Engelsiz Yaşam Fuarı EYAFEXPO, 9. yılında yine engelli ve yaşlı bireyler ile aileleri için sağlık, teknoloji ve konforu bir arada sunarak beğeni topladı.
İstanbul’da 4 gün boyunca şirketleri ve ziyaretçileri buluşturan organizasyonda bu konuda başarı gösteren şirketlere ödüller verildi, engelli kişilere yönelik iş imkanları sunuldu ve heyecan veren ürünler tanıtıldı. Medyadan büyük ilgi gören fuarda, ziyaretçilerin birbirleriyle tanışıp çözüm önerileri sunarken, son derece moralli oldukları görüldü. Türk Telekom’un yardımcı uygulamaları ile fuarı rahatça gezen engelli bireyler, yeni tanıştıkları ürünleri satın alır ya da heyecanla denerken, teknolojinin kendilerine umut verdiğini vurguladılar.
Bu yıl 9. kez düzenlenen Engelsiz Yaşam Fuarı EYAFEXPO, 4 Aralık Pazar akşamı sona erdi. Engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri aynı çatı altında toplayan fuarda, özellikle son teknoloji ürünler ilgi gördü.
Yaşamı kolaylaştıran, bakıma muhtaç kişilere özgürlük sunan pek çok yeni ürün ve cihaz arasında ülkemizde ilk kez tanıtılan Re-walk, tekerlekli sandalye olabilen araç koltuğu ve görme engellilere güvenlik avantajı sunan tablete ilgi büyüktü.
İş dünyasından yöneticilerin ve Bakan düzeyinde yetkililerin de ziyaret ettiği fuarı 4 günde yaklaşık 16 bin kişi gezdi. Toplam nüfusun yüzde 12’si engelli kişilerden oluşan ülkemizde, çoğunluğunu yaşlı ve engelli kişiler ile ailelerinin oluşturduğu fuar katılımcıları, organizasyon sayesinde yaşamı kolaylaştıran en yeni ürünleri bir arada görme fırsatını buldular.
İş imkanları da sunuldu
Heyecan verici yeni teknolojik cihazlar ve gıdadan ev dekorasyonuna uzanan yüzlerce ürün grubunun yanı sıra engelli bireyler ile şirketleri buluşturan kariyer fırsatları da sunan Engelsiz Yaşam Fuarı EYAFEXPO, 9. yılında pek çok ailenin ajandasına işaretlediği, beklenen bir organizasyon olarak başarısını kanıtladı. Bu yıl 1 Aralık’ta kapılarını açan fuar, bu alanda Türkiye’nin ilk ve tek organizasyonu olma özelliğini taşıyor.
Ödüller ilk gün sahiplerini buldu
Fuarın ilk gününde Körleri Eğitim ve Kalkındırma Derneği tarafından “2016 Engelli Dostları Ödül Töreni” gerçekleştirildi. Engellilerin toplu ulaşımda eşit haklara sahip olması için özel minibüs modelleri üreten Karsan’ın sponsorluğunda gerçekleştirilen törende, duyarlılığı ve hizmetleriyle öne çıkan şahıs, kurum ve şirketlere ödülleri verildi. Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere, engelli dostu belediyecilik örneği sergileyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, engelli dostu toplu taşıma üreticisi Karsan Otomotiv, sanatçı Barbaros Uzunöner ve Modern Sanat Müzesi ödülle onurlandırılırken; Türk Telekom, Şekerbank, Ziylan Group ve Acun Medya da ödül alan şirketler arasındaydı.
Medya ileri teknoloji ürünlerini sevdi
Görsel ve yazılı medyanın büyük ilgi gösterdiği EYAFEXPO’da, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin ihtiyaç duyduğu tüm ürünler bir arada sunuldu. Engelli bireylerin yaşam kalitesini yükselten ileri teknoloji ürünlerin ve tıbbi cihazların tanıtıldığı stantlarda görmeyenlere özel android telefon, oy kullanma makinesi ve araç sürüş kitleri, öne çıkan yenilikler arasında yer aldı.
Times Dergisi’ne haber olan ve 2013 yılının ilk 25 icadı arasında gösterilen ReWalk, fuarın ilk gününde dikkatleri üzerine topladı. Robotik bir iskelet sistemi olan cihaz, felçli hastaları ayağa kaldırması nedeniyle önem taşıyor. Bacaklardaki doğal yürüyüş şeklini taklit ederek bağımsız ve kontrollü yürüyüş sağlayan teknoloji, tekerlekli sandalyeye bağlı kişiler için bir umut.
Sağlıklı bir insan seri adımlarla saatte yaklaşık 5,6 km. hızla yürüyebilirken ReWalk kullanan bir hasta da 2,6 km. hıza ulaşabiliyor. Yeniden yürüyebilmek birçok sağlık sorununu hafifletmesinin yanı sıra insanlara aşağıdan değil göz hizasından bakabilme fırsatı verdiği için de çok değerli. Bu nedenle ürün, ziyaretçilerden ve medyadan büyük ilgi gördü.
Fuarda ürünleri deneyerek yaşamlarını daha konforlu sürdürmek isteyen engelli bireylerin birbirleriyle ve medya mensupları ile buluşması, etkileyici görüntülere sahne oldu. İstanbul Engelsiz Yaşam Fuarı’nda Türkiye’de ilk kez görücüye çıkan giyilebilir robotik cihazı deneyen Erdem Arslantaş, basın mensupları ile konuşurken, duygularını samimiyetle ifade etti.
Bundan 4 yıl önce geçirdiği trafik kazasında yürüme yetisi kaybeden Arslantaş, kameralara gülümserken “Çok heyecanlıyım. Tek yapmak istediğim şey durmadan yürümek” dediğinde stanttaki herkes onun kadar heyecanlandı. Re-walk bacaklarında tam ya da kısmi felç olan hastaların yürümesini için umut olurken, görme engelliler için tasarlanan teknolojik tablet de aileleri mutlu etti.
Görme engelliler için tablet
Özellikle acil durumlarda aynı anda kayıtlı 10 kişiyi birden arayabilme özelliği ile daha güvenli bir yaşam sunan tablet, engelli bireylerin iş ve günlük yaşamlarında daha aktif olmalarına imkan veriyor. Aynı şekilde arabadan çıkartıldığında tekerlekli sandalye olarak kullanılabilen araç koltuğu da mobilite açısından beğeni ile karşılandı.
Türk Telekom, Karsangibi kendi alanında öncü şirketlerin katılımıyla hem bilgi alışverişi hem de duygusal anlara ev sahipliği yapan Engelsiz Yaşam Fuarı’nda şirketler de sektördeki diğer yeniliklerden haberdar olma şansını yakaladılar.
Uygulamalar ve tercümanlar yardımıyla fuarı rahatça gezdiler
Türk Telekom’un engellilere özel sunduğu ürün ve hizmetleri tanıttığı organizasyonda şirketin görme engelliler için geliştirdiği Sesli Adımlar uygulaması da kullanıma sunuldu. Böylelikle görme engelliler Türkiye’de ilk defa cep telefonları üzerinden aldıkları sesli betimleme yardımıyla fuarda rahatlıkla gezme şansını yakaladılar. İşitme engellilere yardımcı olmak için fuarda Türk Telekom çalışanı olan işaret dili tercümanlarını hazır bulunduran Türk Telekom, hem yeni uygulamalarını tanıttı hem de engelliler ve ailelerinin övgüsünü kazandı.