Devlet Bahçeli ve Binali Yıldırım başkanlık sisteminde anlaştı

Devlet Bahçeli ve Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’ndeki toplantıda, cumhurbaşkanı yetkilerini kapsayan anayasa değişikliği konusunu anlaştı. Anayasa değişikliği teklifi haftaya Meclis’e sunulacak. Yaz başında referandum var!

Devlet Bahçeli ve Binali Yıldırım başkanlık sisteminde anlaştı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü’ne geldi. Saat 14:00’de başlayan görüşmede, Anayasa değişikliği müzakereleri konusunda iki parti arasındaki son pürüzler değerlendirildi. Görüşme sonrası Başbakan ve MHP lideri ortak açıklama yaptı.

Açıklamadan satır başları:

MHP lideri Devlet Bahçeli: Bugünkü görüşmemiz olumlu geçmiştir. İnşallah çok kısa bir süre içinde TBMM’ye bir metin sunulacaktır. Meclis’e sunulmuş olacak metin Meclis’in değerlendrirmesi sonucunda hayırlı sonuçlar vereceğine inanıyorum.


Binali Yıldırım: Anayasada sınırlı bir değişiklik yapılması konusu gündemimizdedir. Bu konuda MHP ile çalışmalarımız belirli bir olgunluğa erişmiştir. Önümüzdeki hafta AK Parti olarak anayasa değişikliği teklifimizi TBMM’ye sunmuş olacağız. Meclis’ten yüzde 30’la geçmesi gerekiyor ki referanduma gidelim. Umarım hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz. Ülkenin gündeminin sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyoruz. Cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesi anayasaya girmiş, ondan sonraki seçimlerde de Erdoğan halk tarafından seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmuştur.


Cumhurbaşkanlığı sistemi taslağı: İşte o 15 madde

Soru – cevap

Başbakan Yıldırım, ‘Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilecek mi sorusuna’, ”Bu değişiklikte cumhurbaşkanının eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecektir. Yapılan en önemli değişiklik budur. Hepsi bu” yanıtını verdi.

Başbakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:


“AK Parti imzasıyla bu teklif sunulacak. Bu metin MHP ile uzlaştığımız metin olacak. Dolayısıyla Meclis görüşmelerinde gündeme gelecek. 1-2 gün içerisinde maddeleri arkadaşlarımız bizim bakış açımızı dikkate alarak tamamlamış olacak. Yeni getirilecek teklifte Cumhurbaşkanı’nın partisi ile ilişiği devam edecek. Seçim Kanunu’nun Anayasa’da yeri yok. Gizli saklı bir şey olmaz. Her şey milletimizin gözü önünde, aleni şekilde olacaktır. Yapılacak değişikliklerin asıl amacı istikrarın devamı. Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra, 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra 60 günlük süreç daha ilave edebilirsiniz. Yazın başında böyle bir durum olabilir. Seçim diye bir şey sözkonusu değil. Gündemde seçim yok. Vatandaş işine gücüne bakacak. Seçimle vatandaşımızın vaktini ve parasını israf etmememiz gerek.”

Cumhurbaşkanlığı sistemi taslağı: İşte o 15 madde


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.