BES: Hangi maaşa göre ne kadar kesinti yapılacak?

BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi ile 45 yaşın altındaki bütün çalışanların maaşından aylık zorunlu olarak 49 TL’den 321 TL’ye varan kesinti yapılacak. Peki BES ne zaman başlayacak? Hangi maaşa göre ne kadar kesinti yapılacak?

Hükumet, hem emeklilikte ek gelir sağlanması hem de tasarrufların artması için zorunlu ‘Bireysel Emeklilik Sistemi‘ni (BES) devreye aldı. 1 Ocak 2017’de kademeli geçişle başlayacak düzenleme, 45 yaş altındaki 14 milyon ücretli çalışanı (memur dahil) kapsıyor.

BES ile maaşınızdan ne kadar kesinti yapılacak?

Kesintiler SGK’ya ödenen kazancınıza göre olacak. Ancak maaşınız daha yüksekse kesinti de daha fazla olacak. Örnek:


  • 1300 TL asgari ücretliden aylık 49 TL kesilecek.
  • 2.000 TL aylık ücret alandan 60 TL kesilecek.
  • 2.500 TL aylık ücret alandan 75 TL kesilecek.
  • 3.000 TL aylık ücret alandan 90 TL kesilecek.
  • 4.000 TL aylık ücret alandan 120 TL kesilecek.
  • 5.000 TL aylık ücret alandan 150 TL kesilecek.
  • 6.000 TL aylık ücret alandan 180 TL kesilecek.
  • 10.000 TL ve üzeri maaşlarda ise kesinti 321 TL olacak.

Bu kesintilere ilave olarak 3 TL ile 10 TL arasında fon işletim kesintisi olacak.

BES ne zaman başlayacak? Hangi maaşa göre ne kadar kesinti yapılacak?

Mehmet Şimşek açıkladı: Kademeli geçiş olacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) otomatik katılım sürecinin daha sağlıklı, verimli ve etkin işlemesi için sisteme “kademeli geçiş” kararı aldıklarını açıkladı. Şimşek, buna ilişkin Bakanlar Kurulu kararının da imzaya açıldığını bildirdi.

Şimşek yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kalıcı zenginliği yakalaması, yatırımları artırması, cari açığı azaltması bakımından düşük olan tasarruf oranlarını daha da yükseltmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.


BES takvimi: Kademeli geçiş nasıl olacak?

  • Düzenlemeye göre ilk aşamada 1000 ve üzeri çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2017’de sisteme dahil edilecek.
  • Memurlar (genel ve özel bütçeli idareler) ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektör 1 Nisan 2017’de sisteme geçecek.
  • 100 ile 249 çalışanı olan özel sektör 1 Temmuz 2017’de sisteme dahil edilecek.
  • Mahalli idareler ve KİT’ler ise 1 Ocak 2018’den itibaren sisteme dahil olacak.
  • Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49 çalışanı olanlar, işverenler aracılığıyla 1 Temmuz 2018’den itibaren sisteme dahil edilecek.
  • 5-9 çalışanı olanlar da 1 Ocak 2019’dan itibaren sisteme girebilecek.

BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi ne zaman başlayacak? Hangi maaşa göre ne kadar kesinti yapılacak? Kademeli geçiş nasıl olacak?

“Çalışanların sistemde kalması için cömert davrandık”

Çalışanların otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilmesi ve ilgili kişilere belirli şartlar çerçevesinde plandan çıkma imkanı verilmesi esasına dayanan bu sistem ile çalışanların emeklilik döneminde refah düzeylerinin korunacağını vurgulayan Şimşek, kanuna göre işverenlerin, çalışanlarını belirledikleri emeklilik şirketinin planına dahil edeceğini söyledi. Çalışanlar tarafından ödenecek katkı payı tutarının, prime esas kazancın yüzde 3’üne karşılık gelen tutar olacağını belirten Şimşek, “İsteğe göre artırılabilecek söz konusu tutar, çalışana ödenecek ücretten işverence kesilerek işverenin sözleşme imzaladığı emeklilik şirketine aktarılacak ve katkı payları çalışanın seçtiği fonlarda yatırıma yönlendirilecek.” dedi.

Katkı payına yüzde 25 devlet teşviki

Şimşek, çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına, BES ile aynı koşullara tabi olarak yüzde 25 devlet katkısı teşviki verileceğine işaret ederek, iki aylık cayma süresi sonrasında sistemde devam eden çalışanlara da ek olarak bin lira tutarında devlet katkısı sağlanacağını söyledi. Ayrıca, emeklilik halinde, hesabındaki birikimi yıllık gelir sigortası ile almayı tercih eden çalışana birikiminin yüzde ‘i ilave devlet katkısı teşviki verileceğini anlatan Şimşek, “İşçi ve kamu görevlisi olarak çalıştırılmak üzere işe başlatılan 45 yaşını doldurmamış olan çalışanlar tedricen dahil edilecektir. Bununla birlikte, kamu görevlisi ve işçi olarak istihdam edilen 45 yaşını doldurmamış mevcut çalışanlar da aynı şekilde otomatik katılım aracılığıyla bireysel emeklilik sistemine dahil olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Hükumet olarak çalışanların söz konusu sistemde kalması için son derece cömert davrandıklarını, önemli teşvikler sunduklarını dile getiren Şimşek, “Çalışanlarımız sistemden çıkmayarak, bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmelidir.” diye konuştu.

BES’ten çıkmak isteğe bağlı olacak

Çalışanlar, işverenleri tarafından otomatik olarak sisteme dahil edilecek. Sistemde kalıp kalmamak çalışanın inisiyatifinde. Dileyen çalışan 2 ay içinde sistemden çıkabilecek. Cayma hakkını kullanmayanlar, ödeme zorluğu çekiyorsa hesabı dondurabilecek. En çok merak edilen konu ise BES için maaştan kesilecek tutar.

Prime esas kazanç durumuna göre aylık kesinti yapılacak


Aylık kesinti ‘prime esas kazanca’ göre yapacak. Bu ne demek? Sizin SGK’ya bildirilen kazancınız demek. Bunun içinde ücret, prim, ikramiye gibi ödemeler ile özel sağlık sigortasına ödenen tutarlar yer alıyor. Asgari ücretle çalışıyorsanız, maaşınızdan aylık 49 lira, yıllık 593 lira kesilecek. Kazanç arttıkça kesinti de artacak. Her ay 49-321 lira arasında kesinti yapılacak.

Bu bankalardan kredi çektiyseniz 115 bin lira tazminat alabileceksiniz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.