin de “niye yavaş gidelim” diye yanıt verdiğini anlattı. Bakan Çavuşoğlu, ABD’liler ile yaptığı telefon görüşmelerinde bunun mümkün olmadığını, kendilerinin orada DEAŞ ile mücadele ettiğini ve bu mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

“Donald Trump’ın yönetimi devralmasıyla bu siyasetin gözden geçirileceğini umuyoruz”


AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay, 2016 yılının son MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada ABD’nin Suriye’deki politikalarından Türkiye’nin memnun olmadığını ifade etti. Aktay şunları söyledi: “ABD’nin DEAŞ’la doğru dürüst mücadele ettiği de söylenemez. Büyük bir devletin şanına yakıştıramıyoruz. Bu yanlıştan dönülmesini tavsiye ediyoruz. Trump’ın yönetimin devralmasından sonra bu siyasetin gözden geçirileceğini umuyoruz.”

Financial Times: Batı”nın Suriye”deki rolü azalıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.