Chai Tea Latte: Kış akşamlarının baharatlı çayı nasıl yapılır?

Chai Tea Latte nasıl hazırlanır? Sağlığa faydaları neler? İçinde çeşitli baharatlar, süt ve siyah çay bulunan Chai Tea Latte nasıl yapılır?

Chai tea nasıl hazırlanır? Sağlığa faydaları neler? Kış akşamlarının vazgeçilmez baharatlı çayı: Chai Tea Latte...

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte güneş ışınlarından yararlanma süresi kısalır, iş temposu yoğunlaşır, evde geçirilen zaman uzar ve hastalılara yakalanma riski artar. İşte size kış akşamları içinizi ısıtacak Chai Tea ve sağlığa yararları…

İçinde neler var?

Kökeni Tayland ve Hindistan’a uzanan Chai tea, efsaneye göre kralın şifalı içecek yapılmasını istemesi üzerine ortaya çıkmış. Sanskritçe dilinde ‘yaşam bilimi’ anlamına gelen Ayurveda Hintlilerin antik sağlık sistemidir. Ayurvedik çaylardan biridir. Tarçın, zencefil, karanfil, kakule, muskat gibi baharatlar bu sağlık sisteminin temel parçalarındandır. Bu çaya aroma ve süt eklenince de tekerleme gibi adı olan Chai tea latte ortaya çıkıyor.


Chai Tea Latte'nin sağlığa faydaları neler?

Chai Tea Latte’nin sağlığa faydaları neler?

Chai Tea Latte’nin içinde baharatlar, süt ve siyah çay bulunur. Süt, düşük glisemik indeksli olduğu için yavaş emilir. Böylece kan şekeri dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Kazein ve whey protein içermesi nedeniyle kas metabolizması ve protein sentezini sağlayan dallı zincirli aminoasitleri içerir. Bu nedenle spor yapanlar için oldukça sağlıklı ara öğün seçeneğidir. İçindeki baharatların ise lezzet vermelerinin dışında sağlığa yararları vardır. Tarçın ve zencefil soğuk algınlığından korumada etkilidir. Karanfilin antiviral ve antibakteriyel özelliği vardır.

Kilo kontrolü için kremalı ve şuruplu kahveler yerine şekersiz tercih edebilirsiniz. Lezzetlendirmek için de baharatları kullanabilirsiniz. Laktoz intoleransı olan kişiler laktozsuz süt tercih etmeye dikkat etmelidir. Tüketileceği zaman da kalori içeriğine göre short veya tall boyu tercih edilmelidir.


Chai Tea Latte değişim listesi:

  • Short Yağsız Süt 103 kcal = ½ su bardağı süt + 1 porsiyon meyve
  • Tall Yağsız Süt 154 kcal = 1 su bardağı süt + 1 porsiyon meyve
  • Tall Yağlı Süt 194 kcal = 1 su bardağı süt + 1,5 porsiyon meyve

Sonuç olarak beslenmenin fizyolojik etkileri dışında kültürel, sosyal, politik ve ekonomik gibi çeşitli alanlara da etkisi bulunmaktadır. Daha kaliteli yaşamak, sağlığımızı korumak için  yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Bunun için de yasaklarla dolu bir beslenme programı yerine tüm besin ögelerinden porsiyon ölçülerine dikkat ederek tüketmek gerekir.

Chai Tea Latte yapmak için gerekli malzemeler

Chai Tea Latte yapmak için gerekli malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 2 yemek kaşığı iri yapraklı siyah çay
  • 1 adet kakule
  • 2 adet karanfil
  • 1 adet yıldız anason
  • 1/2 çay kaşığı toz tarçın
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1/4 çay kaşığı karabiber

Pişirme önerisi: Baharatlar ve normal çay karışımı yerine hazır satılan chai poşet çaylarını kullanabilirsiniz. Servisi esnasında çaya çırpılmış krema ekleyebilirsiniz.

Chai Tea Latte nasıl yapılır?

Chai Tea Latte nasıl yapılır?


Kapaklı çay süzgecine aldığınız iri yapraklı siyah çayı kaynar suda 2-3 dakika kadar demleyin.
Demlenen çayı küçük bir sütlüğe aktarın. Soğuk süt ile birlikte kaynamaya bırakın. Kakulenin iç kısmında yer alan tohumlarını çıkartın. Karanfil, yıldız anason, toz tarçın, zencefil ve karabiber ile birlikte kaynamakta olan süte ekleyin. 2-3 dakika daha kaynatın. Baharatların aromasının geçtiği köpük köpük olan sıcak içeceği bir süzgeç yardımıyla süzün.
Arzuya göre toz tarçın ilavesiyle servis edip, sevdiklerinizle paylaşın.

Hangi bitki çayı hangi hastalığa iyi gelir?


Perihan Kılıç
Perihan Kılıç; 1992 yılında İstanbul’da doğdu. 2011 yılında Vefa Anadolu Lisesi’nden; 2015 yılında İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. Perihan Kılıç; Taksim ve Etiler’de bireysel ve kurumsal beslenme danışmanlığı hizmeti ve Momentum Pilates’te sporcu beslenmesi ve sağlıklı zayıflama konularında bireysel danışmanlık hizmeti vermeye devam etmektedir. Online Diyet Bölümü koordinatörlüğünü yapmaktadır.