Cumhurbaşkanlığı, 15 Temmuz darbe girişimini anlatmak için, “10 Soruda 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Fethullahçı Terör Örgütü” isimli broşürde The Following dizisini önerdi.
Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan broşür 42 sayfadan oluşuyor. Cumhurbaşkanlığı broşürde FETÖ’yü anlamak isteyenlere The Following dizisini izlemelerini önerdi. Dizi bir edebiyat profesörünün kendi hastalıklı yapısı nedeniyle insanları bir suç makinesine dönüştürmesinin hikayesini anlatıyor.
Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre; broşürde anlatılana göre darbeye giden süreç MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrıldığı 7 Şubat 2012’de başladı. Bu operasyonla Kürt meselesinde çözümü sabote etmeyi ve MİT’i ele geçirmeyi hedeflediği iddia edilen FETÖ’nün 2005 yılından sonraki çalışmalarına broşürde yer verildi.
‘Tasfiye Şemdinli olayları ile başladı’
Broşüre göre ordudaki tasfiye süreci 2005 Kasım ayında Şemdinli Olayları ile başladı. Rahip Santora cinayeti, Danıştay saldırısı, Hrant Dink cinayeti Zirve Yayınevi katliamı, Ergenekon operasyonları, Balyoz Davası, Askeri Casusluk Davası ordudaki tasfiye ve ele geçirme süreçlerinin parçalarıydı.
Broşürde Şike Davası da Fenerbahçe üzerinden futbol dünyasını ele geçirme girişimi olarak nitelendirildi. HSYK seçimleri yargıyı ele geçirme, Oda TV Davası muhalifleri susturma, Gezi eylemleri hükümeti devirme girişimleri olarak ele alınırken 17-25 Aralık süreci, “örgütün yargı ve polis içinde kurduğu vesayetle hükumeti devirme girişimi” olarak nitelendirildi. 15 Temmuz Darbe Girişimi için de “hükumeti devirme planının son perdesi” denildi.
‘FETÖ, silahlı bir kült örgüt’
Darbenin FETÖ tarafından yapıldığına dair sanık ifadeleri, Whatsapp yazışmaları ve sosyal paylaşım sitelerinden mesajların kanıt olarak sunulduğu broşürde “FETÖ nasıl bir örgüt?” sorusuna da yanıt verildi.
Broşürde şöyle denildi:
“Emekli imam olan Fethullah Gülen’in direktifleri doğrultusunda bir araya gelen fanatik insanların oluşturduğu silahlı bir kült örgütüdür. Amacı Türkiye Cumhurriyeti’nin anayasal düzenini bozarak, Gülen’in ruhani lideri olacağı bir rejim kurmaktır. FETÖ mensupları Gülen’i mehdi olarak kabul etmekte ve talimatlarını eksiksiz yerine getirmekle yükümlü olduklarına inanmaktadır. Olduğundan farklı görünmek anlamına gelen takiye kavramı, FETÖ’nün gizlenmek için kullandığı temel stratejilerden biridir. FETÖ mensupları kendi kimliklerini gizlemekte, kod isimler kullanmakta ve hatta bazıları bilerek liberal, solcu dinsiz görüntüsü vermektedir. Her ne kadar FETÖ uluslararası anlamda ılımlı İslam’ı temsil eden bir yapı görüntüsü vermeye çalışşsa da örgüt ciddi insan hakları ihlallerine dahil olmuş ve şiddet kullanmaktan çekinmemiştir.”
The Following dizisi konusu ne?
Yabancı dizi sitelerinde ‘gizem, dram ve suç’ kategorinde gösterilen Amerikan yapımı The Following Ocak 2013 tarihinde Fox Broadcasting Company’de yayınlandı. 3 sezon yayınlanan The Following dizisinin konusu şöyle:
“Ünlü seri katil Joe Carroll (James Purefoy) ölüm hücresinden kaçar ve yeni bir çılgınlığa soyunur. Bunun üzerine FBI, eski ajan Ryan Hardy’i (Kevin Bacon) davaya danışmanlık yapması için departmana geri çağırır. Artık göz önünde olmayan Hardy, edebiyat öğretmenliği yaptığı Virginia Üniversitesi’nin kampüsünde 14 kız öğrenciyi öldüren Carroll’ın dokuz yıl önce yakalanıp hapse atılmasından sorumludur. Hardy, Carroll’la ilgili her şeyi bilmektedir. Belki psikolojik ve entelektüel anlamda tek dengidir. Ancak yıllar önce Carroll davasını çözen Ryan Hardy artık farklı bir adamdır.
Bu seri katili yakalamak için harcadığı süre boyunca hem fiziksel hem de zihinsel olarak yaralanmış olan Hardy sahadan ayrılalı uzun zaman olmuştur. Bu soruşturma Hardy’nin kurtuluşudur, harekete geçme çağrısıdır.
İlk broşür
15 Temmuz darbe girişiminden sonra Ağustos (2016) ayında FETÖ’nün darbe girişimini uluslararası kamuoyuna anlatmak için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından aşağıdaki broşür hazırlanmıştı. İngilizce ve Türkçe hazırlanan broşürler yurtdışındaki gümrük müşavirlikleri ve ataşelikler tarafından tüm iş ve bürokrasi çevrelerine dağıtılmıştı.
1. Türkiye’de meydana gelen darbe girişimini kimler hangi amaçla gerçekleştirmiştir?
– Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu bir grup asker, 15 Temmuz 2016’da hükümetimize ve yüce milletimize karşı hain bir darbe girişiminde bulunmuştur.
Darbe teşebbüsünün arkasında Fethullah Gülen ve ona bağlı unsurlar olduğunda hiçbir kuşkumuz yoktur. Etrafındaki zümre tarafından ‘Mehdi’ olduğuna inanılan bu kişi halen ABD’de yaşamaktadır. ABD makamlarından iade talebinde bulunmaktayız.
2. FETÖ terör örgütünün tarihçesi nedir?
FETÖ olarak bilinen oluşum, 1960’lı yılların ortalarından itibaren öncelikle Türkiye’de, arkasından da 1990’lı yıllardan itibaren dünyanın 100’ü aşkın ülkesinde faaliyet gösteren bir terörist oluşumdur. Bu oluşum, kendilerine İslam dinini referans aldıkları iddiasında olan El-Kaide, IŞİD vb. diğer terör örgütlerinden farksız değildir.
3. FETÖ’nün yasadışı amaçları ne zaman fark edilmiştir?
Uzunca bir süredir bu tehlikenin farkındaydık. Türkiye’deki FETÖ yapılanmasına karşı gerekli tedbirler alınıyordu. Darbe teşebbüsü bu yapının Türkiye’de tutunabilmek için başvurduğu son ve en canice adım oldu.
4. Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasını sağlayan unsurlar nelerdir?
Bu kalkışmayı sivil vatandaşlar, vatanperver polisi ve askeriyle birlikte önlemişlerdir.
Türk milleti, sokaklara dökülüp darbeye karşı direnişini sürdürerek tarihi bir dayanışma örneği sergilemiştir. Siyasi partiler ve medya da başarılı bir sınav vermiştir.
5. Türk halkının ‘demokrasi nöbeti’ tutmalarını nasıl değerlendirmek gerekir?
Halkımız sandıklara yansımış olan özgür iradesine sahip çıktığını taraflı-tarafsız herkese ilan etmekte ve bu iradeyi şu ya da bu şekilde kesintiye uğratmayı amaçlayan her türlü teşebbüse karşı da kararlılıkla mücadele edeceğini haykırmaktadır.
6. OHAL kararını nasıl değerlendirmek gerekir?
OHAL ilanı ve bu süreçte kabul edilen KHK’nin amacı, devletin kurumlarını FETÖ mensuplarından arındırarak hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan haklarını korumak olup, kararname ile halkın hak ve özgürlüklerine herhangi bir sınırlandırma getirilmemiştir.
7. Darbe girişimi sonrası ekonomik hayatta değişiklikler oldu mu?
Ülkemizin sosyal ve ekonomik hayatında olumsuz bir gelişme beklenmemektedir.
8. Türkiye’nin temel makroekonomik göstergelerinde negatif yönde kapsamlı bir kötüleşme hissedildi mi?
Ülkemizde piyasa ekonomisi bütün kurum ve kuruluşlarıyla sorunsuz bir şekilde işlemeye ve Türk finansal varlıkları sağlıklı bir şekilde işlem görmeye devam etmektedir.
Türkiye’nin ekonomik politikalarında bir değişikliğe gitmesi beklenmemektedir.
9. Kamu hizmetlerinde herhangi bir aksama ya da kısıtlama yaşanmakta mıdır?
Uygulanacak güvenlik önlemleri, Türk vatandaşlarının gündelik yaşamlarını, ülkemize seyahat edecek ziyaretçilerin seyahatlerini ve tatillerini hiçbir şekilde etkilemeyecek olup, uluslararası turizm hareketlerine ve havayolu trafiğine ilişkin herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Misafirlerimizin tatillerini güvenli bir biçimde geçirebilmelerine ilişkin olumsuz bir durum söz konusu değildir.
10. Türkiye’de yatırım yapmak için darbe girişimi sonrasında kısıtlayıcı önlemler alındı mı?
İkili ekonomik ve ticari ilişkilerimizin ileri götürülmesi bağlamında mevcut ikili ve bölgesel mekanizmalar ile çatı kuruluşları tarafından yürütülen İş Konseyi, İş Forumu gibi çalışmalar hız kesmeden sürdürülmektedir.