Genco Erkal: Bir Delinin Hatıra Defteri

Bir delinin değil, adım adım deliliğe giden, yaşadığı gerçeklerle baş edemeyen bir adamın hatıra defteri… Genco Erkal, 50 yıl sonra 77 yaşındayken kendisiyle özdeşleşen ve efsaneleşen oyunu yeniden sahneliyor!

Genco Erkal: Bir Delinin Hatıra Defteri

Genco Erkal, 77 yaşında 27’lik performansıyla tekrar sahnede

“Bir Delinin Hatıra Defteri” isimli oyunu İlk kez 27 yaşındayken sahneleyen Genco Erkal, 50 yıl sonra 77 yaşındayken kendisiyle özdeşleşen oyunu yeniden sahneliyor!

Genco Erkal’ın, ilk kez 1965 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu’nda sahnelediği, daha sonra 1969 ve 1992 yıllarında değişik yorumlarla iki kez daha yönetip, oynadığı Nikolay Gogol imzalı oyun, Meddah geleneği haricindeki Türkiye’de oynanan ilk tek kişilik oyun olarak da tarihe geçti.


Usta oyuncuya bir çok ödül de getiren “Bir Delinin Hatıra Defteri”, Erkal’ın ilk oynayışının 50. yılına özel günümüze ışık tutan göndermelerle, yeniden tiyatro severlerin karşısında.

Geçen hafta Haber Türk’ten Ece Saruhan’a verdiği röportajında, “20’li, 30’lu yaşlarda hissediyorum. Sahnede de öyle görüyorum kendimi. Bundan dolayı da hiçbir şeyden geri kalmıyorum, sahnede bütün hareketleri yapıyorum” diyen Genco Erkal’ın muhteşem enerjisi ve olağanüstü yeteneğini izlemeden olmaz.

Nikolay Gogol’un yazdığı ve Coşkun Tunçtan’ın Türkçeleştirdiği oyun

Usta oyuncu, kendisine birçok ödül getiren ve efsaneleşen “Bir Delinin Hatıra Defteri”ni, anneannesi ve torunlarının seyredebiliyor olmasının keyfini ve heyecanını yaşadığını ifade ediyor. 5. kuşak için de sahneleyecek olmanın oldukça büyülü olduğunu vurguluyor.

Yönetmenliğin, Genco Erkal’ın yaptığı “Bir Delinin Hatıra Defteri”, Dostlar Tiyatrosu tarafından sahneleniyor. Gogol’un toplumsal kara mizah başyapıtı bir kez daha güldürürken içimizi acıtacak.

Genco Erkal bu oyunu ilk kez 1965 yılında 27 yaşındayken Ankara Sanat Tiyatrosu’nda sahnelemiş. Genco Erkal o yıllarda sahneye çıkmadan önce akıl hastanelerinde gezmiş, gözlemler yapmış ve karakterini böyle oluşturmuş. İkinci versiyonunu, 3 yıl sonra oynamış. Sonra 1993’te bir daha… Ve aradan tam 50 yıl geçtikten sonra Genco Erkal bir ‘Gogol üstadı’ olarak şimdi ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ni dördüncü kez sahneliyor. Usta oyuncuyu bu defa en olgun haliyle izlerken büyülenmemek ve o büyünün etkisi altına girmemek mümkün mü?


Genco Erkal: Bir Delinin Hatıra Defteri

“Bir Delinin Hatıra Defteri”

XIX. Yüzyılda St Petersburg’da 9. dereceden bir memurun öyküsüdür anlatılan. Aksentiy İvanoviç Poprişçin bir bakanlıkta çalışmaktadır, yalnızdır ve yoksuldur. Genel müdürün kızına umutsuz bir tutkuya bağlıdır. Giderek kimsenin görmediği şeyleri görmeye başlar. Kafasının içinde gerçeklerden uzak bambaşka bir dünya oluşturur.

Son aşamada kendini İspanya Kralı olarak görmeye başlayacak, yaşamının son durağı bir akıl hastanesi olacaktır.

Çarlık Rusya’sının acımasız bir toplumsal eleştirisi olan bu fantastik öyküyle Gogol bizleri hem güldürüyor hem de içimizi fena halde acıtıyor.

Bütün önemli klasik metinlerde olduğu gibi günümüze de ışık tutan şaşırtıcı göndermelerle karşılaşıyoruz. Rus edebiyatının çarpıcı başyapıtlarından biri olan eser günümüzde en sevilen tiyatro gösterilerinden birine dönüştü.

Yazan: Nikolay Gogol
Türkçesi: Coşkun Tunçtan
Uyarlayan – Yöneten – Oynayan: Genco Erkal
Müzik: Mete Sakpınar
Sahne Tasarımı: Duygu Sağıroğlu
Giysi: Özlem Kaya
Fotoğraf: Vedat Açıkalın
Süre: 1 saat 20 dakika

07 Aralık – 20 Aralık / İstanbul


Biletlerinizi Biletix‘ten alabilirsiniz.

Tiyatrocu Orhan Aydın: Faşist demişim, dedim, diyorum

Dünya Tiyatro Günü ülkemizde ne kadar kutlu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.