Dünya haritası ile ülkelerin ‘en’leri

Rwanda’nın dünyadaki meclisler arasında en fazla kadın parlementer üyesi bulundurduğunu biliyor muydunuz? Ya da hiçbir ülkede Norveç kadar pizza tüketilmediğini? David McCandless kendi açtığı bir internet sitesi ile dünya ülkelerinin enlerini bir araya getirmiş. Eminiz ki birçoğunuzu şaşırtan gerçeklere ulaşacaksınız.

Dünya haritası ile ülkelerin 'en'leriBu bilgiler veri gazetecisi ve tasarımcısı olan David McCandless tarafından Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve diğer kaynaklardan yararlanarak oluşturulmuş. Daha sonra bu veriler 9 kategoriye ayrılmış. Hammadde, psikoloji, ekoloji, gastronomi, ekonomi, moda, insanlık, teknoloji ve müstehcenlik. Çok küçük olan ülkeler dışında her kategoriye birçok ülke atanmış. Bu değerler daha çok kişi başına ya da nüfusun yüzdesi temel alınarak hazırlanmış. Peki bunlar içinde sizi en çok şaşırtan hangisi?

İşte kıtalara göre dünyanın “en”leri

1- Kuzey Amerika

Kuzey Amerika’daki ülkelere göz atmak gerekirse en ucuz petrolün Venezuela‘da olduğu haritada göze çarpmakta. Bunun yanı sıra en fazla mutluluk oranının en fazla olduğu ülke Kolombiya iken en az polisin bulunduğu ülke ise El Salvador.


Bunun yanı sıra kanserde gerçekten büyük başarılara imza atmış olan Küba‘daki doktorlar, burada ön plana çıkarılmış. Meksika limonları ile ünlenirken Guatemala ise kakulesi ile yer almış.

2- Güney Amerika

Güney Amerika incelenecek olunursa Brezilya şekeri ile dünya haritasında ön plana çıkarılmış, Peru ise kokain oranıyla. Arjantin en fazla at eti tüketilen yer iken Uruguay ise çiftlik alanlarının dünyada en fazla bulunan ülkesi. En pozitif insanların Paraguay‘da olduğu belirtilmiş. En fazla bakır rezervlerinin bulunduğu ülke ise Şili.


3- Avrupa

Avrupa’da ise en fazla LGBT’li bireyin olduğu ülke olarak İspanya bu dünya haritasında yer almış. Viskinin en çok tüketildiği ülke Fransa olarak gösterilmiş. En fazla pizza tüketicilerinin olduğu ülke Norveç ve en fazla alkol tüketen ülke Beyaz Rusya olarak yer edinmiş haritada. Homofobinin en fazla olduğu ülke Gürcistan iken, Türkiye; Twitter sansürünün en fazla uygulandığı ülke olarak yabancı basında fazlasıyla yer edinmiş.

4- Asya

Burada en fazla dikkatimi çeken şeyler, Tayland‘ın pirincin en fazla tüketildiği yer olarak yer alması ve zeytinyağının en fazla bulunduğu ülke olarak haritada Irak‘ın gösterilmesidir. En şişman kadınlar da Mısır‘da bulunuyormuş. Filipinler ise en fazla sosyal medya kullanan ülke olarak dünya haritasının bu kısmında yer almış. Hindistan, en fazla muz üretilen ülke olarak gösterilmiş; belgesellerdeki maymunlar işlerini biliyorlar demek ki. En sağlıklı insanlar ise Singapur‘daymış.

5- Afrika

Burada sizin de fark ettiğiniz gibi en fazla ölümün olduğu yer Güney Afrika, HIV’in kasıp kavurduğu ülke küçük bir Afrika ülkesi olan Svaziland, çocuk ölümlerinin en fazla olduğu ülke Angola olarak yer almış. Kenya en fazla siyah çay üreten ülke olarak bu dünya haritasında yer almış. Bence en acı olan Somali‘nin bu haritada kadınların en fazla genital sakatlanmaya maruz kaldığının gösterilmiş olması… Biliyorsunuz ki bazı Afrika ve Asya ülkelerinde kadınlar da sünnet edilmekte, o ya da bu şekilde yaralar, darbedeler almaktadırlar.


Umarım siyah işaretli yerlerin sayısı azalır da her şey daha güzel olur. Güzel ve neşeli günlere…

Norveç: Fiyortların içinde bir refah ülkesi


Pelin Güloğlu
Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik mezunu genç bir diyetisyen. Bunun yanı sıra Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi görmekte. İlgi alanları başta kültür-sanat olmak üzere; çevre ve sağlık, insan psikolojisi ve sosyoloji; sürdürülebilir yaşam ve yeşilin her tonu. Şu an belli başlı dergilerde yazarlık; amatör olarak fotoğrafçılık yapmakta ve kendini diksiyon konusunda geliştirmeye çalışmaktadır.